top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hat tévhit a császármetszésről

Ha valaki kavicsot akar dobni egy mamafórum langyos állóvizébe, akkor van néhány tuti téma, ami azonnal frontvonalakba rendezi az anyákat. A szoptatás kontra tápszer örökzöld vitatémája mellett ilyen a császármetszés kérdése is. Dobj például egy kommentet, hogy a császármetszés nem is igazi szülés ám, és biztos lehetsz a vérre menő vitában.


Egy szülésznő összeszedte a császármetszéssel kapcsolatban leginkább elterjedt tévhiteket és mítoszokat.

 

1. A császármetszés nem is igazi szülés.

Szögezzük le rögtön az elején, hogy ahol újszülött jön a világra, az bizony szülés, függetlenül ennek útjától és módjától. Ha valaki azt mondja, hogy a császármetszés nem szülés, ez olyan, mintha azt mondaná, hogy a foci azért nem sport, mert nem tenisz.

Sőt még a vajúdás élményétől sincs megfosztva, aki császármetszéssel szül, hiszen a császármetszések legtöbbje nem tervezett, hanem már bizonyos idejű vajúdás után dönt úgy az orvos, hogy inkább császármetszéssel segíti a babát a világra.


2. Császármetszéssel szülni nem nagy teljesítmény.

A császármetszés egyre gyakoribb beavatkozás, ez azonban nem jelenti azt, hogy a hüvelyi szülésnél kevésbé komoly folyamat. Egy gyermek világra hozatala mindig hatalmas teljesítmény. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a császármetszés mégiscsak egy műtét, annak minden kockázatával és nehézségével. A császármetszés utáni felépülés, regenerálódás általában egy nehezebb és hosszabb folyamat, mint hüvelyi szülést követően.


3. A császármetszéssel szült nők nem képesek szoptatni.

Bár előfordulhat, hogy császármetszés után lassabban indul meg a tejelválasztás, a császármetszés semmiképpen nem akadálya a szoptatásnak. Egy hozzáértő szoptatási tanácsadó felbecsülhetetlen segítséget tud nyújtani a császármetszéssel szült anyáknak (is).


4. Császármetszés után már soha többé nem lehet hüvelyi úton szülni.

Bár régebben élt az a vélekedés, hogy „egyszer császármetszés mindig császármetszés”, a döntés ma már nem ennyire fekete-fehér. A VBAC angol rövidítés a császármetszés utáni hüvelyi szülést jelenti (vaginal birth after cesarean), ami abszolút lehetséges és reális alternatíva egy újabb terhesség esetében. Vannak szövődmények, melyek császármetszés után gyakoribbak, de az egyéni körülmények gondos mérlegelését követően nem zárják ki azt, hogy az anya egy újabb terhesség végén megkísérelje hüvelyi úton világra hozni a gyermekét. Az Amerikai Nőgyógyász Társaság (ACOG) statisztikái szerint a nők 60-80 százaléka sikerrel szül hüvelyi úton korábbi császármetszést követően.


5. Császármetszés után nincs lehetőség bőrkontaktusra az anya és az újszülött között.

A korai bőrkontaktus praktikusan azt jelenti, hogy a megszületés után az anya mellkasára teszik a babát, ezzel is segítve az anya-gyermek kapocs kialakulását és a tejelválasztás megindulását. Erre császármetszés követően is lehetőség van, de jó, ha a műtői személyzet is tisztában van az anya ilyen irányú igényeivel. Alternatíva lehet az is, ha császármetszés után az újszülöttet nem az anya, hanem az apa mellkasára teszik.


6. Császármetszés után nem jelentkezhet szülés utáni depresszió.

Bár a császármetszést nem mindig előzi meg vajúdás, a gyermek világra jövetelét hasonló hormonváltozások kísérik. És császármetszés után is ugyanakkora lelki terhet jelenthet az anyának, hogy egy kis élőlényről kell teljes felelősséggel gondoskodnia, mint hüvelyi szülést követően. Ezen túl ott van még a szervezet regenerálódása is, mely császármetszés után akár még hosszadalmasabb folyamat is lehet. Mindet egybe véve, császármetszés után ugyanúgy gondolni kell a szülés utáni (poszt partum) depresszió veszélyére, mint hüvelyi szülés után.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page