Anyás-Apás · 2019.11.13 07:56 · 7 perc

Menj abortuszra úgy, hogy anyukád meg ne tudja!

Egy amerikai tinimagazin pár hónapja arra adott tippeket tizenéves olvasóinak, hogy egy véletlenül becsúszott terhesség esetén hogyan tudják kijárni maguknak az abortuszt úgy, hogy még a szüleik se tudjanak róla. A pontos technikát nem írom le, talán nem is fontos – és nem csak azért, mert az USA-ban egészen másként mennek a dolgok, mint nálunk.

Számomra maga a jelenség aggasztó, megdöbbentő és megbotránkoztató, hogy egy tinimagazin küldetésének érzi ilyen infókkal felvértezni a gyereklányokat.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az Anyás-Apás Facebook-oldalára időnként napi kérdéseket teszek ki és mindig izgatottan várom, mint gondoltok a kérdésben felvázolt teoretikus élethelyzetről. A múltkor azt kérdeztem, mit szólnál hozzá, ha a 16 éves lányod azzal állna eléd, hogy teherbe esett. Most ne foglalkozzunk a „velünk ez nem fordulhat elő, mert nem így neveljük a lányunkat” típusú kérdésekkel, mert a szülői minta és nevelés fontos – a legfontosabb – de vannak azért más hatások is egy tinédzser életében, melyek könnyen félrevihetik – szerencsés esetben csak rövid időre. És aki ezt tagadja, az veszélyes struccpolitikát folytat. De az a rövid idő pont elég egy terhességhez. Örömmel láttam, hogy a többség az első megdöbbenés után rögtön azon gondolkodna el, hogyan segítse ki a lányát abból a helyzetből, amibe – részben saját hibájából – került.

Tegnap egy másik kérdést tettem fel, amiben azt kérdeztem, mi lenne az első gondolatod, ha kiderülne, hogy a gyereked fontos dolgokat elhallgat előled. „Elgondolkodnék, hogy mit csináltam rosszul, hogy a gyerekem nem bízik meg bennem” – ez volt a szinte egyöntetű reakció.

Ezért is olvastam döbbenten, hogy egy amerikai tinimagazin arra adott tippeket, hogy lehet úgy abortuszt intézni suttyomban, hogy még a szülők se tudjanak róla.

Jogod van az abortuszhoz!(?)

A Vogue magazin tinikiadásáról, a Vogue Teenről van szó, megy eredetileg feltehetőleg divattippeket adott és sminkcuccokat ajánlgatott a tiniknek, az utóbbi időben azonban elég aggasztó irányba ment el azzal, hogy közfelháborodást keltő tartalmakat közöl, hangsúlyosan „szexuális felvilágosítás” témában. Korábban az anális szex technikáját tanítgatta a tinédzsereknek, pár hónapja viszont egy hosszú cikkben részletesen értekezett arról, hogy a tiniknek is joguk van az abortuszhoz. Akár a szülők tudta nélkül is, pláne ha azok abortuszellenesek.

„Sokszor nem könnyű megoldani” – írta egy Nona Willis Aronovitz nevű újságírónő „Hogyan menj abortuszra, ha tizenéves vagy?” című cikkében, egy abortuszellenes szülők által nevelt 16 éves olvasójának válaszolva és tippeket adva arra, hogyan trükközze ki a jogi kereteket, ha az adott államban szülői beleegyezéshez kötött az abortusz elvégzése. Majd így folytatta:

„Az abortuszhoz jogod van, függetlenül attól, hogy mit gondolnak az abortuszról a szüleid.”

A cikk érthető módon nemcsak az életvédő szülőkben keltett felháborodást, hanem az e tekintetben megengedőbbekben is. Utóbbiak szerint nem megengedhető, hogy egy tinimagazin arra buzdítja a kamaszlányokat, hogy a szüleik elől eltitkolva hozzanak meg egy ilyen, akár az egész életüket meghozó döntést és egy orvosi szempontból sem veszélytelen beavatkozásnak tegyék ki magukat titokban.

Az „Activist Mommy” nevű blogot vezető konzervatív anyablogger, Elizabeth Johnston például ezt írta:

„A még meg sem született gyermeknek nincsenek jogai, de a tinédzsernek joga van testi autonómiájához, ahhoz, hogy a szülei bevonása nélkül elvégeztessen egy veszélyes és talán visszafordíthatatlan károsodást okozó beavatkozást??? Egyszerűen tragikus, hogy egyes zsurnaliszták azt hiszik magukról, hogy az általuk adott szexuális tanácsok jobban szolgálják a tizenévesek érdekeit, mint a saját szüleik.”

Csúsztatás csúsztatás hátán

A cikket elkövető újságíró nő azonban arra hivatkozott, hogy amikor 15 évesen lefeküdt a barátjával és elszakadt a gumi, akkor milyen jól jött, hogy őszintén beszélhetett az anyjával, aki elvitte sürgősségi fogamzásgátlásra. És arról értekezik, hogy még így sem volt könnyű az édesanyja elé állni, és el sem tudja képzelni, hogy ez mennyire nehéz lett volna, ha egy becsúszott terhességről kellett volna beszámolni – pláne ha az anyja még abortuszellenes lett volna. Különösen abban az időben, amikor – ahogy írja amikor a „méhhel rendelkező emberek testi autonómiája komoly veszélynek volt kitéve Amerikában”. Végül azzal zárja az eszmefuttatását, hogy hát már csak nem vonja kétségbe senki, hogy ha egy tini elég érett arra, hogy szülővé váljon, akkor arra is elég érett, hogy eldönthesse, hogy akar-e szülni vagy sem?

De még ráadásként álszentséggel vádolja az abortuszelleneseket, mondván, biztosan ők is intéztek már abortusz a kamaszlányuknak, és azok, akik lelkesen tüntetnek az abortuszklinikák előtt a Bibliát lengetve – írja –, ők is biztosan voltak már abortuszon jó páran.

És akkor most lépjünk is túl azon az ordas csúsztatáson, hogy a cikken felháborodók jelentős részének nem magával az abortusz tényével volt baja, hanem azzal, hogy egy vadidegen arra buzdítja a tinilányokat – sőt ad hozzá gyakorlati tippeket –, hogyan tudják kijátszani a szüleiket, ha bajba kerülnek. De hogy e véleménye mellett azzal érvel, hogy de hát milyen jól jött neki, hogy őszinte lehetett az édesanyjához???

Ezt egy kommentelő így fogalmazta meg a neten: „Milyen világban élünk? Szülőnek lenni egyébként sem mindig könnyű, és akkor egy tinimagazin arra bujtogatja a kamaszokat, hogy hazudjanak a szüleiknek és elveszítsék a bizalmukat?”

Ez nálam is a WTF kategóriája. És igen, dühös vagyok. Én is.

#abortusz #kamaszok #tiniterhesség

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Maszturbálni és orrot túrni csak otthon illik!

Életre alkalmatlan kamaszok − hogyan látják a szülők?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük