Anyás-Apás · 2023.10.19 07:02 · 5 perc

Az én gyerekem 6 hetes korában mondta ki az első szót, és a tiéd?

Úgy tűnik, hogy „anyaolimpia” volt, van és lesz, amíg anyák lesznek a Földön. Vagyis örökkön örökké. Kinek a babája áll fel először, mondja ki az első szót, lesz szobatiszta, zongorázik, táncol, úszik, verset mond és gyököt von. Egy anya most azzal hívta fel a figyelmet a közösségi oldalakon, hogy a babája kimondta az első szót. De mi ebben a szenzáció? Az, hogy a „csodababa” mindössze 45 napos. De a szülei máris elkönyvelték, hogy ebből a gyerekből zseni lesz, bárki meglássa.

Na jó, akkor beszéljünk pár szót a normális beszédfejlődés mérföldköveiről.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Nos, ez az anya, akiről most szó van, eldöntötte, hogy neki van a világ legfiatalabb beszélő babája, miután a baba mindössze 45 nappal a megszületése után azzal köszöntötte őt, hogy „hello”.

„Ez egyszerűen hihetetlen, nem is hitt nekem senki elsőre, amikor meséltem. Még talán az is felmerült bennük, hogy megőrültem. Én is ledöbbentem. Úgy történt, hogy éppen játszottam vele és nézegettem a pofiját. Aztán elkezdtem köszöngetni neki, de nem is tudom, miért, mire számítottam. Az anyukám is velünk volt, és még mondtam is neki, hogy milyen vicces lenne, ha a kislányom visszaköszönne. És megtette, egyszer csak azt mondta, hogy „helló”. Ő a világ legfiatalabb beszélő babája.”

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez utóbbit feltehetőleg arra alapozza az anyuka, hogy ezzel a hellózással egy baba már bekerült a közfigyelembe. Ő a brit Charlie John Taylor-Mullington volt, aki 2020-ban került ezzel a lapok címoldalára. Ő azonban akkor már 8 hetes volt, úgyhogy a mostani kislány pont 11 napot „verve rá” a második helyre szorította.

Először az apuka is szkeptikus volt, de három nappal később a kislány neki is megismételte a produkcióját. És most már rendszeresen használja a szót, amikor fel akarja hívni magára a figyelmet. A szülők el is döntötték, hogy zseni gyerekük van, ezért az építészmérnök apuka máris zongorázni és számolni tanítja a kislányát, zsenge kora ellenére.

„Felemelem az ujjamat, és azt mondom, hogy ‘egy’, és ő is felemeli az ujját. Lehet, hogy csak utánoz engem – de ettől még nagyon aranyos! Talán minden baba képes erre, de más szülők nem figyelnek fel rá , mert azt várjuk, hogy csak egyenek és aludjanak. Vagy talán ő egy zseni, egy kis csodagyerek.”

A normális beszédfejlődés

Akkor most lássuk a normális beszédfejlődés mérföldköveit.

  • 1-3 hónapos kor: sír és gügyög, mosolyog, ha a szüleit látja vagy ha beszélnek hozzá, felismeri a szülei hangját.
  • 4-6 hónapos kor: eltérő módon sír a probléma okától függően – nevet, gagyog, cuppog, hangját hallatja, ha például valami tetszik neki – a hangok irányába tekint, a hanglejtéseket értelmezi, figyeli a zenét.
  • 6-9 hónapos kor: szótagokat gügyög, kezdi utánozni a beszédhangokat és hangsúlyokat.
  • 1 éves kor: legtöbbször kimondja az első szavakat, egyszerű utasításokat megért.
  • 18 hónapos – 2 éves kor: két szavas mondatokat alkot, szókincse nagyjából 50 szóból áll.
  • 2-3 éves kor: már 4-5 szavas mondatokban beszél, a környezetében lévő tárgyakat felismeri és megnevezi, névmásokat is használ és beszédében alkalmazza a többesszámot.
  • 3-5 éves kor: már képes a komplex beszélgetésre.
  • 5 éves kor: a szókincse eléri a 2500 szót és teljes, nyelvtanilag helyes mondatokat alkot, ebben a korban számtalan kérdést tesz fel: miért? mi? ki?

Nem szeretnék állást foglalni, hogy a történetben szereplő baba zseni-e vagy sem, valóban beszél-e vagy sem, a mérföldköveket olvasva mindenki döntse el saját maga. Vagy dugja a saját babája orra alá az Anyás-Apás cikkét elolvasásra, majd kérje ki az ő véleményét is. Hátha náluk meg a világ legfiatalabban olvasó babája szuszog a kiságyban, csak még senki nem vette észre.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük