top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A koronavírus miatt a nők inkább otthon szülnének

Egy most közzétett felmérés szerint a nők gondolkodását alaposan megváltoztatta a COVID-járvány arra vonatkozóan, hogy inkább kórházban vagy otthon szeretnék világra hozni babájukat. Az ok: a távolságtartási szabályok és a fertőzéstől való félelem.

A kijárási korlátozás alatt már olvashattál a témában cikket az Anyás-Apáson. Annak az volt a végkonklúziója, hogy – elsősorban az egészségügy akkori leállása és a kijárási korlátozások miatt – szülni továbbra is kórházban biztonságosabb.

 

A várandósok egyre inkább elfordulnak a kórházi szülés gondolatától, mivel félnek attól, hogy éppen a kórházban kapják el a koronavírus-fertőzést, illetve tartanak attól, hogy a távolságtartási szabályok miatt nem lehet velük a párjuk vagy más segítő családtag a szülőszobában, ezért egyedül, minden lelki támasz nélkül kell világra hozni gyermeküket – ezzel a következtetéssel zárult az Ausztrál Bábaszövetség (Australian College of Midwives, ACM) felmérése. Eszerint a várandósok majdnem egynegyede módosította a szülés helyszínével kapcsolatos eredeti terveit, azaz szülne inkább otthon. Okként a több mint 3000 megkérdezett több mint fele jelölte meg a fertőzéstől való félelmet, míg 43 százalékuk azt, hogy nem szeretné, ha senki nem lehetne mellette a szülőszobában a vajúdás és szülés alatt amiatt, mert a kórház ilyen korlátozó rendelkezést hoz a védőtávolság betartása érdekében.


A szövetség szaktanácsadója, dr. Megan Cooper szerint a várandósok jelentős része kellő információk nélkül dönt a kórház helyett az otthonszülés mellett, ugyanakkor tart attól is, hogy a járványhelyzetben nem kellő ismeretek birtokában meghozott döntések nyomán előfordulhat, hogy akár mindenféle szaksegítség nélkül vállalkoznak a várandósok otthonszülésre.


Az Anyás-Apás koronavírussal (COVID) foglalkozó korábbi cikkeiért ide kattints!


A tanácsadó annak tulajdonítja a sebtében megváltoztatott szülési terveket (már ami a szülés helyszínét illeti), hogy bár a kórházak valóban hoztak korlátozó intézkedéseket a járványhelyzetben, melyek egyébként érthetőek és jogosak, a várandósok nem jutnak kellő információhoz arra vonatkozóan, hogy ez miként befolyásolja a szülésüket. A szabályok kórházanként némiképpen változnak ugyan, de a legtöbb kórház azt a stratégiát követi, hogy csak egy személy lehet jelen a szülőszobában a vajúdó édesanya mellett – ami az esetek többségében az apa szokott lenni, hacsak a pár másként nem dönt. rajta kívül azonban más nem mehet be – sem nagymama, sem nagyobb testvér, sem barátnő, senki.

Mi a helyzet itthon?

Kicsit utánanéztem, Magyarországon milyen szabályok vonatkoztak/vonatkoznak a járványhelyzetben történő szülésekre. Az „EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet-Nőgyógyászati és Asszisztált Reprodukciós Tagozat ajánlása a COVID-19 eljárásrenddel kapcsolatban” a következőt tartalmazza:

„A látogatási tilalom alól egyetlen kivétel a szüléseknél az 1 fő, aki a vajúdás és a szülés során maradhat a klinika épületében.”

A járványhelyzet elején voltak olyan hírek, miszerint egyes kórházakban a szakmai kollégium állásfoglalásától eltérőn kitiltottak minden kísérőt a szülőszobáról, ezzel lehetetlenné téve az apás szüléseket. Legjobb tudomásom szerint a helyzet azóta rendeződött, és legtöbb helyen az „egy szülő nő, egy kísérő” el van érvényben, a higiénés és járványügyi szabályok fokozott betartásával.

Szüljek inkább otthon?

Az otthon kontra kórház közötti választást illeti olyan esetekben, amikor koronavírus-fertőzés nem áll fel (vagy a várandós sem tudja még, hogy fertőzött), érdemes átgondolni azokat a szempontokat, melyeket a brit állami egészségügyi szolgálat felsorolt akkor, amikor még a járvány kezdetén betiltotta az otthonszüléseket. (Hogy melyek ezek a szempontok, azt ide kattintva olvashatod el.) Mert az otthonszülésekre egyébként is áll az az arany igazság, hogy ha nincs baj, akkor nincs baj, de ha baj van, akkor nagyon nagy baj van.”

Ami ezekben a rendkívüli „háborús” időben úgy módosul, hogy ha baj van, akkor nagyon-nagyon-nagyon nagy baj van. Jövőbe látó üveggömbje pedig senkinek nincs.

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page