top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az első évben 365 helyett csak 232 éjszakát alszol

Azt mindenki tudja – és a kisbabás szülők saját bőrükön meg is tapasztalják –, hogy ahogy az újszülött jön, úgy a nyugodt alvás, eltűnik, huss, tovaszáll. De most egy új felmérés fényében képet kaphatunk arról, hogy mennyi az annyi, pontosan hány órányi alvást jelent egy újszülött baba. Természetesen mínuszban.

Hogy rögtön jöjjön a spoiler: pontosan 133. Mármint ennyivel kevesebb éjszakát alszanak a szülők a baba első születésnapjáig, vagyis a 365 helyett csak 232-t. Szökőévekben eggyel többet. Vagy kevesebbet. Ki tudja, hogy az az egy plusz éjszaka hová számít?

 

Biztosan nem megnyugtató ezt hallani, de talán segít komolyan venni azt a gyakori intelmet, ami már a várandósság végén sokszor elhangzik: „aludj, amíg teheted”. Ami a baba érkezése után így módosul: „aludj, amikor teheted”. Például amikor a baba alszik, de hát azt mindannyian tudjuk gyakorlatból, hogy ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani, amikor a babán kívül ott van még ezer más dolog is, amit meg kellene csinálni.


De nem számít, hányszor hallod előzetesen ezt a figyelmeztetést, az első időkben a – sokszor brutális – alváshiány, kialvatlanság és állandó kimerültség az arcodba csap és letaglóz. Keményen.


Nem újdonság, hogy a kisbabás szülők keveset alszanak, de ezt teljes valójában csak akkor tapasztalod meg, amikor te magad is benne vagy, mennyi értékes alvásidőt rabol el tőled az, hogy egy picike emberkéről kell gondoskodnod, aki bizony nem tréfál, ha a szükségleteiről van szó. De helyezzük most kontextusba a dolgokat, és nézzünk egy felmérést, amiben egészen pontosan kiszámítanak, hogy az első évben pontosan hány éjszakányi alvástól esnek el a szülők – akik alatt többnyire az anyák értendők még ma is, sajnos. Nos, ez a szám valahol 133 körül van átlagosan, ami igen jelentős annak fényében, hogy egy év 365 éjszakából áll, szökőévekben 1-gyel többől. Ennek a 365-nek a 133 pedig egészen pontosan 36,5 százaléka, azaz kicsit több mint az egyharmada. Minden 3 éjszakából 1.


A felmérés adatai szerint 10-ből körülbelül 7 szülő minden egyes éjszaka körülbelül 3 órával kevesebbet alszik, mint előtte – és mint amennyit igényelne. Ez körülbelül 133 éjszakát jelent évente. Ez azonban nem minden. A gyerekágyakat, matracokat és szoptatós párnákat is forgalmazó Snüz nevű cég megbízásából 1300 szülő válaszain alapuló felmérés szerint a szülők közel fele (44 százalék) arról számolt be, hogy „szinte minden támogatástól megfosztva” érzi magát, amikor a baba alvásáról van szó. Ez megint csak (sajnos) nem meglepő. Vonatkozik ez a gyakorlati segítség hiányára csakúgy, mint a baba alvásával kapcsolatos, sokszor irreális elvárásokra vagy az alvástanítási módszerek meg- (és el)ítélésére, ami mind a szülők ellen dolgozik és hatalmas terhet rak rájuk. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a szülőknek ebben a krónikus alváshiányos állapotban kell helytállniuk az élet számos területén, a munkába korán visszatérőknek például a munkahelyükön.


A Snüz a több mint 82 000 Instagram-követőből álló közösségétől is kért válaszokat, hogy többet tudjon meg arról, hogy a kisbabák szülei valójában hogyan érzik magukat, ha alvásról van szó. (Spoiler: rosszul.) A válaszadók 88 százaléka számolt be arról, hogy az alváshiány állandó stresszforrást jelent az életében. (A többi 12 százalék pedig megoszthatná a titkot: hogyan csinálja?). A válaszadók 77 százaléka estefelé már előre szorong, hogy egy újabb álmatlan éjszaka elé néz, és ilyenkor legszívesebben ágyba bújna. Hatvanöt százalékuk pedig elismerte, hogy magányosság érzésével tölti el, amikor éjszaka sokadszor ébred vagy egyedül virraszt a babája mellett.


A felmérésekre sokszor csak legyintünk, de a fenti adatok elgondolkodtatóak: ha tényleg ennyi stresszel, a szorongással és a magányossággal kell megküzdeniük a szülőknek az alváshiány miatt az első évben, akkor valami nagyon nincs rendben.


Forrás: Snüz

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page