top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Újszülöttet látogatnék, beoltassam előtte magam?

Amikor baba érkezik a szűkebb vagy tágabb családi vagy baráti körbe, természetesen mindenki azonnal látni szeretné az új jövevény. Az első babanéző vizit „békeidőben” is különös odafigyelést, óvatosságot és nem utolsósorban tapintatot igényel (erről itt olvashattál korábban), de még inkább így van ez a mostani világjárvány idején.

Az Anyás-Apás cikke néhány fontos szempontot villant fel, amit érdemes mérlegelni, mielőtt bejelentkezel babavizitre. Mert igen, bejelentés nélkül most sem illik odaállítani, az alapvető udvariasság covid idején is érvényes...

 

Bizonyára senkinek nem mondok újdonságot azzal, hogy babák covid-járvány idején is születnek. Sőt korababák is. (És itt egy másik pandémiás szüléstörténet.) Márpedig ha így van, akkor természetes, hogy az újszülöttet mielőbb mindenki látni szeretni a rokoni és baráti körből. Ilyenkor, pandémia idején azonban még egy csomó dolgot számításba kell venni, mielőtt ajándékokkal felpakolva elindulnánk a kisbabás családhoz. Semmiképpen nem lebeszélni szeretnék senkit a látogatásról, hiszen jó lenne, ha nemcsak a megfertőződésről és a fertőzöttekről esne szó így egy év elteltével, hanem arról is, mekkora mentális terhet ró a már egy éve tartó őrület, a lezárások, korlátozások, bezártság, szorongás, depresszió azokra is, akiket szerencsére megkímélt a vírus. Márpedig mikor lenne nagyobb szüksége egy anyának és apának a szerettei figyelmére, lelki támogatására és szeretetére, amikor a baba érkezése vadonatúj helyzetet teremt – és különösen igaz ez az első gyerek érkezésére.

Nézzük a legfontosabbakat, melyeket érdemes végiggondolni babanéző vizit előtt!


Az újszülött egyébként is védtelen a fertőzésekkel szemben

Menjünk vissza a középiskolai biológiaórákra és idézzük fel, amit a szervezet védekező rendszeréről tanultunk. Emlékezzünk arra, hogy nem érett, a feladatát már a megszületés pillanatában tökéletesen ellátó immunrendszerrel jövünk a világra. Egy újszülött immunrendszere nagyon is éretlen, kezdetleges, így a baba egy jó darabig védtelen a fertőzésekkel szemben. A védelem akkor kezd megerősödni, amikor az anyai antitestek is besegítenek, leginkább szoptatás során az anyatejjel átkerülő antitestek révén. Arra vonatkozóan, hogy fertőzésen átesett vagy védőoltást kapott nők esetében ez a koronavírus elleni védelemre is igaz-e, egyelőre nem rendelkezünk egyértelmű bizonyítékokkal, de vannak arra utaló adatok, hogy a covid sem kivétel azon fertőzések közül, melyek ellen az anyai ellenanyagok bizonyos mértékű védelmet biztosítanak.


És persze a betegségek elleni védelmet erősítik a leggyakoribb gyermekkori fertőzésekkel szembeni kötelező védőoltások, ám egyelőre nincs olyan vakcina, melyeket újszülöttek is megkaphatnának – bár intenzíven folynak az ezzel kapcsolatos kutatások.


Egyelőre semmi sem biztos, az sem, hogy az oltottak továbbadhatják-e a vírust

Sajnos egy év elteltével is azt mondhatjuk, hogy erről a nyomorult vírusról még korántsem tudunk annyit, amennyit szeretnénk. Az nem tűnik kétségesnek, hogy a vakcina nagyon jó biztonsággal védelmet nyújt a tüneteket, különösen a súlyos tüneteket okozó megbetegedéssel szemben, arról azonban egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy a beoltott személyek egy esetleges megfertőződés esetén jelen lehet-e fertőzőképes formában és mennyiségben a vírus, és ezek a személyek a még nem oltott személyeknek továbbadhatják-e a vírust anélkül, hogy önmaguk megbetegednének.


Az biztos, hogy a beoltott felnőttek számának emelkedésével együtt a köztük lévő interakciók kis fokozatosan egyre biztonságosabbakká válnak, ám ez – a fentiek miatt – nem állítható biztonsággal az újszülöttekre és a kisgyermekekre is.


És az is biztos, hogy ártani nem árt, sőt nagy valószínűséggel mérsékli a kockázatot, ha valaki úgy megy a pici baba közelébe, ha maga korábban már megkapta a covid elleni vakcinát. Ez sem vadonatúj ajánlás, hiszen az ajánlásokban eddig is az szerepelt, hogy az a legbiztonságosabb az újszülött számára, ha a környezetében élők naprakészek a szükséges védőoltások beadatásával.


Ezzel kapcsolatban emlékeztetni kell arra és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a koronavírussal szembeni védelem nem az első adag beadásának pillanatában kezdődik, hanem a – kétdózisú vakcinák esetében – a második adag megkapása után még kb. egy hét kell a teljes védettség kialakulásához.


Az óvintézkedések akkor sem feleslegesek, ha már megkaptad az oltást

A szakemberek hangsúlyozzák – és ez nemcsak az újszülött babánál tett első látogatásra igaz –, hogy a szabályokat azoknak is be kell tartaniuk, akik már sorra kerültek az oltási tervben. Ezek közül a legfontosabb a maszkviselésen túl a gyakori kézmosás, különösen hazaérkezést követően azonnal, a távolságtartás és különös nyomatékkal az, hogy ne menjen mások közelébe, társaságába az, aki tüneteket észlel magán.


A cikk témájára visszatérve, jelentősen csökkenthető a kockázat, ha az újdonsült szülők udvariasan, tapintatosan, de ugyanakkor kellő határozottsággal és következetességgel korlátozzák a látogatók számát, különösen a baba életének első hónapjaiban.

„Amíg a világjárvány le nem cseng, a szülők akkor járnak el a leghelyesebben, ha extra óvatosságot tanúsítanak addig, míg a baba egy kicsit idősebbé nem válik, immunrendszere és ő maga is egy kicsit megerősödik. Ha mindenáron látogatót szeretnének fogadni, akkor kérjék meg a potenciális látogatókat, hogy oltassák be magukat, viseljenek maszkot és tartsák be a biztonságos védőtávolságot. A baba védelmének legjobb módja ugyanis a maximális biztonság és a megelőzés”

– javasolja egy gyermekorvos.

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page