top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Babát várok, és pozitív lett a HIV-tesztem – lehet ez?

Egy várandósság nemcsak öröm és boldogság, hanem akár rengeteg stressz forrása is lehet. Itt vannak például a kötelező és választható szűrővizsgálatok. Mi van, ha valamelyik pozitív lesz, például a rettegett AIDS kórokozójára, a HIV-re? És meg kell-e ijedni, ha azzal hív fel az orvosod, hogy a teszt eredménye alapján HIV-pozitív vagy?

Nem egy elméleti szituációt írtam le az imént, egy kismamával szóról-szóra megtörténtek a fentiek. Lássuk, mi lett a történet vége.

 

A 9 hónap nemcsak a baba növekedése és a testi változások, terhességi tünetek miatt lehet megterhelő. Stresszforrást és sok idegőrlő a pillanatot jelenthetnek a különböző kötelező és ajánlott laborvizsgálatok is, talán éppen akkor, amikor nem is gondolsz rá. Egy ilyen helyzetet osztott meg így várandós anyuka egy közösségi oldalon. Az első trimeszterben elvégzett HIV-teszt ugyanis teljesen váratlanul és sokkolóan pozitív eredményt adott nála.

Ezt írta:

„A múlt héten elvégeztettem az első trimeszterben szokásos vérvizsgálatot, majd pár nappal később kaptam egy hangüzenetet az orvosomtól, hogy sürgősen kérjek időpontot konzultációra. Ma megyek be, mivel azt mondta, hogy az egyik teszt pozitív lett HIV-re. teljesen sokkos állapotba kerültem, bizonytalan vagyok. Az orvosom egyelőre azzal nyugtatott meg, hogy valószínűleg olyan antitestek vannak szervezetemben, melyek ugyancsak reagálnak tesztre, és nem ez lenne az első eset a praxisában, hogy a terhességi HIV-teszt tévesen „riaszt”, azaz álpozitív eredményt ad. Mindenesetre ennek tisztázásához további vérvizsgálatra lesz szükség.”

A posztoló azt is megjegyezte, hogy látott már a közösségi oldalakon más embereket is, akik tévesen pozitív eredményt kaptak, ezért szerette volna megosztani a helyzetét a közösséggel.


Okozhat-e a terhesség hamis pozitív HIV-tesztet?

A kérdést helyesebb lenne úgy feltenni, hogy úgy általánosságban adhat-e a HIV-teszt tévesen pozitív eredményt, ugyanis jelenlegi ismereteink szerint a terhesség önmagában nem olyan körülmény, ami egy nem HIV-fertőzött személynél álpozitív eredményt okozna. Mindenesetre - mint szinte minden egyéb vizsgáló módszernél úgy a HIV-teszt esetében is – előfordulhatnak hamisan pozitív eredmények. Egy olyan szituációban pedig értelemszerűen nagyobb ennek esélye, amikor az átlagosnál nagyobb számban végzik az adott vizsgálatot. A HIV-teszt esetében ilyen lehet a várandósság, hiszen sok országban a kötelezően elvégzendő terhességi laborvizsgálatok között szerepel (Magyarországon az ajánlott, de nem kötelező vizsgálatok között). A HIV-teszt esetében a hamisan pozitív eredmény nem gyakori, de az esetek kevesebb mint 2%-ában azért előfordul.


Mindazonáltal jelenleg is folynak kutatások annak megállapítására, hogy van-e esetleg olyan terhességspecifikus tényező, ami miatt várandósság valóban gyakoribbak lennének az álpozitív HIV-eredmények.


Az idézett poszt mindenesetre tökéletes példa arra, mekkora stresszt okozhat egy tévesen pozitív teszteredmény. A kismama is leírja, hogy orvosa megnyugtatta, hogy a HIV-fertőzés ma már jól kezelhető betegség, és a várható élettartam megfelelő terápia mellett magas, a betegségnek a babára történő átvitele kevéssé valószínű, figyelembe véve a gyógyszeres kezelési lehetőségeket. A várandós anyuka azonban ezt írta:

„Csak bólogatni tudtam sokk hatására, de közben egyszerűen képtelen voltam feldolgozni a hallottakat.”

A kommentelők igyekeztek megnyugtatni:

„A HIV hatalmas stigmát hordoz, pedig korszerű kezelési lehetőségek birtokában ez ma már jórészt indokolatlan. ezért én csak annyit szeretnék neked mondani, hogy tényleg pozitív és az eredmény, az nem a te hibád. Bárki, aki egy kicsit is ért a vírushoz, tudja ezt, és ez nem mond semmit arról, hogy ki vagy te mint személyiség.”

Egy másik kommentelő, aki HIV-teszt-tanácsadóként azonosította magát, megnyugtatta:

„Az orvosod mindent elmondott, amit én is elmondtam volna. De én is csak megerősíteni tudom a szavait, hogy valószínűleg tévesen pozitív eredményről van szó, és egy újabb vérvizsgálat cáfolni fogja az első HIV-teszt eredményét. De még ha nem is így lesz, a HIV nem AIDS, és a fejlett egészségüggyel rendelkező országokban a HIV-pozitivitás egész életedben nem fog AIDS-be súlyosbodni. Ez ma már egy kezelhető, krónikus állapot.”

Szerencsére a teszt végül is hamisan pozitívnak bizonyult, a kismama valójában nem HIV-fertőzött. Mégis – vagy éppen ezért – úgy gondolta, hogy megosztja tapasztalatait, hogy a többi várandós is tudjon arról, hogy a HIV-teszt akár tévesen pozitív eredményt is adhat.


Az álpozitív HIV-eredmény oka lehet:

  • influenza elleni vakcina

  • úgynevezett HLA-DR antitestek jelenléte olyanoknál, akik már voltak várandósak

  • reumatoid faktor

  • emelkedett ellenanyagszint a vérben (hipergammaglobulinémia), melyet okozhat fertőzés vagy példul a mielóma multiplex nevű betegség is

  • autoimmun hepatitisz


Nálunk nem kötelező a HIV-teszt, pedig jó lenne!

Talán furcsa, hogy egy ilyen történet apropóján, amikor egy hamisan pozitív teszteredmény felesleges stresszt okozott egy kismamának, amellett érvelek, miért kellene a HIV-tesztet felvenni kötelező terhességi vizsgálatok sorába. Egyelőre ugyanis a szifilisz és hepatitisz szűrővizsgálata szerepel a tesztek között az fertőzéseké azonban nem, amilyen a toxoplazma vagy a HIV. A HIV-vel élőket képviselő Retropajzs Egyesület például régen küzd azért, hogy a HIV-teszt elvégeztetése is kötelező legyen a várandósok számára az első trimeszterben. Sok országban már most is ez a helyzet, nálunk még nem.


Pedig egy HIV-teszt nem drága, pár száz forintba kerül, ami mindenképpen elhanyagolható mindazokhoz az egyéni és társadalmi terhekhez képest, amit egy HIV-fertőzés – és leginkább egy későn felismert HIV-fertőzés – jelent. Ráadásul terhességben hatalmas plusz kockázat, hogy a baba is megfertőződhet, így eleve óriási hátránnyal, HIV-fertőzöttként kell kezdenie az életét.


Ritkán, de diagnosztizálnak olyan HIV-fertőzést Magyarországon, amely terhes nőket érintett, és a fertőzés ténye csak a gyermek születése után derül ki. Született már ilyen baba. Jelenleg 12 olyan, egy és 13 év közötti kisgyerek él Magyarországon, akik ismert HIV-fertőzöttek. További 30-40 lehet olyan, aki szintén beteg, de még ők sem tudják, hogy baj van, mert még nincsenek a betegségre utaló tüneteik.

„Jó lenne, ha egyetlen baba sem születne fertőzéssel és ez elérhető, ha a terhesek kötelező szűrővizsgálatával”

– mondta el dr. Szlávik János infektológus főorvos a Népszavának. A főorvos hozzátette: a terhességi szűrések között számtalan egyéb kórra szűrik a leendő kismamákat, a HIV-szűrés nem jelente különösebb terhet, és az ára is csak 200-300 forint lenne.

„A nővérem ott volt velem a kórházban, amikor megkaptam az eredményt, később pedig anyámnak és apámnak is elmondtam. Ugyanakkor velük a mai napig nem beszélek erről. Tudják, hogy kezelnek, hogy teljes életet élek, és már nem vagyok fertőző, de kerüljük a témát. A diagnózis után a munkahelyemen folyton rám tört az érzés, hogy egy-egy kolléga valahonnan értesülhetett a betegségemről. Ez nagyon nyomasztó volt, így végül pár embernek elmondtam, és szerencsére nagyon megértően fogadták. A társadalom ugyanakkor sajnos még nem eléggé elfogadó a fertőzöttekkel szemben, azért nem mindenki tudja a környezetemben, hogy HIV-vel élek. A fiam tavaly tudta meg, de megkértem rá, hogy az iskolában ne mondja el senkinek. Sok fertőzött rettentő magányos lesz a diagnózist követően. Én sem hittem volna, hogy valaha lesz még partnerem. Azt gondoltam, senkinek sem fog kelleni egy HIV-pozitív, egyedülálló anya. A jelenlegi férjemet, akit akkor már évek óta ismertem, eredetileg egy barátnőmmel szerettem volna összehozni, végül egymásba szerettünk. Ugyanakkor még neki is csak egy hónap után mertem elmondani, hogy HIV-vel élek, és akkor is azzal a biztos tudattal tettem ezt, hogy azonnal szakítani fog velem. Nem tette, és azóta már megszületett a közös gyerekünk is. Mivel szedem a gyógyszert – minden este szigorúan pontban nyolckor -, sem őt, sem a gyerekünket nem fertőztem meg. Ugyanakkor nem mindenki ilyen szerencsés, nagyon sokan a szűkebb környezetükben is megtapasztalják az előítéleteket. Tudom, hogy ahhoz, hogy gyökeresen változtatni tudjunk a társadalom viszonyulásán, fontos lenne arccal és névvel vállalni ezt az állapotot. Remélem, hamarosan eljutunk idáig”

– mesél helyzetéről egy HIV-pozitív anyuka a Babagenetika Egyesület oldalán.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page