top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyerek és unoka ugyanabból az anyaméhből


Gyerek, szülő és nagyszülő között mindig különleges kapcsolat van. Még inkább elmondhatja magáról ezt az a nő, aki az édesanyjától „kapott” méhben hordta ki kisfiát. A svéd asszonynak 20 évvel ezelőtt rákbetegség miatt el kellett távolítani a méhét, most mégis képes volt egy normális terhességre.


A megoldást a svédországi Sahlgrenska Kórház orvosai nyújtották, aki a nő édesanyjának – tehát a megszületendő kisfiú nagymamájának a méhét ültették be a fiatalasszonyba egy ma még kísérletinek számító beavatkozás során. A gyermeket és az unokát tehát ugyanaz az anyaméh ringatta.

 

A kísérleti eljárást olyan nőkön próbálják ki, akiknek fejlődési rendellenesség következtében nem fejlődött ki a méhük vagy rosszindulatú daganat vagy más ok miatt el kellett távolítani azt. Fontos kiemelni, hogy nem ez az első baba, aki így jött a világra, hiszen már négy gyermek köszönheti a születését méhtranszplantációnak.

Az eljárás során a terhességet mesterséges megtermékenyítéssel – lombikmódszerrel – hozzák létre, melynek során az anya petesejtjeit az apa spermiumaival termékenyítik meg. Ezzel azonban a méhátültetés után még legalább egy évet várnak, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a műtétnek semmilyen szövődménye nem alakul ki. Ez esetben négy alkalommal próbálkoztak a lombikmódszerrel melyet végül siker koronázott. A terhesség eseménytelenül zajlott, majd a tervek szerint császármetszéssel segítették világra az újszülöttet.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page