Anyás-Apás · 2023.02.03 14:52 · 5 perc

Egy „ártatlan” játéktól a sürgősségi osztályig és onnan a műtőig

Egy anyuka arra figyelmezteti a többi szülőt, hogy nagyon figyeljenek oda egy olyan gyerekjátékra, melyről első pillantásra talán nem is gondolnánk, mennyire veszélyes lehet. Ő sem gondolta volna korábban, mégis sürgősségi osztályra került 5 éves kisfia, ahol egy nagy műtéttel sikerült megmenteni az életét. Szülőként persze hamar megtanuljuk, hogy nem lehet állandó rettegésben élni, ezért sok mindent igyekszünk a lehetőségekhez mérten lazán venni az életben. Vannak például idegentestek, melyek elég kicsik és „kedvező” formájúak ahhoz, hogy joggal bízhatunk abban, egy idő után a maguk rendes útján távozzanak, ha a gyerek véletlenül lenyeli.

Ilyen lehet akár egy kisebb pénzérme vagy apró gyöngy, de vannak olyan tárgyak is, melyek csak látszólag elég kicsik ahhoz, hogy ne okozzanak bajt, a valóságban mégis óriási bajt tudnak okozni.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az 5 éves kisfiú már egy ideje nem érezte jól magát, de kezdetben sem a szülők, sem az orvosok nem gondoltak semmi komoly bajra. Amikor azonban az állapota nem javult, sőt folyamatosan rosszabbodott, édesanyja bevitte a közeli kórház sürgősségi osztályára, hogy végre fény derüljön gyomorfájdalmai okára. Ott röntgenfelvétel készült, amelyen egy nyakláncra emlékeztető tárgyat fedeztek fel az orvosok a kisfiú beleiben. Kiderült, hogy ez nem más, mint egy nem kevesebb mint 52 apró mágneses golyóból összeállt láncszerűség, mely elakadt a belekben.

Ezek az apró golyócskák gyermekjátékként vannak forgalomban azzal a céllal, hogy azokból a gyerekek különböző struktúrákat, alakzatokat építsenek. A kicsiny golyók egyenként meglehetősen ártalmatlannak tűnhetnek, amikor egy szülő azt latolgatja, hogy nagyobb kockázat nélkül gyermeke kezébe adhatja-e játszani, hiszen annyira picik, hogy jó esély van rá a maguk természetes útján távoznak a belekből még akkor is, ha a gyerek véletlenül lenyel belőlük néhányat. A gondot azonban az jelenti, hogy ezek az apró golyók– mágnesességük miatt – nagyobb alakzatokká képesek összeállni, ha több kerül belőlük a belekbe, hiszen az akár nem is egyszerre, hanem egymás után lenyelt golyócskák valamelyik bélszakaszban egymást „bevárva” összetapadhatnak. Ha pedig elég sok golyó tapad így össze, akkor az így létrejövő idegen tárgy akár teljes bélelzáródást okozó méretűvé növekedhet.

Sajnos ennek a kisfiúnak sem volt szerencséje, hiszen a helyenként nagyobb alakzattá összeállt golyók a bélrendszer több szakaszán is elakadtak, beszorultak. Ezért az orvosoknak a több bélszakaszt is el kellett távolítaniuk, hogy megszabadítsák a beleket az apró golyóktól.

„Úgy éreztem, hogy elveszíthetem a kisfiamat, és ez az érzés szinte elviselhetetlen volt. Szerencsére még aznap este megműtötték, különben tragédiával is végződhetett volna a dolog. Egyetlen szülő sem számít arra, hogy egy gyerekjáték ekkora bajt okozhat”

– mesélte később az édesanya.

Az anyuka most utólag úgy gondolja, hogy a kisfia talán nem is egyszerre, hanem hosszabb idő alatt, kisebb adagokban nyelte le a mágneses golyókat, és azok csak később, már a belekben tapadtak össze. Most arra figyelmeztet más családokat, hogy semmiképpen ne vásároljanak ilyen mágneses gyöngyöket gyermekeiknek.

„Ha van otthon ilyen játék, azonnal dobják ki. Ha tudnak valakiről, aki ilyen játékot vett a gyermekének, azt is figyelmeztessék, adják át neki az üzenetet. Annyira veszélyesek ezek a játékok, hogy nem lenne szabad forgalmazni őket. Nem szeretném, ha még egy családnak át kellene élnie azt, amin mi átmentünk”

– figyelmeztet.

Az egészségügyi szakemberek egyébként régóta figyelmeztetnek arra, hogy a kisméretű mágnesek és gombelemek véletlen vagy akaratlagos lenyelés esetén sokkal nagyobb problémát okozhatnak, mint azt első pillantásra gondolhatnánk. Hiszen a több apró mágnes összetapadhat a gyerek gyomrában vagy beleiben, ami akár nagy hasi műtétet is szükségessé tehet. Ráadásul a tanulmányok azt mutatják, hogy az esetek mintegy 40 százalékában a gyerekek úgy nyelik le a különböző tárgyakat, hogy arról nem szereznek tudomást a környezetében élő felnőttek. A felismerést nehezíti, hogy a lenyelt idegentest az esetek jelentős részében kezdetben semmilyen klinikai tünetet vagy panaszt nem okoz.

Hasonlóan nagy veszélyt jelenthetnek a lenyelt gombelemek is.

Hogy miért, arról korábban már itt és itt és itt olvashattál az Anyás-Apáson is.

A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy a szülők mindig győződjenek meg arról, hogy az elemes játékok elemtartói mindig biztonsággal legyenek zárva, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá az elemekhez.

Forrás, fotók: Manchester Evening News

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük