top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Az apa, aki nem hajlandó elvágni a köldökzsinórt

Az, hogy az apa is bent van a szülőszobában, ma már nem újság. Ennek ellenére minden apánál máshol van a határ, mi az, amit még bevállal és mi az, amit már nem. Egy apának nincs gondja azzal, hogy benn legyen a szülésnél, ám nem hajlandó elvágni a köldökzsinórt annak ellenére, hogy minden nap „vérrel és belsőségekkel” foglalkozik.

Nálatok hol (volt) a határ?

 

Egy leendő apa azt mondja, hogy nem fogja elvágni a babája köldökzsinórját – annak ellenére, hogy elsősegélynyújtóként naponta lát vért és más véres dolgokat. A férfi és felesége már a terhesség korai szakaszában megbeszélték a szüléssel kapcsolatos terveiket, és a férfi elmagyarázta, hogy nem akarja elvágni a köldökzsinórt.

„Tudom, hogy egyéni szocprobléma, de idegenkedem attól, hogy élő emberi húsba vágjak. Kicsit olyan, mintha orvosi beavatkozás lenne, amitől én TÉNYLEG kényelmetlenül érzem magam”

– írta a férfi egy Reddit-posztban.



Hozzátette, hogy ő hivatásos elsősegélynyújtó, azaz olyan személy, aki vészhelyzetben jellemzően elsőként érkezik a helyszínre, a mentősökkel, rendőrökkel és tűzoltókkal együtt.

„Elsősegélynyújtó vagyok, így mindenféle véres dolgot láttam már, amit csak el tudsz képzelni. Vért, beleket, hasonlókat stb. Hozzá vagyok szokva ezekhez a dolgokhoz. De a vágás, na az egy egészen más dolog.”

Bár a felesége kezdetben elfogadta a döntését, most újra felvetette a témát.

„Most, hogy közeleg a nagy nap, a feleségem újra előhozakodott a kérdéssel. Elmondtam neki, hogy minden lehetséges módon részt akarok venni a szülésnél, beleértve azt is, hogy megfogom a babát és átadom őt az anyukának.”

Aztán azt is leírta, hogy szerinte a felesége a korábbi filmélményei alapján tervezi az apás szülést:

„Úgy érzem, hogy a feleségemnek hollywoodi elképzelései van a szülésről, beleértve azt is, hogy én vágom el a köldökzsinórt. Azt is szeretné, ha bemennék vele a zuhany alá és megmasszíroznám a hátát vajúdás közben, ahogyan egy Netflix-műsorban látta. Megkérdeztem, miért olyan fontos neki, hogy én vágjam el a köldökzsinórt, de nem tudta megmondani.”

A kommentek nagyrészt megértőek voltak a leendő apukával szemben, az egyikük egyszerűen így fogalmazott:

„Miért tennénk kellemetlenebbé az életet, mint amennyire feltétlenül szükséges?”

Más anyukák is hozzászóltak, mondván, hogy az ő párjuk nem vágta el a köldökzsinórt – és szerintük ez is teljesen rendben van:

„Az én férjem is finnyás volt, és nem vágta el a köldökzsinórt. Mégis úgy éreztem, hogy kiállt mellettem, megvédett, minden lépésnél bátorított, és összességében aktív partner volt.”

Egy másik azt írta:

„A férjem nem vágta el a köldökzsinórt egyik fiunknál sem, és engem nem is érdekel.”

Egy szülésznő is hozzászólt, aki megpróbálta megnyugtatni a posztoló idegeit, és úgy jellemezte a köldökzsinórt, hogy az „inkább hasonlít gumitömlőre”, mint emberi húsra.


Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page