top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy ellentmondásos tipp, hogy ne felejtsd az autóban a gyereket

Lassan megint itt a jó idő (szerencsére), de ezzel sajnos törvényszerűen megszaporodnak a napon parkoló, pillanatok alatt felforrósodó autóban felejtett – vagy a gyors visszatérés reményében akarattal ott hagyott – gyermekeket ért tragikus vagy majdnem tragikus esetek, amikor csak az arra járók lélekjelenléte és gyors cselekvése akadályozza meg a végzetes kimenetelt. Sok vita van arról, hogy lehet-e egyáltalán véletlenül az autóban felejteni egy kisgyereket, de konkrét példák bizonyítják, hogy bizony előfordulhat – még akár olyanokkal is, akik egészen addig szentül meg voltak győződve arról, hogy ez csak nemtörődöm, trehány felnőttekkel fordulhat elő, de velük sose.

Éppen ezért se szeri, se száma azoknak a tippeknek, melyek az autó sofőrjét hivatottak emlékeztetni az autó elhagyása előtt arra, hogy valamiről – pontosabban a hátsó ülésen valakiről – bizony megfeledkezett. Egy nagymama is közzétett egy tippet a TikTokon, többen azonban arra figyelmeztették, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb módszer, mert kétségkívül hatásos ugyan, más szempontból viszont akár életveszélyes is lehet.

 

Egy vírusszerűen terjedő TikTok-videóban egy Kristy Wilson nevű nagymama azt mutatja, hogy csak az egyik lábán visel lábbeli autóvezetés közben (ráadásul azon is csak papucsot). Ezután leparkol és félmezítláb sétál a hátsó üléshez, ahol csecsemő unokája várja az autósülésben. Amikor kinyitja a hátsó ajtót, a bal cipője a földre esik az ülés alól.

„Miért csak egy cipőben vezetek? – kezdi videóját a nagymama. – Mert velem van a csecsemő unokám is az autóban, ezért hátul hagyom a fél pár cipőmet, így az autóból kiszállva a forró járda a talpamat égetve emlékeztet arra, hogy a babát ne hagyjam a hátsó ülésen.”

A TikTok-nagymamát kritikák tömege árasztotta el nem sokkal a videó kikerülése után. Ebben arra figyelmeztették, hogy mezítláb vezetni ugyan nem szabályellenes, de mezítláb nehezebb kellő erőt kifejteni egy esetleges fékezés során vagy a pedálok használata közben. Összességében az volt a vélemény, hogy ez a féllábas cipős tipp nem más, mint egy felelőtlen nagymama „mankója”, hogy ne felejtse az unokáját az autó hátsó ülésén.

„Hogy felejtheti bárki is az autóban a gyerekét vagy az unokáját??? Minek az ilyennek gyerek/unoka??? Ha nem vagy képes emlékezni arra, hogy a hátsó ülésen van az unokád, akkor egyáltalán nem kellene vállalnod a felügyeletét!”

De azért nincs teljesen igazuk azoknak, akik úgy érzik, hogy felelős szülővel – mint amilyenek ők magukat is tartják – ez soha, semmilyen körülmények között nem fordulhat elő. Nem véletlen, hogy millió praktika kering arra, mivel és hogyan emlékeztesse magát az autót vezető felnőtt, hogy gyerek utazik a hátsó ülésen.


Nem mindig feledékenységből marad a gyerek az autóban, hiszen van, amikor a szülő úgy gondolja, hogy arra az 5-10 percre, amennyire a távollétét tervezi, minden kockázat nélkül az autóban hagyhatja a gyereket. Számukra (is) intő statisztika, hogy például az USA-ban a „gyermekkori hőguta” eseteit nyomon követő noheatstroke.org honlap szerint évente körülbelül 38 gyerek hal meg, miután forró autóban hagyják őket. Az autók még mérsékelten meleg időben vagy közvetlen napsütésben is gyorsan felmelegednek, és a gyerekek kis testméretük és labilis hő- és folyadékháztartásuk miatt különösen érzékenyek a túlmelegedésre és kiszáradásra. Ezeket a haláleseteket nagyrészt balesetnek minősítették: az esetek 53%-ában a gyerekeket az autóban felejtették, 26%-ában a gyerekek maguk szálltak be az autóba, és ott rekedtek. A halálesetek kevesebb mint 20%-a volt szándékos.


Gyakran előfordul, hogy a szülő vagy gondozó azt hiszi, hogy kitette a gyermekét a bölcsődében vagy bevitte a házba, mégsem így történt. Ez a mentális rövidzárlat nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha a baba elaludt a hátsó ülésen, és a sofőr egy megszokott rutin szerint jár el, például reggel az óvoda után munkába indul. Szintén nagyobb valószínűséggel fordul ez elő egy fáradt vagy stresszes gondozóval.


A problémára van néhány technikai megoldás. A General Motors 2016 óta számos modelljébe „hátsó ülésre emlékeztető” technológiát épített be, és más autógyártók is követték ezt a példát (a Volvo megoldásáról itt olvashatsz). Olyan riasztók is kaphatók, melyek az üléshez rögzítve figyelmeztetik az autót vezető felnőttet. Voltak törekvések arra, hogy az autógyártók számára kötelező legyen a gyermekekre figyelmeztető rendszerek beépítése az autókba, de ezek rendre megrekedtek a döntéshozóknál. Ezért maradtak a szülői ötletek, tippek – melyekből sok van. Vannak, akik plüssállatokat csatolnak be az anyósülésbe, amikor gyermekkel utaznak. Mások a hátsó ülésre teszik a táskájukat, hogy mindenképpen hátra kelljen menniük, mielőtt továbbindulnak intézni a napjukat. A TikTok videónak is ugyanez a célja: hogy lehetetlen legyen az autó elhagyása úgy, hogy a gyerek a hátsó ülésen „felejtődjön”. A félpáras cipő viselése bizonyára extrém, de a hatékonyságával nem lehet vitatkozni.


Forrás: TikTok


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

bottom of page