top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nincs ajándék se karácsonyra, se születésnapra

Egy anya elárulta, hogy bár anyagi lehetőségei bőven megengednék, soha nem vesz ajándékot a gyerekeinek a tipikusan ajándékozással járó jeles alkalmakra, leginkább karácsonyra vagy születésnapra. Azt mondja, hogy ezzel valami nagyon fontos dolgot akar megtanítani a gyerekeknek.


Hozzátartozik-e az ajándék az ünnephez?


 

Most, hogy mindjárt itt a karácsony, talán már későn szólok, de egy anya szerint nagyon rosszul tesszük, ha karácsonykor ajándékokat teszünk a fa alá a gyerekeknek. Hogy az ajándék nem szükségszerű feltétele az ünnepnek, ezzel én is hajlamos nagyok egyetérteni. Nálunk már sok év óta az a szokás, hogy a lányaink kérhetnek valamit karácsonyra. Csak egy feltétel van: egyetlen dolgot kérhetnek, ez lehet akár nagyobb értékű is. Aki azt hiszi, hogy ezt kihasználják és egyetlen toronyórát kérnek lánccal, az nagyon téved. Teljesen észszerű határokon belül maradnak a kérések, sokszor olyan dolgok szerepelnek a kívánságlistán, amit egyébként is meg kellene venniük maguknak, új sportcipőt az elnyűtt helyett, némi anyagi hozzájárulást a következő utazáshoz, ilyesmit. Aztán persze mindig vannak kisebb ajándékok is, mert meglepi azért mégiscsak kell. Az utóbbi pár évben bevezettük az angolszász országokban szokásos hatalmas zoknik, a stocking szokását is. Mindenkinek van egy névre szóló zoknija, amibe mindenki belerejti azokat az apróságokat, amiről azt gondolja, hogy a másik örülne neki. Ezek tényleg nem nagy dolgok, a másik kedvenc csokija, egy szép csat, egy divatos bizsu, egy bolondos zokni, más apróságok.

És a karácsony tényleg nem az ajándékcunamiról szól. A fa viszont mindig igazi fenyő és a plafonig ér, mert nekem meg csak ennyi a kívánságom.


Ahol nincs semmi a fa alatt, pedig telne rá

Pont mostanában olvastam egy angol nőről, aki viszont semmit, de tényleg semmit nem tesz a fa alá a gyerekeinek. A 8 hónapos Kinsley-nek ez tulajdonképpen mindegy is (tényleg, minek egy csecsemőnek karácsonyi ajándék?), de a 4 éves Louis azért már látja, hogy máshol van ajándék, náluk pedig nincs. És ugyanígy nincs ajándék a születésnapokon sem.

A 39 éves anya, Kim Palmer egy brit bulvárlapnak árulta el az okokat: „Az én karácsonyi kívánságlistám mindig nagyon hosszú volt, játékok és babák, és amikor karácsonykor felébredtem, mindig megállapíthattam, hogy az összes kívánságom teljesült. De ahogy bontogattam sorra a csomagokat, egyik ajándékot a másik után, soha nem tudtam örülni annak, ami benen volt. Az egyik doboz bontogatása közben már csak arra tudtam gondolni, mi lehet a következő csomagban. A legnagyobb félelmem mindig is az volt, hogy az enyéim is elkényeztetett gyerekekként nőnek majd fel. Ezért a nagyobbik gyerekünk születésekor azt mondtam a férjemnek, hogy úgy szeretném nevelni őket, hogy legyenek hálásak mindig azért, amit kapnak.”

Így született meg a döntés, hogy soha nem vesznek a gyerekeknek karácsonyi ajándékot. Az anya azt is elmagyarázta, hogy nem anyagi okok vezették döntésében, hiszen egy wellness cég igazgatójaként jóval az átlag feletti a jövedelme, így akár a legdrágább ajándékokat is megvehetné, ha akarná. De nem akarja. Ehelyett arra tanítja a gyerekeit, hogy becsüljék a pénz értékét és aszerint éljenek, hogy a „kevesebb több”. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs náluk karácsony, hiszen a többi szülőhöz hasonlóan ők is azt szeretnék, hogy a gyerekek mindig is az év legszebb napjaként gondoljanak a karácsonyra. Ezért már jó előre dekorálnak és fényfüzéreket aggatnak a házban és a ház előtti fákra.

Az anya azt mondja, hogy semmi problémája azzal, ha mások ajándékokat adnak a gyerekeinek karácsonyra, és ő is szokott ajándékot kapni a a rokonoktól. Ezek az ajándékok azonban nem spontán ötlettől vezérelve születnek, ugyanis az anya azt is elárulta, hogy mindig azt szokta javasolni a családtagoknak, hogy ne az vezesse őket az ajándékválasztásnál, hogy a gyerekek mit szeretnének, hanem hogy mire van valóban szükségük. Ha pedig úgy látja, hogy a rokonság túl sok ajándékkal halmozta el a gyerekeket, akkor pár ajándékot mindig visszatart későbbi alkalmakra.

„Véleményem szerint a szülők túl sokat költenek a gyerekeknek szánt karácsonyi ajándékokra. Látom, miket vesznek a szülők a gyerekeiknek, ez teljes őrület. A karácsonynak arról kellene szólnia, hogy mind együtt vagyunk, és nem lenne szabad a gyerekeket felesleges ajándékokkal elárasztani csak azért, mert karácsonykor ajándékot szokás adni” – mondja.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page