top of page
  • Szerző képeVendégszerző

A világjárvány áldása: (átmenetileg) nőtt a szoptatási kedv. De hogyan tovább?

A COVID-pandémia idején az egészségügyi szakemberek aggódtak amiatt, hogy a mindennapi életre vonatkozó korlátozások a szoptatás feladásához vezetnek. Egy új kutatás azonban szerencsére azt mutatja, hogy megnőtt azoknak a nőknek az aránya, akik hat hónapig kizárólag szoptattak – ahogyan azt az egészségügyi szakemberek és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja.



Sőt, a COVID alatt 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel szoptattak a nők 6 hónapig kizárólagosan, mint a világjárvány előtt vagy most, a világjárvány után.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a csecsemő életének első 6 hónapjában a kizárólagos szoptatást ajánlja. A szoptatási arány azonban szinte minden fejlett országban kisebb-nagyobb – de inkább nagyobb – mértékben elmarad a kívánatostól. Az Egyesült Királyságban a nők mindössze 0,5 százaléka szoptatta gyermekét 1 éves koráig. Ehhez képest az Egyesült Államokban az anyák 27 százaléka, Norvégiában 35 százaléka, Mexikóban pedig 44 százaléka szoptatott még egy év után is.

 

Amikor a COVID lecsapott, aggodalomra adott okot, hogy a vírus átadható az anyákról a csecsemőkre. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a világjárvány idején a szoptató várandós és újdonsült anyák nem kaptak támogatást. Például minden harmadik szoptatni szándékozó nő arról számolt be, hogy hiányzott a megfelelő pozicionáláshoz nyújtott segítség, míg minden negyedik nő a kórházi szoptatási támogatás elégtelenségéről panaszkodott. Ez valószínűleg a feszített tempóra kényszerített egészségügyi rendszereknek és a fertőzési kockázatok minimalizálására irányuló törekvéseknek tudható be.

 

Az újdonsült anyák támogatása csökkent, ami akadályozta a szoptatást. A terhes nők pedig nagyon magas szintű szorongásról és stresszről számoltak be, beleértve a vakcinával kapcsolatos bizonytalanságot is.

Wales kutatók felméréseket végeztek olyan nők bevonásával, akik 2018 és 2021 között szültek Walesben, és elemezték a bábák és védőnők által gyűjtött anonimizált szoptatási egészségügyi adatokat.

 

Meglepő módon a 6 hónapos korig tartó szoptatási arány 2020-ban, a világjárvány miatt szükségessé váló korlátozások idején tetőzött. Ez ellentmond annak, hogy a szakmai segítséghez és támogatáshoz való hozzáférés korlátozott volta miatt inkább a szoptatási arány csökkenése lett volna várható.

 

A kutatás azt is kimutatta, hogy Walesben 10-ből körülbelül 6 nő próbálkozik meg az első szoptatással, ám 10-ből csupán 3 nő szoptat még 10 hét után is. A nők több mint 80 százaláka – 10-ből 8 anya – a baba 6 hónapos korára teljesen felhagy a szoptatással. A felmérésből az is kiderült, hogy amelyik terhes nő azt tervezi, hogy nem fog szoptatni, az valószínűleg valóban meg sem próbálkozik a szoptatással. Amikor azonban a nők a terhesség alatt azt mondják, hogy szándékukban áll szoptatni, akkor ezeknek a nőknek körülbelül 90 százaléka – 10-ből 9 anya – el is kezdi a szoptatást.

 

Az időtényező

De mi az, ami segíti a szoptatni akaró nőket abban, hogy hosszabb ideig szoptassanak? Az tehát nyilvánvaló, hogy a világjárvány idején még az egészségügyi rendszerből érkező támogatás és segítség nélkül is több szoptatni akaró nő tudott hosszabb ideig szoptatni. Ezek az eredmények azt jelenthetik, hogy a nőknek a szoptatáshoz egy dologra van igazán szükségük: több időre otthon a babával, több időre a párjukkal, több magánéletre és rugalmasabb munkavégzésre. Ha tehát növelni akarjuk a szoptatás arányát, lehetséges, hogy a világjárvány arra tanított meg minket, hogy az orvosi szolgáltatások mellett a munkakörnyezetet is meg kell vizsgálni.

 

A szoptatás előnyei

A szoptatásnak számos előnye van, többek között kevesebb fertőzés, megnövekedett intelligencia, valamint az elhízás és a cukorbetegség megelőzése. A szoptatás az anyák számára is előnyökkel jár, mivel csökkenti a rákos megbetegedések és a szülés utáni vérzés kockázatát, és segít a szülés utáni fogyásban.

 

Jobb a környezetnek és egyes családok számára olcsóbb is lehet

A Yale School of Medicine idén készült tanulmánya azonban azt találta, hogy egy év szoptatás akár 11 000 dollárba (3,8 millió forintnak megfelelő összeg, de az egyes országok közötti különbségek miatt ezek a számok nem vonatkoztathatók egy az egyben más országokra – a szerk.) is kerülhet a családoknak a megnövekedett élelmiszerfogyasztással, vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel és ellátással. A tanulmány hangsúlyozta, hogy a költségek jelentette akadály befolyásolhatja az anyák szoptatás melletti döntését.

A szoptatás költségei azonban nem csak pénzbeli áldozatot jelentenek. Egy másik, rejtettebb költség a szoptatásra vagy az anyatej fejésére fordított idő. Ez rávilágít arra, hogy a nőknek több időre van szükségük otthon, és hogy újra kellene értékelnünk a munkakörnyezetet, különösen az alacsonyabb jövedelmű családok esetében.

A szülők munkába való visszavezetésének rövid távú előnyei nem ellensúlyozhatják a társadalom számára az egészségesebb családokból származó hosszú távú előnyöket.

 

Kata

 

Fotó: Shutterstock


A szoptatással foglalkozó cikkeink gyűjteményét itt találod.


bottom of page