top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A gyerekek nem betegszenek meg, de továbbadják-e a vírust?

Frissítve: 2020. máj. 8.

Abból, amit a a COVID-19-ről, azaz a koronavírusról eddig tudunk, az derül ki, hogy gyerekek csak nagyon ritkán betegszenek meg, és ha mégis, akkor a fertőzés tünetmentesen vagy enyhe formában zajlik náluk. De ugyanilyen nagy kérdés már a járvány kezdete óta, hogy a gyerekek akár tünetmentesen képesek-e továbbadni a vírust olyanoknak, akik számára már jóval veszélyesebb a dolog.

Az eddigi adatokból annyi bombabiztos, hogy semmi sem biztos.

 

Bár a koronavírus csak elenyésző hányadban betegít meg gyerekeket, és még kisebb azok aránya, akiknél a fertőzés végzetes kimenetelű, de éppen a tünetmentes hordozás gyakorisága miatt már kezdettől fogva óriási kérdés, hogy a gyerekek szerepelhetnek-e a vírus továbbadójaként. Ezzel kapcsolatban éppen a napokban olvastam egy olyan adatot, mely szerint túlzott az a félelem, miszerint a gyerekek tünetmentesen is továbbadhatják a vírust akár a családon belül olyanoknak, például a nagyszülőknek, akik viszont már nagyon is a veszélyeztetett csoportba tartoznak.


Azt, hogy bár már nagyon sokat, de mégsem eleget tudunk erről a vírusról, jól példázza, hogy most viszont olyan kutatások eredményei láttak napvilágot, melyek szerint a gyerekek tünetmentesen is fontos szerepet játszhatnak a járvány terjesztésében. Ráadásul éppen a tünetmentes gyermekkori esetek magas aránya rejti a legnagyobb kockázatot is, hiszen tünetek hiányában semmi nem figyelmezteti a környezetüket a veszélyre, így óvintézkedéseket sem tudnak tenni ellene. Ezzel kapcsolatban egy kínai és egy németországi vizsgálat eredményeit olvastam, melyek mindegyike azt igazolta, hogy a gyerekek és kamaszok akkor is fontos láncszemek a vírus továbbadásában, ha ők maguk nem betegszenek meg.


A Science című lapban ismertetett első vizsgálatban egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálódott a járvány kiindulópontjául szolgáló kínai Vuhanban. Azt találták, hogy a gyermekek kockázata csak egyharmada a felnőttkori kockázatnak arra, hogy elkapják a fertőzést, ugyanakkor a vírust képesek tovább adni környezetüknek. Ez annál is inkább fontos és figyelemreméltó adat, mert az is kiderült, hogy az iskolák bezárása előtt egy 14 év alatti gyerek körülbelül háromszor annyi személlyel kerül kontaktusba a mindennapok során, mint egy felnőtt. A kutatók ezzel egyben arra is fel akarják hívni a döntéshozók figyelmét, hogy nagyon óvatosan és megfontoltan eljárniuk, amikor az iskolai oktatás újraindítását fontolgatják, hiszen a számítások szerint az iskolák bezárása 40–60 százalékkal lassította a járvány terjedését.



A másik vizsgálatot német kutatók végezték a cambridge-i egyetem részvételével. Ennek adatai azt mutatják, hogy a gyerekek szervezetében igenis nagy számban jelen lehet a vírus akkor is, ha náluk nem okoz tüneteket. A tünetmentes gyerekek szervezetében ugyanolyan számban tudták kimutatni a vírust, mint azoknál a gyerekeknél, akik tüneteket mutattak, sőt akár annyira súlyos tüneteket, ami már kórházi kezelést is szükségessé tett.

„Eredményeink alapján óva intünk mindenkit attól, hogy meggondolatlanul és minden fajta korlátozás nélkül újra nyissa az iskolákat és óvodákat a jelenlegi helyzetben – írják a szerzők. – A gyerekek pontosan akkora kockázatot jelentenek a fertőzés továbbadására, mint a felnőttek.”

A COVID-19-nek elkeresztelt vírus okozta fertőzéssel kapcsolatban fontos emlékeztetni arra, hogy a fertőzöttek száma már 4 millió körül jár világszerte, és több százezren haltak meg a betegségben.

Forrás: Science

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page