top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A fogamzásgátló tabletták növelhetik a depresszió kockázatát

A fogamzásgátló tabletták sem különböznek bármilyen más gyógyszertől abban, hogy bár összességében biztonságosak, szedésük mellett ritkán előfordulhatnak mellékhatások. A kockázatokról itt írtunk már egy összefoglaló cikket, most egy friss kutatásból az derült ki, hogy a sort a depresszióra való fokozott hajlam is növeli.

fogamzásgátló depresszió

Mindazonáltal nem szeretnénk, ha ezeket a sorokat bárki is úgy értelmezné, hogy a fogamzásgátló tabletták szedése elfogadhatatlan kockázatokkal járna, de ismerni kell a mellékhatásokat és figyelni a jelekre.

 

A depresszió az egyik leggyakoribb mentális betegség, és számos tünettel járhat. A kutatók egyelőre csak gyűjtik az információkat arra vonatkozóan, milyen tényezők hajlamosíthatnak depresszió kialakulására.


Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmány szerint az orális fogamzásgátlók növelhetik a depresszió kockázatát a serdülő és felnőtt nők körében, különösen a használat első két évében.


Az Epidemiology and Psychiatric Sciences című szakfolyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a fogamzásgátló tablettát használó nőknél akár 130 százalékkal is megnövekedhet a depresszió kockázata, különösen az orális fogamzásgátló használatának első két évében.


A fogamzásgátló tabletták és a depresszió kockázata

A tanulmány szerzői arra keresték a választ, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletták milyen szerepet játszhatnak depresszió kialakulásában. A kutatók megjegyzik, hogy az e területen végzett korábbi tanulmányokat befolyásolhatja az „egészséges felhasználó elfogultsága”. Ez azt jelenti, hogy egyes nők a hangulatváltozás miatt abbahagyhatják a fogamzásgátló tabletták szedését, így az adatok alábecsülhetik az orális fogamzásgátlók használatának negatív hatását.


A kutatók több mint 264 000 nő adatait vizsgálták a UK Biobank adatainak felhasználásával, akiknek mintegy 80 százaléka használt valamikor fogamzásgátló tablettát. A kutatók azt vizsgálták, hogy a fogamzásgátló tabletták szedésének elkezdése és a hormonális fogamzásgátló használata hogyan függ össze a depresszióval.


Elemzésük alapján a kutatók megállapították, hogy a fogamzásgátló tabletták használatának első két éve a depresszió gyakoribb előfordulásával járt együtt azokhoz a nőkhöz képest, akik soha nem használtak orális fogamzásgátlót. Azoknál a nőknél továbbra is emelkedettnek találták a depresszió kockázatát, akik serdülőkorukban fogamzásgátló tablettát használtak, de később abbahagyták tabletta szedését. A fogamzásgátló tabletták abbahagyása után két évvel azonban már nem volt emelkedett a kockázat.


A kutatók testvérpárokat is meg tudtak vizsgálni, hogy tisztábban láthassanak a fogamzásgátló tabletták szedése és a depresszió közötti lehetséges okozati összefüggésekről. Az ebből az elemzésből származó adatok lehetséges ok-okozati összefüggést jeleztek.


A depresszió kutatására specializálódott Dr. Ryan Sultan nem vett részt ugyan a vizsgálatban, ám a Medical News Todaynek kifejtette az eredményekkel kapcsolatos gondolatait:

„Valószínű, hogy a hormonális fogamzásgátlók hatással lehetnek a mentális egészségre, mivel ezek a gyógyszerek a hormonszintek megváltoztatásával hatnak, ami befolyásolhatja a hangulatot és az érzelmi szabályozást. Fontos azonban megjegyezni, hogy a megnövekedett kockázat, bár statisztikailag szignifikáns, viszonylag szerény.”

A depresszió kockázati tényezői

A depresszió hatásai jelentősek lehetnek, zavarhatják a munkát, a kapcsolatokat és azokat a tevékenységeket, melyekben az illető személy korábban örömöt és élvezetet talált. Depresszió kapcsán fizikai és érzelmi tünetek széles skálája jelentkezhet: például alvászavarok, nyugtalanság és szomorúság.



Bizonyos rizikófaktorok növelhetik a depresszió jelentkezésének esélyét. A kockázati tényezők közé tartozhatnak a következők:

  • Krónikus betegségek

  • Az agyi működéseket befolyásoló betegségek (pl. Parkinson-kór)

  • Súlyos trauma átélése

  • Nagyfokú stressz

Noha bárkinél kialakulhat depresszió, a nők inkább hajlamosak a depresszióra, mint férfiak. A depresszió bizonyos típusai hormonális változásokkal is összefügghetnek, például a terhesség vagy a menopauza miatt. Több körülmény is hozzájárulhat a nemek közötti különbségekhez, köztük biológiai, pszichológiai és társadalmi tényezők. A nők esetében a hormonális ingadozások a reproduktív életszakaszaik során, mint például a pubertás, a menstruációs ciklusok, a terhesség és a menopauza, befolyásolhatják a depresszióra való fogékonyságot. Az ösztrogén- és progeszteronszint ingadozását ezekben az életszakaszokban összefüggésbe hozzák a hangulatváltozás és a depressziós tünetek iránti fokozott hajlammal.

Az eredmények a depresszió kockázatának gondos értékelését javasolják a fogamzásgátló tabletta szedését fontolgató vagy azt jelenleg is szedő nők körében.

„Az orális fogamzásgátló szedését fontolgató nők számára elengedhetetlen, hogy nyíltan beszélhessen orvosukkal mentális állapotukról és a hormontartalmú gyógyszerekkel kapcsolatos esetleges kockázatokról vagy előnyökről. Az egészségügyi szakemberek segíthetnek alternatív fogamzásgátló módszerek megtalálásában vagy stratégiákat javasolhatnak a káros mentális hatások kiküszöbölésére”

– hangsúlyozzák a szerzők.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page