top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Érdemes könyvből gyereket nevelni? Te könyvből neveled?

Frissítve: 2022. júl. 6.

Egyik baba sem úgy érkezik, hogy használati utasítás is van mellé csomagolva. Nem csoda hát, hogy a könyvesboltokban hatalmas dömping van olyan könyvekből, melyek a gyermeknevelés egyes szeleteiről igyekeznek... azt akartam írni, hogy megmondani a tutit, de oké, ne legyünk ennyire előítéletesek. Ezért fogalmazzunk úgy, hogy igyekeznek általános, a lehető legtöbb szülő számára használható tanácsokat, tippeket adni.

Nagy kérdés azonban, mennyire használhatóak ezek a könyvek. Egyáltalán: milyen szempontokra figyelj, ha ilyen könyv vásárlását fontolgatod.

 

Bármelyik könyvesboltba betérve meghökkentő a gyermeknevelés témájában megjelent könyvek dömpingje. Régen volt ugye dr. Spock és Pikler Emmi, ma már azonban szinte minden problémára létezik már szakkönyv, kezdve a szobatisztaságtól a dacos gyerek neveléséig. Abban, hogy szinte minden napra jut egy újabb gyermeknevelési könyv, szerepe lehet a szülői tudatosság erősödésének, de egészen biztosan annak is, hogy manapság az emberek mindenre valami gyors és instant megoldást keresnek: megveszem, elolvasom, alkalmazom(?), és már meg is szűnt a probléma. És persze annak is, hogy információbőség van, és a szülők az egymásnak sokszor ellentmondó információk tengerében gyakran elveszettnek érzik magukat és az egyértelmű válaszokat ezekben a könyvekben remélik megtalálni. Aztán hogy ezek a válaszok mennyire egyértelműek vagy inkább még csak nagyobb zavart okoznak, az megint más kérdés.


Legalább ekkora kérdés az is, hogy ezek a könyvek mennyire tudnak személyre szabott válaszokat adni, hiszen nincs két egyforma gyerek, és ugyanaz a gyerek is egyszer kiszámítható, máskor nem annyira, egyszer gyengéd és odafigyelő, máskor kifejezetten gonosz... és még sorolhatnám. Az nem kérdés, hogy a szülői könyvek nagy üzletnek számítanak, és rengetegféle kapható belőlük. Az viszont nagy kérdés: valóban segítenek-e ezek a könyvek a szülőknek?


Úgyhogy ebbe nem is nagyon mennék bele. Inkább azt az öt legfontosabb dolgot vegyük sorra, amire érdemes figyelni a könyv kiválasztásakor.


De még mielőtt ebbe belemennénk, azt fontos megjegyezni, hogy elég kemény fába vágja a fejszéjét az, aki objektív szempontok alapján akarja megítélni ezeket a könyveket, mivel a hasznosságukra vonatkozóan alig vannak tudományos bizonyítékok, ezért e meglehetősen vitatott kérdés. Korlátozott kutatások szerint a problémaközpontú önsegítő könyvek hasznosak lehetnek az olvasók számára – gondoljunk csak az időbeosztásra vagy az egészséges táplálkozásra vonatkozó tanácsokra. A tanulmányok szerint az ilyen könyvek olvasgatása a stressz, a szorongás és a depresszió enyhítésére jó lehet, hiszen akár megerősítésként szolgálhatnak – ezt a pszichológusok egyébként biblioterápiának nevezik. Így logikus, hogy egy szülői könyv elolvasása hasznos lehet. A minőség és a hasznosság szempontjából azonban eléggé vegyes a kép.


1. Ki írta és miért?

Egy jó szülőnek nem kell doktori cím, és egy szerzőnek sem. A szülői neveléssel kapcsolatos területen szerzett felsőfokú végzettség azonban segít a vonatkozó kutatások megértésében és értelmezésében.

Egy másik szempont a szerző tapasztalata. Attól, hogy valakinek egy vagy egy tucat gyermeke van, még nem lesz szakértő. Attól, hogy valaki több időt és energiát fordít a szülői feladatokra, nem feltétlenül lesz jobb benne. Az, hogy valakinek nincs gyermeke, szintén nem zárja ki, hogy szakértő legyen, de ezt átgondoltan meg kell fontolni.

Az, hogy valaki miért írt egy szülői könyvet, szintén tanulságos lehet. Az olyan szerzők tanácsait, akik a saját nevelésük miatti szorongásból írnak, vagy akiknek nem sikerült a szülői szerepvállalás, érdemes félreérteni.

Végezetül, ne hagyjuk, hogy a hírességek könyvei megtévesszenek bennünket. Ezek többségét szellemírók írják, és elsősorban a könyvek eladása vagy a márkaépítés a céljuk.


2. Tudományos alapokon nyugszik?

Laurence Steinberg pszichológuskutató és szülői szakértő azt írja, hogy a tudósok több mint háromnegyed évszázada tanulmányozzák a szülői nevelést, és a hatékony szülői magatartással kapcsolatos megállapítások a társadalomtudományok legkövetkezetesebb és leghosszabb ideje fennálló eredményei közé tartoznak. Ha ellentmondásokat veszel észre a szülői könyvek között, az azért van, mert „kevés népszerű könyv épül jól dokumentált tudományos alapokra”.

Hogyan állapíthatod meg, hogy egy könyv tudományosan megalapozott-e? Nézd meg a hivatkozások jegyzékét, a kutatók nevét, a forrásokat és a tárgymutatót.

Ha a kiszemelt könyv nem felel meg ezeknek az irányelveknek, gondold át még egyszer, hogy meg akarod-e venni, valóban erre van-e szükséged. Azok a könyvek, melyek nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, valószínűleg nem tudományos alapokon, hanem véleményen vagy személyes meggyőződésen alapulnak. A véleménynek és a meggyőződésnek is megvan a helye a gyermeknevelésben, de inkább a tudománynak szavazz bizalmat.


3. Érdekes olvasmány?

Ha a könyv nem érdekes, valószínűleg nem fogod befejezni, nemhogy tanulni belőle. Mielőtt hazavinnél egy könyvet, olvasd el az első oldalt, és lapozz egyet a közepén, hogy megnézd, megragadja-e a figyelmedet. Próbálj meg olyan könyveket találni, amelyeket kis falatokban el tudsz olvasni, amelyekben ugrálhatsz, és amelyekhez a későbbiekben visszatérhetsz.

Nagy ívben került el az olyan könyveket, amelyek „pszichoblablát”, áltudományos szakzsargont használnak, amely hitelesnek hat, de nem egyértelmű. Ez például egy kiadó ajánló szövege egy szülői tanácsadó könyvről: „Az indigógyerek olyan gyermek, aki új és szokatlan pszichológiai tulajdonságokat mutat, amelyek korábban még általában nem dokumentált viselkedési mintát tárnak fel. Ez a minta olyan közös, mégis egyedi tényezőkkel rendelkezik, amelyek megkövetelik, hogy a szülők és a tanárok változtassanak a velük való bánásmódon és nevelésen az egyensúly elérése érdekében. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezeket az új mintákat, azzal potenciálisan nagy frusztrációt okozunk az ilyen gyerekek fejében.” Hogy miiii? Te érted, amit olvastál?


4. Reális?

Ne vegyél meg olyan könyvet sem, ami azt állítja, hogy a módszere mindig működik, vagy hogy a kudarcok miattad következnek be – vagy ami még rosszabb, figyelmen kívül hagyja a kudarcokat.

Lehetetlen minden egyes szülőre, gyermekre és helyzetre tanácsot adni! Egy hatékony szülői könyv értékeli az összefüggéseket és szempontokat, ugyanakkor figyelmezteti az olvasót, hogy a könyv nem tartalmazhatja az összes lehetséges választ.

Röviden: próbálj meggyőződni róla, hogy a könyv tanácsai a való életben is megvalósíthatók, és a megvalósításhoz a könyv gyakorlati tanácsokat, tippeket is ad.


5. Motivál és reményt ébreszt?

Egyes szülői könyvek az általános viselkedéssel kapcsolatos meglátásokat kínálnak, mint például az, hogyan neveljünk gyermekeinkből jó embereket. Mások konkrét problémák megoldásához nyújtanak segítséget, ilyen például a csecsemők alvása, szakértői válaszok például az együttalvással kapcsolatos bizonytalanságokra és dilemmákra. Valószínűleg motiváltabb leszel egy olyan könyv elolvasására, tükrözi a konkrét igényeidet és értékeidet, de közben ne ess abba a hibába, hogy voltaképpen nem tanácsot keresel, nem eligazodni szeretnél az egymásnak sokszor ellentmondó információk tengerében, hanem csak a saját véleményed és hited megerősítését keresed ezekben a könyvekben, minden más szempont, érv és bizonyíték figyelmen kívül hagyásával.


5 + 1. Végül a legfontosabb: bízz önmagadban!

Amikor elolvasol egy szülői könyvet, a cél az, hogy megerősödj, magabiztosabbnak, izgatottabbnak, sőt megkönnyebbültnek érezd magad. Nem vagy egyedül, és nem te vagy az egyetlen szülő, akinek kérdései vannak. Edward Zigler pszichológus úgy jellemezte a szülőséget, mint „a felnőttkor legnehezebb és legösszetettebb feladatát”. Igen, szülőnek lenni sokszor nem könnyű, sokszor minden tartalékod mozgósítására szükség van, hogy elég jó szülő tudj lenni. Ehhez átgondolt és kritikus keresgéléssel találhatsz olyan könyveket, amelyek növelik személyes bölcsességedet és intuícióidat, de egy felületesen kiválasztott könyv inkább csak elbizonytalanít, sőt akár teljesen rossz utakra is terelhet.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page