Anyás-Apás · 2019.09.29 18:37 · 5 perc

Anya, nem akarok meghalni!

A hétvégén megosztottam a Facebookon az Anyás-Apás egy korábbi cikkét, ami arról (is) szólt, mi a teendő akkor, ha a gyerek valamilyen ételtől vagy más idegentesttől hirtelen fuldokolni kezd. Nagyon jó kis beszélgetés alakult ki a poszt alatt, többen is leírtátok a tapasztalataitokat ezzel kapcsolatban, és olyan is volt, akinek most keltette fel az érdeklődését a téma, és többet szeretne tudni róla.

De talán a legtöbb tanulsággal Anikó története szolgál, aki megtisztelt azzal, hogy részletesebben is leírta, hogyan mentette meg a kisfia életét azzal, hogy előre készült és az adott pillanatban helyén volt az esze és a szíve.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Először következzen Anikó története:

„Körülbelül 10 hónapos volt a kisfiam, amikor bent jártam vele a párom munkahelyén, aki egy húsboltban dolgozik. Az irodába ülve virslit ettem, miközben a fiam az ölembe ült. Egy hüvelykujjkörömnyi darab virslit elvett a tányérról és szerette volna megenni. Ám rágni még nem tudott, hiszen csak négy foga volt így a virslidarab a torkára szaladt, megakadt. A kisfiam azonnal kimerevedett, a szeme felakadt, és azt az „anya, nem akarok meghalni” nézést soha nem fogom tudni elfelejteni. Folyt a könnye, a nyála… Kiabáltam, hogy segítsen valaki, mert megfullad a gyermekem.

Felálltam, a térdem félig felhúztam, a gyermekemet a combomra hasaltattam, fejjel lefelé és határozott, csúsztatott, ütő mozdulattal ütöttem a két lapockája közé, körülbelül háromszor. Csattant a virsli a földön, a fiam újra lélegezni kezdett, visszatért a színe, és csak bújt, ölelt.

Felhívtam a mentőket, elmondtam, mi történt, és kérdeztem, hogy van-e további teendő. Természetesen a lehetséges aspiráció miatt azonnal rohamkocsi jött, 6 órás megfigyelés alatt voltunk. A mentőautóban tudatosult bennem, hogy mi történt. Sírtam, zokogtam, és csak öleltem a fiamat.

Áldom az eszemet, hogy anno két hónapos korában elmentem a Pécsi Gyermekklinika tantermében tartott csecsemő-újraélesztő tanfolyamra, ami annyira alapos volt, hogy addig, amíg a babán be nem tudtuk mutatni, hogy vészhelyzetben mi a teendő, senki nem hagyhatta el a termet. Míg élek, hálával gondolok rájuk. Az ilyen életmentő tanfolyamon való részvételt minden kismamának, apukának és nagyszülőnek kötelezővé tenném.

Köszönöm szépen, hogy megosztottam a történetünket, és remélem, hogy segítek vele másoknak. A lélekjelenlét az, ami nagyon fontos, mert az egész néhány másodperc alatt történt.”

Szőlő, rágógumi, virsli és társai

Nem sok hozzáfűzni valóm van ahhoz, amit Anikó leírt, talán csak annyi, hogy – ahogyan egy korábbi cikkben felsoroltam a fulladást okozó élelmiszerek toplistáját – a virsli valóban az egyik legveszélyesebb étel ebből a szempontból – bár talán első pillantásra nem is gondolnánk róla. Ennek oka, hogy alakja és puhasága révén tökéletesen alkalmas arra, hogy hermetikusan lezárja a légutakat és ezzel fulladást okozzon. De szintén valahol a top 10-ben van a gumicukor is, amiről egy nagymama, Susanna írta, hogy majdnem fulladást okozott a 3 éves unokájánál. Anitának szerencsére még nem kellett gyereknél kipróbálnia, mit tanult erről az újraélesztési tanfolyamon, viszont az édesapja köszönheti az életét annak, hogy az adott pillanatban Anita felkészült volt és nem veszítette el a lélekjelenlétét.

Végül Lili kérésének teszek eleget, aki azt kérte, legyen szó ismét arról, mi a teendő, ha a gyerek félrenyelt ételtől vagy más idegentesttől fuldoklik.

A Heimlich-műfogásról ebben a korábbi cikkben írtam. Kedves Lili és mindenki, a linkre kattintva két videót is találtok, ami bemutatja a teendőket. A cikk végén van néhány link, ahol érdeklődni lehet újraélesztési tanfolyamon való részvételről. Természetesen minden lehetőséget nem szedtem össze, de szerintem a gugli is segít és valószínűleg minden gyerekorvos tud ötletet adni, hogy a ti környéketeken kihez kell fordulni, ha felkészültek akartok lenni arra a nem várt pillanatra, amikor a gyakorlatban is vizsgáznotok kell belőle.

Tanuljátok, gyakoroljátok, és azt kívánok, hogy élesben soha ne legyen szükségetek erre a nagyon fontos tudásra!

Fotó: Shutterstock

#idegentest #fulladás #fuldoklás #heimlich

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük