top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Királyként repülnek a kisgyerekes szülők a turistaosztályon

A repülésről szóló témahét következő posztja egy érdekesség a nagyvilágból: hogyan lehet királyként utazni kisgyerekkel a turistaosztályon is. Hiszen első osztályon kényelmesen utazni nem nagy mutatvány, hiszen hely is bőven van, és a személyzet is az utasok kéréseit lesi. Nemrégiben egy légitársaság úgy döntött, hogy a kisgyerekkel utazók részére komfortosabbá teszi a turistaosztályt is.


Az ötlet nagy tetszést aratott.


 

Aki már repült kisgyerekkel, az pontosan tudja, hogy embert próbáló feladat, különösen a hosszabb repülőutak, amikor valamivel le kell kötni az unatkozó és/vagy nyűgös gyerekek figyelmét. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha egészen kisgyerekkel, csecsemővel vagy a csecsemőkorból éppen kinőtt totyogóssal vagyunk kénytelen utazni. Egy új-zélandi légitársaság, az Air New Zealand ennek a tehernek egy részét igyekszik levenni a szülők válláról, ennek értelmében újabb és újabb kényelmi szolgáltatásokat vezetett be – kizárólag kisgyermekkel utazók számára. És nem, nem a business class gazdag utasainak akartak kedvezni, hanem a turistaosztályon utazó kisgyerekes szülők számára. Létrehoztak hát egy új osztályt a turistaosztályon belül, az úgynevezett Economy Skycouchot, ami lényegében három egymás melletti ülést jelent, amiből „egybenyitva” egy nagyobb vízszintes felület hozható létre, ahol a baba tud aludni vagy játszani.

Ehhez kapcsolódnak más újítások is. Az egyik egy olyan biztonsági öv, ami nem teszi szükségessé, hogy a szülők az ölükbe vegyék a babát, amikor világítani kezd a biztonsági övek becsatolására figyelmeztető jelzés, hanem a baba akár fekve is maradhat az egybenyitott üléseken. Akinek van gyereke, az pontosan tudja, hogy ennek az a legnagyobb előnye, hogy egy fel-vagy leszállás, netán egy légörvény kedvéért nem kell felébreszteni a gyereket – aki talán egy többórás nyűglődés után éppen az imént aludt el végre.

És még ezzel sincs vége az Air New Zealand ötleteinek, amivel a kisgyerekes utazók életét igyekszik könnyebbé tenni, mert gondolt a két kisgyerekkel utazókra is. Korábban csak felnőtt−gyerek párosok számára állt rendelkezésre az a speciális biztonsági öv, mely lehetővé tette, hogy egymás mellett fekve utazzon két személy, ehelyett ezt mostantól két gyerek is használhatja. Ami azt jelenti, hogy a két gyerkőcöt egymás mellé is le lehet tenni aludni.


Nem vadonatúj, de bővített lehetőségek

A kisgyerekeseknek nyújtott kényelmi szolgáltatások egy része nem most került bevezetésre először, hiszen van köztük olyan, ami már 2011 óta elérhető. Az általános ügyfélszolgálati igazgató, Anita Hawthorne elmondta, hogy az Economy Skycouch egyre népszerűbb a szülők körében. „A Skycouch igazi szemléletváltozást jelent a turistaosztály szolgáltatásaiban. Korábban ezeket az ötleteket eredetileg pároknak szántuk, de hamar rájöttünk, hogy tökéletesen megfelelnek a kisgyerekkel utazók igényeinek is. A szülők relaxálhatnak egy kicsit, míg a gyerekek saját térfelükön játszhatnak vagy alhatnak anélkül, hogy zavarnák a többi utast” – mondja.

Ráadásul az Air New Zealand nem akarja megtartani magának ezeket az ötleteket, hanem licensz formájában bármelyik légitársaság rendelkezésére bocsátja, akik kérik.

Tetszene az ötlet a Budapestről induló járatokon is?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page