top of page
  • Szerző képeVendégszerző

A férjem az első osztályon, mi a gyerekekkel a turistaosztályon

Korábban már megírtuk annak a családnak a történetét, ahol az influenszer édesanya az első osztályon, a család többi tagja a turistaosztályon utazik, amikor repülnek valahová. Az indok: az anya szerint ő keresi meg az utazásra valót, így jár neki ez a privilégium.

Bár számomra elég furcsa felfogás ez, mégis úgy látszik, hogy egyáltalán nem egyedi eset, hogy valamelyik családtag úgy érzi, neki nagyobb kényelem jár a repülőutak során, mint a család többi tagjának. A mai történetben ez éppen az apa.

 

Aki utazott már repülőgépen, elég síró gyereket látott már ahhoz, hogy tisztában legyen vele: gyerekkel utazni igenis stresszes dolog. Nem csoda hát, hogy egy apa hatalmas vitát váltott ki, mikor kiderült, hogy a családi utazások során a feleségét és a gyerekeit hátraküldi a turistaosztályra, míg ő mindig első osztályon utazik.

És vannak, akik számára ez teljesen rendben van.


A feleség a The New York Times The Ethicist levelezőrovatában osztotta meg a történetüket,

ahol Kwame Anthony Appiah filozófus válaszol az olvasóknak, tanácsokat és hasznos tippeket oszt meg velük. A levélben az anyuka elmondta, hogy férjével két közös gyerekük van, akik 12 és 16 évesek. Igaz, kinőttek már a rendkívül stresszes baba- és kisgyermekkorból, de ettől függetlenül még mindig gyerekek. Az anyuka szerint az egész család „szívesen utazik és „szeretnek együtt utazni” – ám a férje valójában eléggé sajátságosan használja a „együtt” kifejezést, amikor a repülős utazásokról van szó. Elmondta, hogy a párja „mindig vagy első osztályra foglal magának jegyet, vagy upgrade-et kap", ami azt jelenti, hogy neki és a gyerekeknek a turistaosztályon kell utazniuk.


Egy párizsi utazást hozott fel példaként, amikor mindannyian együtt utaztak egy éjszakai járaton, a férj azzal indokolta saját első osztályú jegyét, hogy a gyerekek „egyedül éreznék magukat, ha vele együtt utaznának az első osztályon” – ezt a magyarázatot a feleség azonban nagyon erőltetettnek és mondvacsináltnak érezte. Az anyuka kifejezte meggyőződését, hogy a gyerekek valószínűleg jól ellennének egyedül is a turistaosztályon, de nem biztos benne, hogy nem lenne-e igazságtalan, ha csak a gyerekeket küldenék hátra a turistaosztályra.

A lap levelezőrovatához tanácsért forduló nő elmondta, hogy férje azóta odáig ment, hogy azt javasolta, hogy a család különböző járatokon utazzon, mert így ő „kényelmetlenül érzi magát az az egyenlőtlenség miatt”. A feleség azonban rámutatott, hogy ez a javaslat nem oldaná meg a férj gondolkodásában jelen lévő önzőséget.


Appiah válaszában hangsúlyozta, hogy egy modern házasságnak az egyenlőségről kellene szólnia, és tekintettel kellene lenniük egymás kényelmére, ugyanakkor felvetette, hogy a férj talán azt gondolja, hogy az ő preferenciái „elsőbbséget élveznek”, mert ő az, aki megveszi a jegyeket. A filozófus azt javasolta, hogy „teremtsenek nagyobb egyenlőséget” azzal, hogy felváltva repülnek az első osztályon, de más olvasók nem reagáltak ennyire higgadtan.

Egy Twitter-felhasználó azt állította, hogy a férj lépései „azonnali válóokot jelent”, egy másik pedig egyetértett, és azt írta:

„Úgy bánik a feleségével, mintha az a dadus lenne. Egy alkalmazott. El kell válni tőle, és találni kell valakit, aki egyenrangú félként tiszteli őt.”

Egy kommentelő azt válaszolta, hogy saját kezébe venné az ügyet és első osztályra váltana magának és a gyerekeknek is jegyet, hozzátéve:

„A férjem nem a főnököm.”

Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page