top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A kisfiú, aki láb nélkül szalad – a szepszisről

Mutatok egy videót egy négyéves kisfiúról, aki most tanul újra járni. Hogy miért, az kiderül a videóból, én inkább arról írok, mi vezetett idáig. A szepszisről vagy magyarul vérmérgezésről nem sokat hallunk ugyan, pedig sok beteg veszíti el miatta valamelyik végtagját. És sajnos már akár az egészen kicsi gyerekeket sem kíméli.

A videón William, a cikkben pedig sok infó a szepszisről és leginkább arról, mit tehetünk a megelőzéséért.

 


A felvételen a 4 éves William látható, aki az angliai Nottinghamben él a szüleivel. A műlábakra nézve biztosan mindannyiunknak összeszorul a szívünk, és arra gondolunk, hogy gyerekkel ennél rosszabb nem történhet. Pedig de, történhet.



A történet januárban kezdődött, amikor a kisfiú nem érezte jól magát, ezért édesanyja orvoshoz vitte. Az orvos nem gyanakodott semmi komolyra, banális vírusfertőzésnek vélte a dolgot. De a gyerek állapota csak nem javult, ezért édesanyja kórházba vitte, ahol William azonnal intenzív osztályra került. Nyolc napot feküdt kómában, majd még három hónapot töltött az intenzív osztályon.


A diagnózis: szepszis, magyarul vérmérgezés. A fertőzés megtámadta a kisfiú tüdejét, az oxigénhiány miatt károsodott az agya, vérrögök zárták el az ereit, és a fertőzés következtében szövetelhalás is bekövetkezett. Emiatt kényszerültek az orvosok amputációra.

A kisfiú azonban végül legyőzte a szepszist és most újra tanul járni, a videón éppen az első önálló lépéseket teszi meg nagymamája karjaiba.

„Varázslatos pillanat, amikor a gyermeked önállóan elindul, de amikor fájdalommal, félelemmel, kemény munkával és elhatározással töltött hónapok után másodszor is megtanul járni, az akkora büszkeséggel tölt el, ami semmihez sem hasonlítható érzés – mondja a kisfiú édesanyja, a 30 éves Gemma. – Először nagyon nehéz volt megbarátkozni az új helyzettel, de megtanultunk mindent, amit protézisekről, gyógyzoknikról és minden egyébről kell. Először azt is nagyon nehéz volt látnunk, hová is tartunk, de már tudjuk, hogy megérte a sok belefektetett munkát, mert William egyre messzebb és messzebb tud eljutni a saját erejéből.”

Az édesanya azt is elmondta, hogy William húga nem szinte észre sem vette, hogy William műlábakkal tért vissza a kórházból, annyira boldog volt, hogy három hónap után visszakapta legkedvesebb játszótársát, és azóta is segít a testvérének, amiben csak tud.


Gemma blogot indított az életükről, melynek nem titkolt célja, hogy megismertesse a szülőkkel a szepszist, ezt a kevéssé ismert, mégis veszedelmes betegséget. Mert a szepszis alattomos, sokszor nehéz felismerni a tüneteit, és amikor igen, akkor talán már késő. A korai felismerés életet menthet.

„Annyira sokan vannak, akiknek fogalmuk sincs, mi az a szepszis, pedig minél hamarább felismerik, annál jobbak a túlélési esélyek, nemcsak gyerekeknél, hanem felnőtteknél is. Williamnél például kezdetben csak általános levertség jelentkezett, a többi, a láz, a kiütések és a veseleállás csak eztán jött” – magyarázza az édesanya.

Szepszis vagy vérmérgezés

Nagyon leegyszerűsítve, szepszis akkor alakul ki, ha valamilyen fertőzés hatására az immunendszer túlfokozott reakcióval válaszol, melynek következtében károsodnak a szövetek és szervek.

A szepszis azért veszedelmes, mert kezdetben sokszor alig vannak tünetei, és amikor mégis, akkor azok elég semmitmondóak, általánosak, nem irányítják a szülők és az orvosok figyelmét erre a veszedelmes kórállapotra – ahogyan William esetében is történt.

A szepszis tünetei:

  • általános rossz közérzet, elesettség

  • sápadt bőr, az ajkak és a nyelv kékes elszíneződése

  • légzési nehézségek

  • étvágytalanság, babák esetében táplálási nehézségek

  • aluszékonyság

  • bőrkiütés, mely üveget rányomva nem halványodik el (hasonlóan, mint agyhártyagyulladás esetében)

  • láz

Ezen kívül előfordulhat hányás, illetve a vizelet elakadása is (babáknál a pelenka száraz marad).

Szepszisre különösen hajlamosak a 1 évesnél fiatalabb babák, különösen a koraszülöttként világra jöttek, a 75 év feletti idős emberek, a cukorbetegek, a gyenge immunrendszerű gyerekek és felnőttek, a súlyos betegségben szenvedők vagy nagy műtéten nemrégiben átesettek.

A szepszis kezelése kórházban történik, nagy dózisú antibiotikumokkal, a beteg állapotától függően intenzív osztályon. Súlyos esetekben gépi lélegeztetésre is szükség lehet, az elhalt szöveteket pedig sebészeti úton eltávolítják, ami akár a végtagok részleges vagy teljes amputációját is szükségessé teheti.


Megelőzhető?

Bombabiztos módszer nincs a szepszis megelőzésére, a kockázat csökkentése érdekében azonban bármelyikünk sokat tehet.

  • Az első és legfontosabb a védőoltások beadatása, különösen kisbabák, gyermekek, idősek és várandósok esetében.

  • Ugyanilyen fontos, hogy bármilyen seb kialakulásakor fordítsunk gondot annak tisztán tartására, a megfelelő sebkezelésre.

  • Ha az orvos antibiotikumot rendel bármilyen okból, azt mindig az utasításoknak megfelelő dózisban és ideig szedjük. Ez azt is jelenti, hogy a tünetek megszűntekor se hagyjunk fel a gyógyszer szedésével. (A rezisztens baktériumokról és az antibiotikumrezisztenciáról itt olvashatsz részletesebben.)

  • Mossunk kezet rendszeresen, és ügyeljünk arra, hogy ezt a gyerekek is megtegyék, már egészen kicsi koruktól kezdve.

Forrás: NHS


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page