top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A néma gyilkos az apákat is fenyegeti

A szülés utáni depressziót néma gyilkosnak is nevezik, mert sokszor minden látható jel nélkül csap le és hajszolja akár a baba elleni agresszióba vagy öngyilkosságba az anyát. A betegség a jelentőségénél jóval kisebb figyelmet kap a kismamák körében, és még ennél is mostohább helyzetben vannak az apák, noha ők nem szülnek, mégis eshetnek szülés utáni depresszióba.


A brit kórházakban most ezen igyekeznek változtatni.


 

Egyre többször, de még mindig nem elégszer kerül szóba a szülés utáni depresszió. Pedig a probléma nagyságát jelzi, hogy az amerikai szülész-nőgyógyász társaság (ACOG) adatai szerint akár az anyák egynegyedénél is jelentkezhet depresszió, miután életet adtak gyermeküknek. Minden négy anya közül egy, ez hatalmas szám! Az ACOG ez év áprilisában közzétett egy útmutatót, melyben éppen arra az időszakra hívta fel a figyelmet, melyet mind gyakrabban emlegetnek „negyedik trimeszterként” - azt jelezve ezzel, hogy a baba világra jövetelével nem zárult le a terhesség folyamata.

A depresszió egyik fontos válfaja a szülés utáni (úgynevezett poszt partum) depresszió. A szülés utáni hangulatzavar enyhébb formája a gyermekágyi lehangoltság vagy más néven baby blues, súlyosabb formája a depresszió. Fontos észrevenni a figyelmeztető jeleket, mert kezelés nélkül a betegségnek súlyos következményei lehetnek, az anya könnyen önmaga és babája ellen fordulhat. A betegség nem ritka, a nemrég szült nők közül minden tizediket fenyegeti; az USA-beli adatok még ennél is kedvezőtlenebb képet festenek, ott minden kilencedik nő mutatja a poszt partum depresszió tüneteit.


Az apák is segítségre szorulnak

Bár a szülés utáni depressziót kizárólag a nők betegségeként tartják számon, egyre több kutatás szól amellett, hogy a betegség az apákat is sújthatja. Ezt felismerve a brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS kórházaiban azt tervezik, hogy a férfiak részére is szakavatott segítséget ajánlanak fel a poszt partum depresszió leküzdésére. A kezdeményezés azon vizsgálatok eredményeit látva született, hogy a gyermek születése utáni első hat hónapban a szorongás és depresszió tünetei minden tizedik apánál is megfigyelhetők.


Honnan lehet észrevenni, hogy ez már több, mint múló rosszkedv, lehangoltság?

A szülés utáni depresszió felismerésére számos módszer, skála, kérdőív létezik. Ilyeneket azonban nemigen tart senki otthon a komódfiókban.

Ha azonban az alábbi állítások jelentős része vagy többsége igaz az adott személyre, akkor esélyes, hogy szülés utáni depresszió áll fenn. Pánikra egyelőre semmi ok, de mindenképpen indokolt sürgősen felkeresni az orvost.

Lássuk az állításokat!

- Állandóan fáradtnak, kimerültnek érzem magam.

- Gyakran, nyilvánvaló ok nélkül sírva fakadok.

- Pánikrohamaim vannak.

- Túlságosan aggódom magam és kisbabám egészsége miatt.

- Nem érzek semmit a baba iránt.

- Nehezen alszom el.

- Étvágytalan vagyok, nincs kedvem enni.

- Nem vagyok képes adott dologra összpontosítani.

- Ijesztő gondolataim és képzeteim vannak.

- Eluralkodik rajtam a veszteség érzése


Baby blues vagy szülés utáni depresszió?

Szögezzük le, hogy bár a szülés utáni depresszió sem ritka, a szülés utáni hangulatzavar többsége az enyhébb baby blues kategóriájába sorolható. Ez az újdonsült anyák akár 60−80 százalékánál is előfordulhat. Ennek jellemzője a hangulati labilitás, sírás, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok, gyors és hirtelen hangulatváltozások és sebezhetőség érzése.

A tünetek általában a szülés utáni 3 napban a legkifejezettebbek, akár két héten át is fennállhatnak, majd önmaguktól megszűnnek.

A szülés utáni (poszt partum) depresszió a frissen szült anyák 10−20 százalékát érinti, hosszabb ideig tart és súlyosabb tünetekkel jár. A már említett mentális tünetekhez testi tünetek is társulhatnak, például fejfájás és szapora szívműködés. Különös figyelmet érdemelnek azok az esetek, amikor az anya semmilyen érzelmet nem táplál csecsemője iránt. Ez a jelenség a szülés utáni első hónapban bármikor felléphet, de az első évben később is kialakulhat. Ezek az anyák sajnos nagyon ritkán kérnek segítséget, noha a depresszió ezen és más formáiban is megvannak a lehetőségek a kezelésre.

Forrás: ACOG


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page