top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy sokkoló videó a mosogatógépből

Egy édesanya – nem mellesleg mentőorvos – sokkoló videón mutatta be, miért fontos, hogy a mosogatógépbe való tablettát gyerekek által el nem érhető, bombabiztos helyre tegye. A kísérletet te is megismételheted, csak vegyél ki egy szelet sonkát a hűtőből és egyszerűen tegyél rá egyet a mosogatótabletták közül.

A cikk végén azt is megtalálod, mit tegyél és hová fordulhatsz, ha mégis megtörtént a baj.

 

Korábban már többször írtam arról (linkek a cikk végén), hogy a mosógépbe való kapszulák nagyon veszélyes tulajdonsága, hogy színesek, érdekes formájúak, illatosak, így a gyerekek könnyen édességnek vagy játéknak nézhetik, és ha a szájukba kerül, máris megtörtént a baj. Talán kevesebben gondolnak rá, de ugyanezek a problémák felmerülhetnek a gépi mosogatószerek esetében is. Itt a hatóanyagot tabletta formájúvá préselik, és bár általában nem annyira élénk, szemet vonzó színűek, mint a mosókapszulák, de pont alkalmasak arra, hogy a gyerekek nyalánkságnak nézve a szájukba vegyék.


Éppen ezért alapvetően fontos üzenet a szülők számára, hogy ezeket a kapszulákat és tablettákat gyerekbiztos helyen tárolják, ahol a kicsik egészen biztosan nem érik el. Ahhoz, hogy ez az üzenet még jobban bevésődjön, egy ausztrál anya szemléletes kísérlettel mutatta be, mire képesek a mosogatótabletták. A videón egy szelet sonkára egy tablettát helyez, majd néhány óra múlva visszatér megnézni, mi történt közben. Az látszik, hogy a tabletta feloldódott, felmarta a sonka felületét és átlyukasztotta azt.



A tabletta formájúvá préselt mosogató szerek esetében az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy ezek erősen lúgos vegyhatású hatóanyagot tartalmaznak, így hosszabb időre a bőrre kerülve felmarhatják azt. És az az igazság, hogy ez elég könnyen bekövetkezhet már attól is, hogy a gyerek játszadozik a tablettával. De még ennél is nagyobb kockázatot hordoz az, ha a gyerek a tablettát – édességnek nézve – lenyeli, ilyenkor ugyanis a tabletta lúgos tartalma felmarhatja a nyelőcső és akár a légcső nyálkahártyáját, és át is lyukaszthatja azt, ami légzési és nyelési nehézségeket, súlyos esetben akár halált is okozhat.

A videóhoz többen kommenteltek, egy anya például ezt írta:

„A lányom nemrégiben a szájába vett egy ilyen tablettát és csillapíthatatlanul hányni kezdett tőle. Nagyon-nagyon veszélyes!”
Mit tegyünk, ha megtörtént a baleset?
Először bő langyos vízzel mossuk le a gyermek bőrét, vegyük le a szennyeződött ruházatot, mossuk ki a száját, ha szükséges, bő vízzel öblítsük ki a szemét is. Mint minden marószermérgezés esetén, a hánytatás, gyomormosás itt is szigorúan tilos. A köztudatban elterjedt, hogy mérgezéskor tejet kell itatni, ennek ebben az esetben nincs semmi haszna, ezért nem javasolt. Pár korty hideg víz itatása segíthet, de hányás vagy egyéb tünet esetén ez sem javasolt. (Forrás: Heim Pál Gyermekkórház) 


Két fontos telefonszám baj esetére:

Általános segélyhívó: 112

Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat: 06 80 22 11 99


Fontos! A mérgezést okozó mosó- vagy mosogatószer csomagolását vidd magaddal, illetve mutasd meg a mentősöknek, mert az összetevőlista alapvető információkkal szolgál számukra a kezeléshez!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page