top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A fertilitási appok többsége megbízhatatlan

Manapság már szinte mindenre vannak appok: ilyen alkalmazásokon követjük, hogy mennyit mozogtunk, mikor van a menstruációnk, vagy éppen melyek a kitüntetett napok, ha babát szeretnénk – vagy éppen szeretnénk elkerülni a terhességet.

A szakértők azonban újra és újra arra figyelmeztetnek, hogy ezek az applikációk sokszor pontatlanok, ezért nem mindig tölti be a funkciójukat, akár nagyon szeretnénk babát, akár nagyon nem.

 

Korábban már írtam arról, hogy ne bízz feltételek nélkül a fertilitási appokban, ha szeretnéd nyomon követni, melyek a teherbe esés szempontjából legkritikusabb napok a hónapban. Egy újabb kutatás is azt hozta ki, hogy nem feltétlenül megbízhatóak azok az alkalmazások, melyek megmutatják, melyek a sikeres fogamzás szempontjából legvalószínűbb napok.


A BMJ Sexual & Reproductive Health című lapban nyilvánosságra hozott kutatásokban a szerzők olyan vizsgálatok adatait összegezték, szám szerint 18 vizsgálatért, melyekben 13 ország különböző fertilitási appjainak megbízhatóságát hasonlítottak össze. Ezeket az alkalmazásokat arra fejlesztik ki, hogy a nők nyomon tudják követni menstruációs ciklusukat és ovulációjukat. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek az appoknak a túlnyomó többsége pontatlan, ennél fogva megbízhatatlan. Ennek okát leginkább abban látják, hogy néhány ritka kivételtől eltekintve ezeknek az alkalmazásoknak a kialakításában, megtervezésében nem vesznek részt egészségügyi szakemberek. Problémaként említik, hogy hiányzik a szakmai szabályozás arra vonatkozóan, hogy kik hozhatnak létre és dobhatnak piacra ilyen alkalmazásokat, ilyen körülmények között pedig nem is várható a helyzet javulása.


Amikor végignézték a kínálatot, azt tapasztalták, hogy nagyon sokféle app van forgalomban, kezdve az egyszerű határidőnaplóhoz hasonló alkalmazásoktól egészen a komplexebb programokig, melyek nemegyszer bonyolult algoritmusokat használnak az ovulációs és fertilitási ablak megadására.

„Én magam csak akkor bíznék meg egy ilyen alkalmazásban például a nem kívánt terhesség elkerülésére, ha az szakmailag hitelesítve lenne, és emellett én magam is tisztában lennék a fogamzóképes napok meghatározásához szükséges alapismeretekkel – osztotta meg személyes véleményét a közlemény egyik szerzője, Sarah Early, amikor a CNN riportere a kutatásról kérdezte. – Az biztos, hogy a tájékozódást egy, a kérdésben jártas szakembernél kezdeném.”

A mostani vizsgálat annak feltérképezésére is kitért, hogy a nők milyen okból döntenek egy ilyen fertilitási app letöltése mellett. A legtöbben a menstruációs ciklusuk nyomonkövetésére használják, mások a babaprojekt szempontjából legígéretesebb napok vagy éppen a nem kívánt terhesség szempontjából legveszélyesebb napok meghatározására – ami egyébként pontosan ugyanazokat a napokat fedi. A szerzők szerint a COVID-járvány idején plusz veszélye ezeknek a megbízhatatlan alkalmazásoknak, hogy az egészségügyi ellátáshoz való korlátozott hozzáférés miatt sokat fogamzásgátlás módszerként tekintenek ezekre. Éppen ezért arra figyelmeztetnek, hogy senki ne hagyatkozzon kizárólag ezekre az appokra, különösen akkor, ha nem a várandósság esélyének növelésére, hanem éppen ellenkezőleg, a terhesség elkerülésére használják ezeket.


Korábban itt olvashattál arról, milyen meglepetéseket okozhat, ha az egyik hónapban elfelejted beírni a menstruációd napján a digitális menstruációs naptáradba.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page