Anyás-Apás · 2021.12.04 16:18 · 16 perc

Csakazértis: „Megtanultam segítséget kérni és engedékenyebbnek lenni saját magammal

Vállalkozni, új dologba vágni a fejszét mindig bátor vállalkozás, és még nagyobb bátorság szükséges hozzá akkor, ha mindezt nehezített terepen, betegséggel élve kell meg lépni. Az Anyás-Apás sorozatában, a Csakazértisben fantasztikus nőket, anyákat, feleségeket ismerhettek meg, akik azt vallják, hogy egy betegség önmagában nem ok arra, hogy feladják az álmaikat.

A sorozat következő részében ismerjétek meg Frankó Mártát, aki eredeti végzettségétől eltávolodva táplálkozási tanácsadóként, edzőként és életmódmentor dolgozik. A cikkben megtalálod Márta összes elérhetőségét és még néhány hasznos linket, ha felkeltette az érdeklődésedet a szolgáltatása.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Mutasd be kicsit magadat, hol élsz, mit csinálsz, milyen végzettséged van? A végzettséged szerinti munkát végzel, vagy kicsit másfelé indult az életed?

Frankó Márta vagyok, több mint 6 éve Németországban élek a csodálatos nagylányommal és a szerető, gondoskodó férjemmel. Mindketten vállalkozóként dolgozunk, már otthonunknak tekintjük ezt az országot.

Bár a gimnázium után biológusnak készültem, másfél év után átmentem a jogra, és végül ott szereztem diplomát társadalombiztosítás és Európa politika szakokon. Az élet azonban hamar visszaigazolta, hogy nekem nem a jogi területen és a közigazgatásban van a helyem. Lányom érkezése felgyorsította a pályaváltás folyamatát, és egyre több egészségmegőrzéssel kapcsolatos képzésben vettem részt. Emellett autodidakta módon is képeztem magam az elmúlt 12 évben, így mára tényleg sokrétű tudást és tapasztalatot tudhatok magaménak. Többek között aerobic és fitnesz sportedző, táplálkozási tanácsadó, D-vitamin- és mikrotápanyag-coach, valamint Schüssler-arcdiagnoszta is vagyok.

Beszélj egy kicsit a betegségedről, hogy derült ki?

Tavaly szeptember elején lettem igazán rosszul: egész testemre kiterjedő, erős fájdalmat éreztem. Az izmaim, a kötőszövetek az egész testemben érintettek voltak. Hasonló volt, mintha izomlázam lett volna, csak egy nagyon erős izomlázhoz képest a fájdalom úgy tízszeres nagyságú volt. Úgy éreztem magam, mint akit alaposan összevertek. A fájdalmak akkor is jelen voltak, ha meg sem mozdultam. Emellé társult egy igen erős fáradtságérzés is, és persze a többi fibro-tünet… A háziorvosom azonnal mondta, hogy ez szerinte fibromyalgia. Ugyanezt mondta a fizioterapeutám is, de természetesen a hivatalos diagnózis felállítása nem volt olyan egyszer.

Valójában én már a betegségem kicsúcsosodását megelőző 2 évben is tapasztaltam olyan tüneteket, melyek egyértelműen a fibromyalgia előjelei voltak, de ezekkel egyesével a szakorvosok semmit nem tudtak kezdeni, én sem gyanakodtam rá. Ilyen előjel volt a jobb térdem mögötti erős szalagfájdalom, amit anatómiai tekintetben teljesen rendben találtak, mégis akkora fájdalmaim voltak, hogy hónapokon át csak bicegve tudtam járni. Alvászavaraim voltak, és egyre kimerültebbnek éreztem magam. Mindennapossá vált, hogy délután le kellett feküdnöm aludni, ha meg akartam tartani az esti edzéseimet is. Akkor azt hitték, ez burn-out, de nem volt egyértelmű, mi lehetett a kiváltó ok. Családi életem kiegyensúlyozott volt, szerettem a munkámat, és ha sokat is dolgoztam, nem hajszoltam magam a végsőkig.

A sportteljesítményem is folyamatosan romlott: ahogy elkezdtem edzeni, már pár perc után hullafáradtnak éreztem magam. Emlékszem, mennyire nehezemre esett már a terepfutás is: szinte úgy vonszoltam végig magam az erdőn-dombokon, alig vártam, hogy hazaérjek.

Elkezdtek fájni a fogaim is, de nem egy bizonyos helyen, hanem hol itt, hol ott, és időnként kimondottan erősen. Szerencsém volt, mert az egyik korábban hozzám edzésekre járó vendégem, Markus, a fogorvosom nagyon alaposan a végére járt ennek. Szájsebészeti kivizsgálásra is elküldött, ahol kiderült, hogy az állkapcsom izmai olyannyira feszültek, hogy az állkapocsízületeim szögletesre koptak. Éjszakánként arra ébredtem, hogy a fogaim nagyon erősen összeszorítom akaratlanul, a nyelvem pedig a szájpadlásomhoz nyomódik. De ez csak egy volt a több ijesztő tünet közül.

Számtalan egyéb panasz is megjelent: gyomor-és bélrendszeri problémák, erős szívdobogás, magas pulzus, bőrbetegségek, gyakori vizelési inger gyulladás nélkül, látást érintő tünetek, nyirokcsomó-duzzanatok, kognitív képességek csökkenése, erős hajhullás, emlékezetzavarok, testrészek ideiglenes lebénulása… és még hosszan sorolhatnám. Vércukorproblémáim is lettek, gyakran törtek rám tipikus tünetek (étkezéssel összefüggésbe hozható remegés, koncentrációs zavarok, szédülés, hányinger, éjszakai izzadás, magas pulzus, rémálmok stb.), és a testsúlyom is elkezdett szép lassan gyarapodni, holott egyáltalán nem ettem többet, vagy másként, mint korábban.

Nagyon ijesztő volt ez az egész folyamat, főleg azért, mert sorra jártam a szakorvosokat, akik csak kizárni tudták az egyes betegségeket, de a valódi okot egyik sem tudta biztosan. A sclerosis multiplexen át a Lyme-kórig minden féle betegség szóba került. Az alábbi szakrendelésekben jártam: szemészet, bőrgyógyászat, ortopédia, endokrinológia, diabetológia, nőgyógyászat, radiológia, nukleáris medicina (Németországban itt vizsgálják ki többek között a pajzsmirigyet is), fogászat, szájsebészet, reumatológia. Volt, hogy több orvos is kivizsgált egy szakrendelésen belül… és mindezt a 2020-as covidos időkben csináltam végig.

Felvettem a kapcsolatot több ismerősömmel is: természetgyógyászokkal, orvosokkal, de mindenki tanácstalan volt. A segítő szándékot éreztem, de ezen felül nem történt áttörés. Több száz eurót költöttem táplálékkiegészítőkre, de semmi nem segített igazán. A minimális állapotjavulást újabb rosszullétek követték.

Az állapotom 2020 októberére olyan szinten rosszabbodott, hogy egy ágyban fekvő, fájdalmaktól görcsbe tekeredett, magatehetetlen roncs lett belőlem. Mindezt a 39. szülinapom előtt… mondanom sem kell, mennyire megviselt ez lelkileg – nemcsak engem, hanem családomat is. Nem tudtuk, hová tart ez a folyamat, hiszen lényegében minden leletem negatív lett, ugyanakkor azt éreztem, már nincs sok időm hátra, ha ez így folytatódik. Azt tudtam, hogy így nem is akarok tovább élni.

Végső soron mégis szerencsésnek mondhatom magam, hiszen minden szakorvos komolyan vett annak ellenére, hogy a leleteim negatívak voltak. De ez annak is volt köszönhető, hogy én magam edzőként dolgoztam, egészségtudatosan éltem, ezért azonnal minden orvosnak nyilvánvaló volt, hogy nem „színlelek”, és a fájdalmaim nem pusztán pszichés eredetűek. A legtöbb orvoson tényleg érezni lehetett a segítő szándékot: kérdéseket tehettem fel, türelmesen válaszoltak – már amire tudtak.

Végül 2020 decemberében, egy 5 napos nagyon alapos reumatológiai klinikai kivizsgálás után kézbe vehettem az írott diagnózist: fibromyalgia szindróma (FMS).

Hogyan fogadtad a diagnózist, és milyen kezeléseket javasoltak az orvosok?

Az első napokban nem akartam elfogadni, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenvedek, aminek valódi kiváltó okát mind a mai napig nem ismerik. A klinikától a diagnózisom mellé kaptam egy rövid listát, mik azok, amelyek valamelyest enyhíthetik a tüneteimet, de ez a felsorolás nekem nem jelentett valódi segítséget. Mi is a protokoll a fibromyalgiás pácienseknek?

1. Fizioterápia (Akkor azt már próbáltam, túl voltam pár kezelésen, nem segített.)

2. Kardiotréning (Ez most komoly? Aerobic edző vagyok és hobbifutó! Ha ez segítene, nem lennék itt!)

3. Fájdalomcsillapító (Főleg ibuprofen tartalmú gyógyszerek, de már a kórházban elmondták, hogy ez valójában nem fog segíteni a tipikus „fibrós fájdalmak” esetén. Ezt csak igazolni tudom.)

4. Antidepresszáns (Az alvászavarok enyhítésére, illetve elviselni a betegséggel járó mentális és fizikai leépülést. Én nem éltem vele.)

A főorvos asszony ajánlott még nekem ezen felül pszichoterápiát is, mert arra gyanakodott, hogy egy 2019-ben ért trauma (szeretett édesapám váratlan halála) is lehet az állapotom kiváltó oka. Háziorvosommal való egyeztetés után ezt a terápiás utat elvetettük.

Azon kattogott az agyam, hogy további vizsgálatokra lenne szükségem, hátha kiderülne, hogy ez mégis „csak” valami olyan betegség, ami gyógyszerrel kezelhető. Beletelt pár napba, mire el tudtam fogadni, hogy felesleges tovább ilyesmiben reménykednem. Csak egyetlen út létezik: nézzek szembe a tényekkel és vegyem kezembe a sorsom.

Mivel a jelenlegi általános orvoslás keretein belül nem találtam olyan módszert, amely javulást eredményezett volna az állapotomban, az alternatív irányzatok felé fordultam. 2021 januárja óta egy természetgyógyász támogatása mellett az úgynevezett Guaifenesin-terápiát csinálom, aminek köszönhetően jelentősen csökkentek a tüneteim, és képes vagyok újra dolgozni. Ez a módszer egy amerikai endokrinológus professzor, dr. St. Amand nevéhez kötődik, aki közel 50 évvel ez előtt kezdte el mélyebben vizsgálni a fibromyalgia szindróma jellegzetességeit, és talált hozzá egy jól működő terápiás módszert, melynek alapja a több évszázada használt guaifenesin nevű hatóanyag. E terápia elég nagy fegyelmet és odafigyelést igényel, de mivel hatékony, nem esik nehezemre betartani a terápiával járó korlátozásokat.

Emellett szakmai tudásom felhasználva betegségem mélyebb ismerete mellett változtattam a táplálkozásomon is: a megfelelő táplálkozási reformmal sokat javult a koncentrációs képességem, emésztésem. Alvászavaraim, az éjszakai izzadás és az egyéb kellemetlen tünetek is jelentősen csökkentek vagy eltűntek, és testsúlyom is optimalizálódott.

A hideg, nyirkos és szeles időt továbbra is nagyon rosszul viselem, ez mindig állapotrosszabbodáshoz vezet. A fibromyalgia ilyen, ezt tudomásul kellett vennem, de a komplex terápiának hála újra élek. Sajnos a fájdalmak, egyéb tünetek jönnek és mennek továbbra is, de már legalább nem olyan szinten gyűrnek maguk alá, hogy képtelen legyek részt venni a hétköznapokban.

Lelkileg sokat jelent, hogy tartom a kapcsolatot más fibromyalgia-páciensekkel, főleg német nyelvterületről, itt több önsegélyező csoport is van. Ezek javarészt online közösségek, ahol sok hasznos információ gazdát cserél, valamint támogathatjuk egymást úgy lelkileg, mint a terápia helyes kivitelezésében is.

Mutasd be kicsit a vállalkozásodat, mivel foglalkozol? Ezzel foglalkoztál a betegséged előtt is vagy éppen a betegség miatt váltottál?

A betegség sok változást hozott az életembe, és elkerülhetetlenül családom életébe is. Át kellett gondolnunk mindent, újratervezni, a prioritások máshova kerültek. Korábban Magyarországon tartottam különböző edzéseket, majd Németországban dolgoztam fitneszteremben, sportegyesületeknél, valamint egy szenvedélybetegeknek fenntartott szakklinikán mint sportterapeuta. Emellett egyéni vállalkozóként életmódmentorként is tevékenykedtem online, amíg egészségem ezt engedte. A korábbi munkáimnak a betegség következtében fájó szívvel búcsút kellett intenem.

Első körben arra fókuszáltam, hogyan lehetek jobban és térhetek vissza az „élők” közé. Nem várhattam el a családomtól, hogy ápoljanak és körülöttem forogjon az életük. Összességében több mint egy évig nem tudtam dolgozni, amit lelkileg sem volt egyszerű elfogadnom és feldolgoznom.

Vállalkozásom végül 2021 májusában, megváltozott egészségi állapotomra tekintettel kezdtem el újraépíteni. Meg kellett tanulnom együtt élni ezzel a betegséggel, és átgondolni, hogyan fogom tudni még meglévő képességeimet kamatoztatni, továbbfejleszteni, és hogyan tudom jól beosztani az energiáimat. Az elmúlt hónapokban több továbbképzésen is részt vettem: szakmai és vállalkozásfejlesztési ismereteimet is bővítettem. Fontos megjegyeznem, hogy férjem támogatása nélkül mindez nem ment volna. Tudatosan olyan munkafolyamatokat dolgoztam ki, ami összeegyeztethető az egészségi állapotommal. Ez a folyamat lényegében most is tart, de jól haladok. Az ez évi terveim már most kipipálhatom: fejlődtem, haladtam sok tekintetben. Rengeteg munka és kemény nap áll mögöttem, de bízom benne, hogy egyre több embernek tudok segíteni.

Miben tudsz segíteni a hozzád fordulóknak?

Jelenlegi tevékenységem alapvetően a nők testi-lelki egészségmegőrzése köré épül. Táplálkozási tanácsadással, edzéstervezéssel, életmód-mentorálással foglalkozom, mindezt egy komplex és holisztikus szemlélettel teszem. Vállalkozásom a Femkraft Életmódreform néven kezd egyre ismertebbé válni; a femkraft-szemlélet ma már egy sajátos minőséget képvisel az egészségmegőrzésben.

Aki ismeri a munkásságomat, olvassa a különböző médiafelületeken megjelenő szakmai cikkeimet vagy már hallgatott velem készült interjút, az tudja, mennyire a szívemen viselem mások testi-lelki egészségét. A szakmai alaposság mellett nagy szeretettel és figyelemmel fordulok minden egyes ügyfelem felé.

Az életmódváltókat különféle fórumokon, médiafelületeken szakértői cikkek és interjúk formájában támogatom az életükbe könnyen beilleszthető tanácsokkal. Facebookon a Femkraft Életmódreform Közösségen belül van hozzám lehetőség közvetlenül kapcsolódni.

Nemrég készült el egy munkafüzettel kombinált e-bookom, ami kezdő és újrakezdő életmódváltóknak nyújt óriási segítséget az életmódváltásuk megfontolt tervezésében. Segítségével elkerülhetőek azok a tipikus hibák, amiket az életmódváltók gyakran elkövetnek, és megalapozható egy sikeres és örömteli, önazonos életmódreform.

A könyvről többet is megtudhatsz ezen a linken: https://femkraft.hu/uj-lendulet-ebook/

Mivel Magyarországon is egyre több a cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával, gluténintoleranciával küzdő beteg, ezért összeállítottam egy szénhidrátcsökkentett és gluténmentes menükből álló, ingyenesen letölthető receptfüzetet a hagyományos ízek szerelmeseinek. A receptfüzet különlegessége, hogy bónuszként 12 praktikus életmódváltó tippet is tartalmaz.

A receptfüzet letölthető az alábbi linken: bit.ly/femkraft_receptfuzet

Hogy vagy most, hogyan tudod összeegyeztetni a betegséggel a munkád, a vállalkozásod, a családod?

A családom, a férjem és lányom nagyon megértő és segítőkész, ezért nem lehetek kellően hálás nekik. Korábban olyan „ide nekem az oroszlánt is” típus voltam, aki mindent megoldott egyedül, ma ez már elképzelhetetlen. Megtanultam segítséget kérni és lejjebb adni a saját magammal szemben támasztott elvárásokból. Ez nem jelenti, hogy a perfekcionizmusom teljesen megszűnt volna létezni, de már sokkal viselhetőbb mértékben van jelen a tevékenységeimben.

Vannak jobb és rosszabb napjaim, de arra figyelek, hogy lehetőleg soha ne hajtsam túl magam. Ez nem mindig sikerül. Ha nem vagyok jól, azért megengedem magamnak a pihenést. A betegségem miatt kiszámíthatatlan, melyik nap hogyan érzem magam, ezért a munkafolyamataimat gyakran kell újraterveznem, de ezt már egészen jól kezelem.

Mik a jövőbeni terveid?

Jövőbeli terveim az egészségem további javítása és a vállalkozásfejlesztés körül forognak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a nők életmódjukat egy elvárásoktól és egészségtelen módszerektől mentes, örömteli és önazonos módon legyenek képesek megváltoztatni, ezáltal életminőségüket is javíthassák. Külön hangsúlyt fektetek a vállalkozó nők testi és mentális egészségére, 2022-ben számukra külön programokkal és szolgáltatásokkal készülök.

Fotók: Frankó Márta

Ha te is betegség mellett vállalkozol vagy valósítod meg önmagadat, írj bemutatkozó levelet az info@anyasapas.hu email címre. Szívesen segítek neked abban, hogy minél többen megismerjenek téged és vállalkozásodat.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

További csakazértis történeteket itt olvashatsz:

Csakazértis: „Nagyon örülök, hogy bele mertem vágni ebbe az egészbe”

Csakazértis: „Elfogadtam a helyzetet, mert tudom, mi volt előtte… én ezzel vagyok teljes”

Csakazértis: „A mai napig megkönnyezem minden kisgyermek első önálló lépteit”

Csakazértis: „Nálam a megoldás a natúrkozmetikumok és az önelfogadás kettőse lett”

Csakazértis: „A korai fejlesztés és a sérült gyerekek rehabilitációja az életem”

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük