top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A babákat nem tévesztik meg a maszkok

Manapság már csak az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkhasználat, és mindannyian inkább szeretnénk mihamarább elfelejteni a kényszerű maszkviseléssel töltött éveket. Szerencsére úgy tűnik, hogy a világjárvány (egyelőre) lecsengett, így a kutatók figyelme is egyre inkább a COVID-pandémia potenciális hosszú távú ártalmainak vizsgálata felé fordulhat.

A tömeges maszkhasználat idején például sokan felvetették, hogy az akkortájt született babák csupa maszkos arcot látnak maguk körül, ami károsan befolyásolhatja értelmi és érzelmi fejlődésüket. Egy most közzétett kutatás cáfolja ezeket az aggodalmakat.

 

Köztudott, hogy a babák a körülöttük lévő arcok tanulmányozásából tanulnak, és ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megtanuljanak beszélni, érzelmeket felismerni és kifejezni, kapcsolatokat kialakítani a körülöttük élőkkel és felfedezni a környezetüket.

„Éppen ezért sokakban aggodalmat keltett, hogy az arcmaszkok állandó használata milyen hatással lesz a babák fejlődésére”

– fogalmazott Lisa Oakes, a kaliforniai egyetem pszichológus professzora, annak a kutatócsoportnak az egyik tagja, mely egy érdekes vizsgálatot végzett annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy a csecsemők felismerik-e azokat az arcokat, melyeket maszkban ismertek meg.


A 2021 decembere és 2022 márciusa között, az omikron variáns terjedésének megakadályozására elrendelt kötelező maszkviselés idején lefolytatott vizsgálatban 58, a szülei ölében vagy etetőszékben ülő, 6 és 9 hónap közötti csecsemőnek egy számítógép képernyőjén maszkos és maszk nélküli női arcpárokat mutattak, miközben kamerák rögzítették azt, hogy a babák merre néznek. Mivel a csecsemők pillantása tovább időzik el az ismeretlen képek felett, a kutatók ebből következtetni tudtak arra, melyik arcokat ismerik fel és melyeket nem.


Az Infancy című folyóirat januári/februári különszámában nyilvánosságra hozott eredményeik szerint ha a csecsemők maszkkal az arcán ismertek meg egy személyt, majd újra látták ezt az arcot, most már maszk nélkül, akkor azt felismerték. Fordítva azonban ez nem volt igaz: az először maszk nélkül látott arcokat maszkkal már nem ismerték fel. A vizsgálatot végző egyik kutató szerint ez hasonló volt ahhoz, amit maga is tapasztalt: előfordult vele, még a legjobb barátját sem ismerte fel elsőre, amikor az arcmaszkot viselt.


A kutatók szerint a tanulmány rávilágított arra, hogy a babák csodálatra méltó alkalmazkodási képességekkel rendelkeznek:

„Úgy gondoljuk, hogy ez általánosságban véve nagyon megnyugtató lehet a szülők számára. Az állandó maszkviselés keltette aggodalmakra rácáfolva a babák a világ minden táján fejlődnek, gyarapodnak és okosodnak. Hiszen fejlődésüket nagyban befolyásolják aktuális tapasztalásaik. Ha megfelelően gondozzák őket, szeretetet, figyelmet és törődést kapnak, akkor – kötelező maszkviselés ide vagy oda – szépen fejlődnek.”

Forrás: Infancy

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page