top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

COVID-oltás után mellrákszűrés? Erről feltétlenül tudnod kell!

Bár a járvány idején a szűrővizsgálatok is „takaréklángra” kapcsoltak, az oltottak számának bővülésével remélhetőleg ezen a téren is visszatérünk a megszokott kerékvágásba. Vagyis rendszeresen eljárunk például mellrákszűrésre is.

Szakemberek most arra figyelmeztetnek, hogy a koronavírus elleni vakcinák beadása után megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók, ami felesleges riadalmat okozhat és szükségtelen vizsgálatokhoz vezethet.

 

Elsőként amerikai orvosok számoltak be arról a megfigyelésükről, hogy a COVID-vakcinák beadása utáni hetekben megnagyobbodhatnak a kar és mellkas nyirokcsomói azon az oldalon, ahová az injekció adása történt, ami rák gyanúját keltve alaptalan riadalmat okozhat orvosban és páciensében egyaránt. Hangsúlyozzák, hogy nem a vakcinák mellékhatásáról van szó, hanem egy természetes reakcióról, hiszen a szervezet a fertőzést okozó baktériumok és vírusok bejutására is hasonló módon reagál, a vakcinát pedig ugyancsak „fertőzésként” érzékeli az immunrendszer. Hiszen éppen ez a védőoltás célja: riasztani az immunrendszert, hogy ellenanyagot termeljen az adott kórokozóval szemben, mely aztán védelmet nyújt, amikor valóban igazi kórokozó támadja meg a szervezetet.


Az emlődiagnosztikai szakemberek azt mondják, hogy egyelőre nem tudják pontosan megmondani, hogy a nők hány százalékánál váltanak ki a COVID elleni vakcinák nyirokcsomó-megnagyobbodást, de úgy tűnik, hogy a különböző gyártók termékei nem egyforma valószínűséggel és ideig. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a Moderna az első adag beadása után minden kilencedik nőnél, míg a második adag után már minden hatodik nőnél észlelhető, hogy a beadás oldalán kissé megduzzadnak a nyirokcsomók. A Pfizer vakcinája esetén ez ritkábban fordul elő, viszont akinek a beadás után megduzzadnak a nyirokcsomói, annál a duzzanat valamivel hosszabb ideig áll fenn.

Azt is hangsúlyozzák, hogy ez a jelenség nem csak a COVID elleni vakcinák sajátossága, hiszen okozhat hasonlót a HPV elleni vakcina. a tuberkulózis ellen védő BCG oltás vagy az influenza elleni oltás is, bár kétségtelen, hogy COVID-vakcina adása után gyakoribbnak tűnik.


Az amerikai Emlődiagnosztikai Társaság (Society of Breast Imaging, SBI) a fentiek fényében azt javasolja, hogy a koronavírus elleni vakcinabeadása utáni pár hétben ne történjen mellrákszűrés. Így elkerülhető, hogy a duzzadt nyirokcsomók mellrák gyanúját keltsék, ami felesleges aggodalomhoz, szövetmintavételhez (biopsziához) és egyéb vizsgálatokhoz vezet, mire kiderül a valódi – ártatlan – ok.


Ez annál inkább időszerű mostanában, mert minél többen beoltatják magukat, annál hamarább visszakaphatjuk a régi életünket, és a szűrővizsgálatok is mielőbb teljes gőzzel újraindulnak.

Fotó: Adobe Stock


Az Anyás-Apás COVID-dal, avagy koronavírussal kapcsolatos cikkeiért ide kattints!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page