top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Újabb gyerek halt meg egy forró autóban

Ilyenkor, kánikula idején eddig is mindig mondtam és ezután is mindig ismételgetem: soha ne hagyd a gyereket az autóban! Sajnos az a helyzet, hogy a figyelmeztetés nyomatékosítására MINDIG találok elrettentő esetet a közelmúltból, amikor egy gyerek a napon parkoló forró autóban halt kínhalált. Sajnos nálunk is volt ilyen eset pár hete, legutóbb pedig egy csecsemő halt meg június 16-án.

Amikor ilyen hír napvilágot lát, menetrendszerűen jön az értetlenkedés: hogyan történhetett ez meg? Amikor a szülő akarattal hagyja az autóban a gyereket „csak egy perc” felkiáltással, tiszta sor, elképesztő szülői felelőtlenség. De előfordul az is, hogy az autót vezető felnőtt „benne felejti” az autóban a gyereket. A gyerekeinket naponta fuvarozó szülőként ez sokunk számára elképzelhetetlen, de gondoljuk arra is, amikor egy felnőtt – elvált apuka, nagyszülő, bébiszitter – csak alkalmanként fuvaroz a hátsó ülésen gyereket, vele könnyebben előfordul, hogy megfeledkezik róla. És sajnos már az is okozott tragédiát, hogy a gyerek játékból bemászott a napon parkoló autó utasterébe vagy csomagtartójába, ahonnan aztán nem tudott kiszabadulni. A cikk végén az ilyen esetekre is lesznek tippjeim, szakértők javaslatai alapján.

 

A pennsylvaniai rendőrség vizsgálja egy csecsemő halálát, akit június 16-án, csütörtökön egy forró autóban találtak. A rendőröket a kora esti órákban riasztották egy helyszínre, ahol a mentősök egy 3 hónapos kisfiú életéért küzdöttek – sajnos hiába.

„A nyomozók megállapították, hogy a csecsemő felügyelet nélkül maradt az apa Toyota Sienna kisbuszában – áll a rendőrség közleményében. – A nyomozók azon dolgoznak, hogy megerősítsék az események idővonalát a környéken készült biztonsági felvételek alapján. Emellett letöltik és felülvizsgálják a jármű fedélzeti számítógépének adatait is.”

Pedig a helyszínen bár hőség volt, de nem extrém forróság, 30 Celsius-fok körül volt a hőmérő higanyszála. Sajnos még mindig nincsenek elegen tisztában azzal, hogy már ennél alacsonyabb külső hőmérséklet mellett is rövid idő alatt pokoli hőség lehet az autóban, 30 fokos melegben pedig akár 50-60 Celsius-fokra is felhevülhet az autó belseje.


Nagyon sokan nagyon régóta sürgetik riasztórendszer, hatékony utasfelismerő technológia beépítését az autókba.


Az amerikai Gyermekek és Autóbiztonság (Kids and Cars Safety) szervezet elnöke is köztük van:

„Sajnos ez egy újabb példa arra, miért rendkívül fontos, hogy a hatékony utasfelismerő technológia minél hamarabb szériafelszerelés legyen minden járműben. Minden egyes nap, amit késlekedünk ezeknek a költséghatékony érzékelő technológiáknak a fejlesztésével, azt jelenti, hogy a gyermekek feleslegesen vannak kitéve a halál veszélyének. Egy utasfelismerő és riasztó rendszer segítséget nyújthatott volna ennek az édes angyalkának, mielőtt túl késő lett volna”

— fogalmazott a tragikus eset kapcsán Janette Fennell, a szervezet alapító elnöke.

A statisztikák szerint a 3 hónapos kisfiú az ötödik gyerek, aki idén forró autóba zárva halt meg az USA-ban, és az említett szervezet szerint évente 38 gyermek veszíti így életét, azaz minden 9. napon egy!


A gyermekek néha maguktól jutnak be a járművekbe (26%), ahol csapdába esnek. Nagyon kevés esetben a körülmények ismeretlenek (3%), míg az esetek 15%-ában a gyerekeket tudatosan hagyták a járműben – derül ki a Kids and Cars Safety 2022 februárjában közölt adataiból.


Mit tehetünk a megelőzésért és akkor, ha már kész a baj?

  • A közlekedésbiztonsági szakértők azt javasolják, hogy egész évben zárd be az autó ajtaját és csomagtartóját, hogy a gyerekek ne tudjanak bejutni.

  • Ha autóba zárt gyermeket látsz, igyekezz minél hamarább kiszabadítani és hívd a segélyhívó számot.

  • A hőség miatt bajba jutott gyermeket a lehető leggyorsabban ki kell szállítani a járműből, és gyorsan le kell hűteni.


További tippek egyszerű szokások kialakítására, a gyermekek biztonsága érdekében:

  • Győződj meg róla, hogy gyermekt soha nem hagysz egyedül az autóban.

  • Tedd a gyermek pelenkázótáskáját vagy más tárgyat az anyósülésre, hogy vizuálisan jelezze, hogy gyermek van veled.

  • A járműveket mindig tartsd zárva, különösen garázsban vagy kocsifelhajtón. Kérd ugyanerre a szomszédaidat és a látogatóidat is.

  • Soha ne hagyd az autókulcsot a gyermekek számára elérhető közelségben.

  • Használj gyermekbiztos ajtózárakat és -riasztókat, hogy a gyermekek ne tudjanak észrevétlenül kisurranni a házból vagy lakásból.

  • Tanítsd meg a gyerekeket dudálni vagy bekapcsolni a vészvillogót, ha beszorulnak egy autóba.

  • Ha egy gyermek eltűnik, azonnal alaposan ellenőrizd a környéken lévő összes jármű belsejét, padlólemezét és csomagtartóját, még akkor is, ha azok zárva vannak.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page