top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem jó, ha több a gyerek a családban, mint a felnőtt?

Egyáltalán: mekkora az ideális család? Mila Kunisnak erre határozat válasza van, úgy érzi, hogy két gyerekkel teljes a családjuk. Azt mondja, különben sem jó, ha egy családban több a gyerek, mint a felnőtt.


Mikor érezted teljesnek a családod? Tervezel-e még gyereket? Nehéz kérdések ezek, és szerencsésnek mondhatja magát az, akinek megvannak rá a határozott, megalapozott válaszait. A többiek vacillálnak, aztán úgy lesz ahogy az élet hozza.

 

Mila Kunis azok közé tartozik, akinek határozott válaszai vannak. Ashton Kutcher 34 éves felesége szerint a 3 éves Wyatt-tel és a 11 hónapos Dmitrivel teljes a család, akiknek így biztosan nem lesz újabb testvérük.

„Mindig is két gyereket akartunk” − mondta el a sajtónak, majd azt is kifejtette hogy szerinte nagyban nehezíti a gyereknevelést, ha egy családban a gyerekek száma meghaladja a felnőttek számát. „Most pont jó minden. Két felnőtt, két gyerek. De azt hallottam másoktól, hogy a kettő után nagyon nagy ugrás a harmadik gyerek vállalása” – mondta.

Nem csodálkozik ezen a véleményen az, aki olvasta már Mila Kunis korábbi megszólalásait, melyekben őszintén vallott arról, mekkora nehézséget okoz számára összeegyeztetni a családot a karrierrel. „Ha van két gyereked akkor 8−10 éves korukban már jól elvannak egymással, és vigyáznak egymásra” − nyilatkozta.

Úgy tűnik Kunis és Kutcher hozzák a szokásos amerikai, ahol az átlagos gyerekszám 2,01.

A kettes egyébként is „varázsszámnak” tűnik sok családban. A Demographic című lapban megjelent tanulmány szerint az első és második gyermek érkezése növeli a „boldogságszintet” a családban, míg a harmadik már nem feltétlenül. Ugyanaz a vizsgálat kimutatta, hogy azok a párok, akiknek boldogságszintjét már az első gyerek is csökkentette, kisebb eséllyel vállalkoznak akár már a második gyerekre is.

Jó hír viszont, hogy bár Kutcheréknél a kettes szűnik tűnik a bűvös számnak, más családokban a hármas, a négyes, sőt az ötös. Egyéni döntés kérdése.

Is. Ugyanis érdemes megemlíteni azokat a kutatásokat, melyek szerint ha egy ifjú párt meg kérdezünk arról, hány gyereket szeretnél, többnyire nagyobb szám hangzik el, mint ahány gyerek a valóságban is megszületik. A meg nem született gyerekek számát sok tényező befolyásolhatja, leggyakrabban a piszkos anyagiak vagy karrierelképzelések, esetleg egészségi okok.

Itt érdemes beszélni a termékenységi rátáról. Sokan azt gondolják, hogy a társadalom fenntartásához elég a két gyerek: egy az apa helyett, egy az anya helyett. A valóságban azonban ennél több gyerekre van szükség (tehát 2-nél magasabbnak kell lennie az úgynevezett termékenységi rátának) ahhoz, hogy egy társadalom reprodukálja önmagát, és ne fogyjon a létszám, hiszen vannak, akiknek valamilyen ok miatt nincs gyereke: nem akar vagy nem tud gyermeket vállalni. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Magyarországon ez a bizonyos termékenységi ráta jelenleg 1,5 körül van.

Hú, nagyon messzire jutottam Mila Kunistól és Ashton Kutchertől.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page