top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Csak akkor kell fürdetni a babát, ha piszkos?

Csak akkor, ha piszkos – legalábbis ezt válaszolta a világhírű színész házaspár, Mila Kunis és Ashton Kutcher, amikor azt kérdezték tőlük, szerintük milyen gyakran kell megfürdetni a gyereket, és ők hogyan csinálják. Ezzel a kijelentésükkel – mondani sem kell – nagy vihart kavartak.

De tényleg, milyen gyakran?

 

Mila Kunis és Ashton Kutcher nem most először nyilatkozott meg gyermeknevelési kérdésekben oly módon, amivel felkavarták az állóvizet. Két évvel ezelőtt például – az ideális gyerekszámról szólva – kijelentették, hogy nem jó dolog, ha egy családban több a gyerek, mint a felnőtt. Szerintük ugyanis nagyban nehezíti a gyereknevelést, ha egy családban a gyerekek száma meghaladja a felnőttek számát.

„Most pont jó minden. Két felnőtt, két gyerek. De azt hallottam másoktól, hogy a kettő után nagyon nagy ugrás a harmadik gyerek vállalása”

fogalmaztak akkor.


Nemrégiben pedig azzal kerültek a média figyelmének középpontjába, hogy kijelentették: ők csak akkor fürdetik meg a gyerekeiket, amikor azok „szemmel láthatóan piszkosak”.

Ezzel a látszólag ártatlan és semleges kijelentésükkel egész lavinát indítottak el, a legtöbb komment szerint egy gyereket ennél bizony gyakrabban kell megfürdetni.


De kinek van igaza? A celebházaspárnak vagy azoknak a hétköznapi szülőknek, akik minden este a fürdőszobába parancsolják a gyereket?


Nem kell naponta fürdetni – de persze nem is tilos

Az ezzel kapcsolatos szakmai állásfoglalások sok tekintetben hasonlítanak, míg másokban különböznek. A brit NHS szakértői például azt mondják, hogy nem szükséges naponta megfürdetni az újszülötteket és az idősebb babákat sem, elég hetente 2-3 alkalommal. Ám azt is hozzáteszik, hogy természetesen nem is tilos, különösen annak fényében, hogy sok baba kifejezetten szeret fürdeni és élvezi a mindennapos pancsolást. Akkor meg miért ne tehetnénk a kedvére akkor is, ha a „tisztasági állapota” ezt nem különösebben indokolná? Semmi nem szól a naponkénti fürdetés ellen sem. Ráadásul akár segítheti is az esti elalvást, ha a baba a kellemes meleg vízben ellazul, megnyugszik.


A szakmai útmutatók szerint bár az egész testre kiterjedő fürdés nem szükséges minden nap, érdemes naponta megmosni a baba arcát, nyakát, kezeit és a pelenka alatti területeket.


Ami a fürdetési körülményeket illeti, értelemszerűen akkorra kell időzíteni a fürdetést, amikor a baba ébren van, és a fürdés nem ütközik a szokásos alvási idejével. A helyiség kellemesen meleg legyen, a fürdővíz ne legyen sem túl hideg, sem túl forró. Ez utóbbival kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy nem megfelelő módszer ennek ellenőrzésére, ha a kezünket egyszerűen beledugjuk a vízbe, mert amit egy felnőtt kézfeje még kellemesen melegnek érez, az a babák számára túl forró lehet. Nagyanyáink a könyöküket használták erre a célja, ami nem is rossz módszer, de aki biztosra akar menni, az – főleg kezdetben – vízhőmérőt használ.


Készítsünk minden szükséges dolgot a kezünk ügyébe (törülközőt, pelenkát, váltóruhát stb.), amire szükségünk lehet a fürdetéshez, és minden legyen tiszta.


Ha bármiben bizonytalanok vagyunk, hogy jól csináljuk-e, bátran kérjünk tanácsot a védőnőtől vagy a gyermekorvostól.


Árthat-e a túl gyakori fürdetés?

Mint minden mással, úgy a babafürdetéssel is lehet túlzásokba esni. Árthatunk-e ezzel? Hát bizony, extrém esetekben árthat is a túl gyakori és/vagy hosszas fürdetés. A bőrnek ugyanis van egy természetes savas védőköpenye, ami segíti a szervezetet például a kórokozók bejutásával szemben. A gyakori fürdetéssel ezt a védőréteget is eltávolítjuk a bőrről, melynek így két fürdetés között nem lesz ideje újraképződni, ami az úgynevezett bőrbarrier károsodásához vezethet. Ilyenkor a bőr szárazzá, irritálttá válhat és könnyen fertőződhet. A helyzetet csak ronthatja erős hatású szappanok vagy más mosakodószerek, illetve túlságosan forró víz használata.

Összefoglalva, naponta fürdetni a babát nem szükséges, de nem is tilos, ám a gyakori fürdetéssel se essünk túlzásba!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page