top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A várandósság ragályos!

Úgy tűnik, hogy vannak olyan időszakok, amikor a várandósság „divatba jön”. A celebek között is megfigyelhető, hogy ha valaki elkezdi, akkor egy csomó más celeb is igyekszik minél hamarább teherbe esni. De még csak ismert embernek sem kell ehhez lenni: kiderült, hogy a baráti körben babát váró ismerősök számának emelkedésével növekszik annak esélye, hogy az illető nő is teherbe esik.


A jelenségnek társadalmi és racionális okai is lehetnek.


 

A poszt bevezető képe pár hete körbejárta az internetet. A Maine Medical Centre szülészeti osztályának személyzetét fotózták le, ahol nem kevesebb, mint nyolc nővér várandós egyszerre. Hogy egymástól kaptak kedvet vagy az osztályra érkező kismamáktól, az valószínűleg sose fog kiderülni. A fotókat a Facebookon osztották meg, és a kismamák kezében tartott cetlikről az is kiderül az egyik képen, ki mikorra van kiírva.

És nem is én lennék én, ha nem jutott volna eszembe erről is valami tudományos érdekesség.

Nem ritka jelenség ugyanis, hogy a baba érkezéséről a baráti körben – ez esetben a munkahelyen − tett bejelentés láncreakciót indít be: egyre többen és többen esnek teherbe az ismerősök közül. A jelenség valós, ahogyan az Amerikai Szociológiai Társaság lapjában 2014-ben nyilvánosságra hozott vizsgálat is igazolta. A cikk szerzői 1720 nő esetében figyelték az 1990-es évek közepétől kezdődő egy évtizeden át, hogyan befolyásolják a baráti kör által nyújtott társadalmi minták a várandósság iránti hajlandóságot.

Azt találták, hogy elsősorban a felsőbb iskolákban szerzett barátok terhessége befolyásolta adott nőnél a várandósság esélyét: a gyermekvállalási hajlandóság a baráti körben létrejött terhességek utáni két évben folyamatos erősödést mutatott, a 2. évben érte el a csúcsát, majd csökkent – ez összességében egy U alakú valószínűségi görbével volt leírható. Az is kiderült, hogy a várandós barátnők száma is befolyásolta a dolgot: minden egyes újabb terhes barátnő tovább növelte annak esélyét, hogy az illető is iparkodik teherbe esni. Érdekes megfigyelés volt ugyanakkor, hogy a testvérek esetében nem igazolódott hasonló összefüggést. Ezt azzal magyarázzák, hogy a rokonokat, testvéreket „készen kapjuk”, míg a baráti kör önként választott, ennél fogva erősebb szimpátián alapuló, markánsabb mintát jelentő kapcsolatokat képvisel.

Az összefüggések magyarázataként többféle hipotézis született. Valószínűleg szerepet játszanak benne a társadalmi elvárások, normák is, melyek szerint ahogy az idő múlik, úgy jön el egyre inkább a gyermekvállalás ideje is. A szerzők szerint az is tényező lehet, hogy ha már több várandós kismama is van a baráti körben, akkor a társaság éppen nem terhes tagja sem szeretne +kimaradni” egy bizonyos körből, nem akarja, hogy nem terhes lévén mellőzzék, kívülállóvá váljon. (Én ebben nem nagyon hiszek, de ez csak saját nem tudományos vélemény, zárójelben.) Ezen kívül racionális okok is szerepet játszhatnak, hiszen bizonyos anyagi előnyöket jelenthet, ha a baráti kör tagjai meg tudják osztani egymás közt a gyerekneveléshez szükséges anyagi javakat, babaruhákat, babakocsit – és nem utolsósorban a tapasztalatokat.

Egy három évvel korábban Németországban végzett vizsgálat egyébként hasonló következtetésekkel zárult.

Forrás: Add Health


0 hozzászólás
bottom of page