top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Idős korban is hasznos lehet a mammográfia!

Bár a szervezett rákszűrő programok általában bizonyos életkor felett már nem “járnak”, egy radiológiai kongresszuson nemrégiben elhangzott tudományos előadás szerint 75 éves kor felett is hasznos és kell a mammográfia, mivel ebben az életkorban is viszonylag gyakori a mellrák.


A szerzők több mint 700 ezer mammográfiás vizsgálat eredménye alapján a75 évesnél idősebbeknek is javasolják a mammográfiát.


 

Nemrégiben egy kérdőív kitöltésére kértem az Anyavilág látogatót. A kérdőívekben derült ki az a – számomra is kicsit meglepő – tény, hogy az oldalt nagyon nagy arányban olvassák idősebbek is, a legidősebb látogató 86 éves! Innen is, ismeretlenül is gratulálok neki és kívánok jó egészséget. És csak úgy megjegyzem, hogy ennyi idős korban a netről tájékozódni szerintem nagyon vagány dolog.

Az idősebb olvasókra gondoltam a mai poszttal.

A mammográfiás mellrákszűrésre vonatkozó irányelvek elég nagy szórást mutatnak a tekintetben, hogy hány éves korig javasolják a szűrővizsgálatokat. Az egyik amerikai szakmai szervezet 2009-ben közzétett egy meglehetősen ellentmondásos útmutatót, melyben úgy fogalmaztak, hogy a 75 éves korosztályra vonatkozóan nincs elegendő adat arra, hogy elemezzék az idős nők mammográfiás szűrésének előnyeit és kockázatai. Más szakmai szervezetek azonban kitartanak amellett, hogy a mellrákszűréssel nem szabad leállni addig, amíg a nő jó egészségi állapotban van.

“Folyamatos viták zajlanak arról, melyik az az életkor, amikor abba lehet hagyni a mammográfiás vizsgálatokat – kezdi a helyzetértékelést a vizsgálatot vezető radiológus, dr. Stamatia V. Destounis. – Mostani eredményeink azért jelentősek, mert felhívják a figyelmet arra, hogy 75 év felett is nagy számban fordulhat elő mellrák, ezért a szűrésnek ebben a korcsoportban is van haszna és értelme.”

A mostani vizsgálatban nem kevesebb, mint 763.256 mammográfiás szűrővizsgálat eredményeit elemezték a 2007 és 2017 közötti időszakról. A szűrővizsgálat 3944 betegnél derített fényt mellrák fennállására. Ezt követően az elemzést leszűkítették és csak azt vizsgálták, hogy a 75 évesnél idősebb nőknél hány és milyen típusú mellrákot diagnosztizáltak. A több mint 700 ezer résztvevő egytizede volt 75 év feletti (szám szerint 76.855-en). Hatszáztizenhat betegnél összesen 645 rosszindulatú elváltozást azonosítottak.

“Bár a résztvevők között viszonylag kis hányadban képviseltették magukat a 75 évesnél idősebbek, az összes rák 16 százaléka ebben a csoportban fordult elő” – emelik ki a szerzők.

Azt is megállapították, hogy az ebben a korcsoportban diagnosztizált rákok túlnyomó többsége úgynevezett invazív rák volt abból a fajtából, mely gyorsan növekszik és viszonylag rövid idő alatt áttéteket ad. Ennek ellenére – a korai felismerésnek köszönhetően – csaknem minden esetben lehetőség volt műtétre, melynek során csak viszonylag kis százalékban találtak nyirokcsomóáttéteket.

Az Észak-Amerikai Radiológus Társaság 2018. évi kongresszusán elhangzott előadásukban a szerzők levonják a következtetést, hogy a mammográfia kritikus szerepet játszik a mellrák korai felismerésében, hiszen ár akár két évvel korábban jelezheti az elváltozást, mint hogy a mellben lévő csomó tapinthatóvá válna. A korai felismerés pedig korai kezelést eredményez, a korai kezelés pedig jobb túlélési esélyeket.

Dr. Destounis ezért azt javasolja, hogy a 75 évesnél idősebbek se maradjanak el a mammográfiás szűrésről, ha általános állapotuk egyébként megfelelő. Álláspontja szerint az évenkénti szűrés előnyei 75 év felett is meghaladják a vizsgálattal együtt járó minimális kockázatot-


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page