Anyás-Apás · 2023.08.15 00:54 · 5 perc

„A fő problémát abban látom, hogy a gyerekek a végsőkig hordják a cipőjüket”

Az iskolakezdés előtti nagybevásárlások fontos – és nem olcsó! – eleme a nyáron kinőtt cipők pótlása újakkal. Tudom, hogy nagyobbacska gyerekeknél, de sokszor már egészen kicsiknél is szinte már elvi kérdés az „ezt felveszem, azt nem veszem fel”, de a lábbelik esetében ez nem pusztán arról szól, hogy a gyerek szerint mi a divatos, vagy aznap nem a fehér pólót választja kis magának, hanem hupililát, na puff neki, és akkor mi van?

Nem, a cipőnek sokkal inkább a megfelelő illeszkedésről kell szólnia, mint a megfelelő kinézetről. Jó hír azonban, hogy egy kis utánajárással és persze egy kis szerencsével kombinálható a kettő.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az alábbiakban néhány gondolat egy ortopédsebésztől arról, hogyan válasszuk ki a megfelelő gyerekcipőt.

„Amikor a szülők lábfájdalommal vagy lábsérüléssel hozzák be gyermeküket, az első dolog, hogy rákérdezek, milyen cipőt hord és meg is nézem azt a cipőt. A probléma gyakran a nem megfelelő vagy rosszul illeszkedő lábbeli. A lábbelinek sok köze van ahhoz, hogy a lábuk hogyan működik nap mint nap, különösen a sporttevékenységek során.”

Azt javasolja, hogy először is a hossz és a szélesség szempontjából nézzük meg, hogy megfelelő méretű-e a cipő. A megfelelő illeszkedés ugyanis alapvetően fontos a talpív megtámasztásában. A következő lépés, hogy meggyőződjünk arról, hogy erős, strapabíró anyagból készült-e a cipő.

„Ha minden szülő csak erre a két tényezőre figyelne és csak olyan cipőt vásárolna meg, amelyik megfelelő alátámasztással és megfelelő fűzéssel rendelkezik, ezzel valószínűleg megoldanánk a gyermekeknél előforduló alapvető lábproblémák 80 százalékát.”

Ez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy a cipőnek sokba kell kerülnie:

„A cipő árának legtöbbször semmi köze a minőséghez. Rengetegszer előfordul, hogy a kívülről divatosnak tűnő cipőt közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy nem nyújt elegendő támaszt a lábnak.”

Mindenesetre érdemes ismert márkától, gyártótól származó cipőt választani, ami nem jelent luxusmárkát, de egy régóta a piacon lévő gyártó esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy minőségi anyagokból készült, jól felépített cipőt kapunk. Sokszor előfordul, hogy egy adott márka szinte mindegyik modellje megfelelő a gyerek lábára, ezért ha megtaláltuk ezt a márkát, akkor célszerű később is kitartani mellette. Ehhez tudni kell, hogy minden gyártó egy adott lábformát használ a cipők tervezésekor, és ha ez éppen megegyezik a gyerekünk lábformájával, akkor az adott márkával nem nagyon tudunk mellényúlni.

De nézzük meg egy kicsit közelebbről, mit is jelent, hogy egy cipő „jól illeszkedik”

A jól illeszkedő cipőnek kényelmesnek, mégis szorosnak kell lennie úgy, hogy ne legyen hézag a gyerek lábfeje és a cipő belseje között. A cipő nem lehet olyan szoros, hogy bizonyos helyeken ki dörzsölje a lábat, de a gyerek sarka sem emelkedhet ki a cipőből járás közben.

Az ortopédsebész a tépőzáras lábbelik helyett, inkább a fűzőseket javasolja. Arra figyelmeztet, hogy a cipőfűzőt a legfelső lyukba is be kell fűzni és szorosan megkötni, mert csak így biztosít stabil támaszt a lábnak. A gyerek mindig kösse be a cipőjét ahelyett, hogy csak lerúgja a lábáról a bekötött cipőt, majd a bekötött cipőbe később csak belecsúsztatja a lábát. A cipőfűző kibontása nélkül felvett cipő ugyanis egészen biztosan túlságosan laza ahhoz, hogy megfelelő támaszt nyújthasson, ami különösen a sporttevékenységek során növelheti a sérülések kockázatát – figyelmeztet az ortopédsebész

Ha a gyerek sportol, ehhez olyan cipőt válasszunk, amelyet kifejezetten erre a tevékenységre fejlesztették ki.

És a végére a legfontosabb: mindig tudni kell, mikor kell „nyugdíjazni” a cipőket, mert amikor elhasználódnak, már nem biztosítanak kellő támaszt a lábnak.

„A fő problémát abban látom, hogy az emberek a végsőkig hordják a cipőjüket. A cipőfűző szakadt, a cipő orra töredezett, a talpa kopott, de továbbra is hordják és imádják, pedig annak már régen a kukában lenne a helye.”

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek:

Katalin hercegné is bakizott a cipővásárlásnál

Egy ellentmondásos tipp, hogy ne felejtsd az autóban a gyereket

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük