top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Újabb autóban hagyott gyerek halt meg – 7 tipp, hogy veled ne forduljon elő

A nyári hónapokban szinte nincs is olyan nap, hogy ne érkezne hír a világ valamely pontjáról, hogy a tűző napon parkoló autóban hagyott gyerek halt meg. Ezen a héten egy 2 éves kisfiú halt meg így a szomszédos Szlovéniában. Jó, ha tudod, hogy egy tűzforró autóban meghalni egyenlő a viszonylag lassú kínhalállal.

autóban hagyott gyerek

Erről már nagyon sokszor olvashattál az Anyás-Apáson (linkek a cikk végén). Most azt gondolod, hogy ez veled soha nem fordulhat elő? Mindenki ezt gondolja, mindenesetre olvasd el 7 egészen rövid és lényegre törő tippünket a megelőzésre.

 

Eheti hír, hogy autóban hagyott kétéves kisgyermek halálát okozta a hőség Szlovéniában. A lakott területen, a tűző napon parkoló járműben hagyott gyermeket egy járókelő fedezte fel kedden délután.

Az STA szlovén hírügynökség jelentése szerint a tragédia a Ljubljanától 60 kilométerre keletre fekvő Prebold településen történt. A helyszínre kiérkező mentők már nem tudtak segíteni a gyermeken. A településen a meteorológiai szolgálat közleménye szerint 30 Celsius fok volt a hőmérséklet. A rendőrség mindkét szülőt letartóztatta. Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult vizsgálat ellenük. A 24.ur portál közleménye szerint az áldozat egy kisfiú volt, aki még nem töltötte be a második életévét. Marko Repnik, Prebold polgármestere elmondta, hogy a település lakóit megrázta a tragédia. A rendőrség figyelmeztetést adott ki, hogy ilyen kánikulában senki se tartózkodjon a napon hagyott autókban, mivel, ha a kinti hőmérséklet 30 fokos, az autóban akár 50 fok is lehet. A 24.ur hírportál szerint ez volt az első ilyen tragédia az országban.


7 tipp a forró autóban bekövetkező halálesetek megelőzése:


Nézz körül, mielőtt bezárod az autót.

Nyisd ki a hátsó ajtót és nézz be a hátsó ülésre, hogy megbizonyosodj arról, hogy senki nem maradt az utastérben (még akkor is, ha úgy gondolod, hogy gyermek nélkül vagy).


Tarts a hátsó ülésen valamit, amire szükséged van.

Tedd gyermeked mellé a mobiltelefonodat, aktatáskádat, számítógépedet, ebédedet, személyi igazolványodat, váltócipődet vagy bármit, amire a mindennapi rutinodhoz nélkülözhetetlenül szükséged van.


Utazz egy szőrös társsal.

Tarts egy plüssállatot az autóülésben. Amikor a gyermekülésben gyermek utazik, akkor a sofőr mellett egy plüssállat ül. A szőrös utas emlékeztetőül szolgál, hogy gyermek van a hátsó ülésen.


Több haláleset történt már abból, hogy a gyerekek játékból bejutottak az autóba, bezáródtak, és mire rájuk találtak, már késő volt. Az ilyen esetek megelőzésére szolgál a következő két tipp.


Mindig zárd be az ajtókat.

Még akkor is tartsd zárva az ajtókat, ha az autó a garázsban áll, hogy kíváncsi gyereked ne tudjon bejutni az autóba.


Tedd a kulcsokat és kulcstartókat a gyerekek által elérhetetlen helyre.

A gyerekek esetleg játszani akarnak a kulcsokkal és a szülők tudta nélkül bejuthatnak az autóba.


Állapodj meg az óvónőkkel vagy tanítónőkkel.

Egyezzetek meg abban, hogy ha gyermeked előzetes értesítés nélkül nem jelenik meg az óvodában vagy az iskolában, valakinek fel kell téged hívnia, hogy a gyerek keresésére indulhass.


Ha látsz valamit, tegyél is valamit.

Ha autóban egyedül hagyott gyermeket (vagy állatot!) látsz, ne habozz és hívd azonnal a 112-t!

„A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy azt hiszik, velük ez nem történhet meg – mondja egy szakértő. – Amikor kimondod, hogy "velem nem történhet meg", máris eldöntötted, hogy nem kell alkalmaznod ezeket a biztonsági tippeket... könnyebb másokat hibáztatni, mint megérteni, hogy mindannyian hibázhatunk és sebezhetők vagyunk.”

Itt van a többi cikkünk a témában:


Fotó: Shutterstock


0 hozzászólás
bottom of page