top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Babák a hóban – nincs rossz idő, csak rossz ruházat?

Pár éve járta be a világsajtót egy hír: Oroszország távolkeleti régiójában egy házaspár kirakta levegőzni a balkonra héthónapos kisfiúkat, majd megfeledkeztek róla, hogy a baba a mínusz 7 fokos hidegben a babakocsijában alszik. Öt múlva, amikorra észbe kaptak és érte mentek, a csecsemő már halálra fagyott. (Az esetről itt olvashatsz részletesebben.)

Bár nálunk inkább a babák túlöltöztetése a "divat", a skandináv szülők szerint teljesen rendben van, ha a baba órákig alszik a mínuszokban – természetesen nem olyan extrém hosszú ideig, mint a bevezetőben említett tragikus esetben.

 

Nálunk a szülők legtöbbje teljességgel elképzelhetetlennek tartják, hogy a gyerek kint aludjon a hidegben, vagy egy szelesebb időben elvigyék sétálni. Izlandon vagy Finnországban például teljesen megszokott dolog, hogy a mínusz fokokban is a csecsemő kint alszik a babakocsiban, természetesen megfelelően felöltöztetve.


A svéd szülők szerint: "Nincs rossz idő, csak rossz ruházat." Tartják ezt olyan tanulmányokra alapján hivatkozva, melyek szerint a szabadban alvó gyermekek kevésbé betegednek meg, és nem maradnak ki az iskolából, mivel a baktériumok és a vírusok inkább a beltérben terjednek. Az északi országokban élő családok télen gond nélkül viszik ki gyerekeiket a friss levegőre. Bár nem sok tanulmány támasztja alá, hogy pozitív hatással lenne ez a gyakorlat, de azok a szülők, akik rendszeresen viszik levegőzni gyerekeiket, és hagyják, hogy kint aludjanak, csupa jóról számoltak be. (Forrás: Filantropikum)


Természetesen megfelelő ruházattal gondoskodnak arról, hogy a baba teste mindvégig védve legyen a hidegtől, de meg vannak győződve arról, hogy ezzel erősödik a baba immunrendszere, és a babák hosszabban és jobban alszanak, mint a fűtött szobában. Ráadásul az oktatási intézmények is támogatják azt, hogy a babák hidegben aludjanak, illetve általánosságban azt, hogy a gyerekek minél többet legyenek szabad levegőn.


Mennyire öltöztessük fel a babát?

Kezdhetnénk azzal a vicces rajzzal, amit nemrégiben osztottam meg az Anyás-Apás Facebook oldalán, miszerint a gyerek öltözetéből meg lehet állapítani, ki öltöztette. Ha 30 fokban is bundabugyit, sapkát és sálat, akkor a nagymama, haha. Vagy a másik gyakori poén, hogy anya azért öltözteti fel a gyereket, mert ő maga fázik. Ráadásul ez utóbbi – ahogyan látni fogjuk – nem is akkora botorság – egy kis kiegészítéssel.


De inkább kezdjük azzal, miért olyan fontos, hogy a baba se alul-, se túlöltöztetve ne legyen. Ehhez azt kell tudni, hogy a kis csecsemők hőszabályozása még nem olyan fejlett, mint a nagyobb gyerekeké: sem a túlságosan meleggel, sem a túlságosan hideggel szemben nem képes hatékonyan védekezni. Ennek oka részben az anatómiában keresendő: a csecsemő testfelülete testméreteihez képest viszonylag nagy, bőr alatti zsírszövete még szegényes, és kevésbé képes szervezete a didergésre, melynek célja egyébként az lenne, hogy némi hőt termeljen.


Ezért van az, hogy meleg környezetben a baba testhőmérséklete rövid idő alatt a veszélyes tartományba emelkedik (hipertermia alakul ki) vagy veszélyesen leesik (hipotermia alakul ki).


Akkor mégis hogyan és mennyire?

A legfontosabb a babáknál is a réteges öltöztetés, hogy bármikor le tudjunk venni vagy ráadni egy újabb réteget, amikor szükségesnek látszik. Az amerikai gyermekgyógyászok szakmai szervezete (AAP) szerint általános alapelvként jó támpont, ha a babára mindig egy (de csak egy!) réteggel többet adunk, mint amit a magunk számára éppen elégségesnek érzünk. Ha például egy vékony hosszú ujjú ingben érezzük jól magunkat, akkor a babára elég egy vékony hosszú ujjú rugdalózó fölé adott ingecske. Hideg időben ne feledkezzünk meg a sapkáról és a kezek hideg elleni védelméről sem! Fontos tudni, hogy a baba legvédtelenebb testrészeit a hidegben a „kiálló” testrészek: a fül, az orr, az arc, a kéz- és lábujjak.

Fotó: iStock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page