top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Én beoltatom a gyerekem – és az orvosok a sajátjukat?

Pár napja írtam arról, hogy Hollandiában szigorításokat sürgetnek a gyalázatosan rossz oltottsági arányok javítására. Ezzel párhuzamosan a holland orvosok is kampányt indítottak a közösségi médiában a védőoltások iránti bizalom erősítése érdekében.


Az orvosok vajon beoltatják a saját gyereküket? – kérdezte egy anya a Twitteren. Az orvosok válaszoltak.


 


Pár napja írtam arról, hogy a holland egészségügyi hatóságok már nem tartják elegendőnek, hogy extra információkkal lássák el a védőoltások tekintetében bizonytalan szülőket, ehelyett azt fontolgatják, hogy minden gyermekközösségből kitiltják az oltásellenesek gyerekeit. A tervet még az a végsőkig liberális holland politikus is támogatja, aki nem szívesen szavaz meg semmit, ami kötelező érvényű a polgárokra nézve.


Egy anya kérdezett, sok orvos válaszolt

Ezzel együtt a holland orvosok is széles körű kampányt indítottak a közösségi médiában annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a vakcinák fontosságára és biztonságosságára. #ikvaccineer(„én oltatok”) hashtaggel osztják meg, miért adatták be gyermekeiknek a védőoltásokat, és azt is elmondják, miért.

A mozgalmat egy Maria Bos nevű anya indította, akik azt a kérdést tette fel a Twitter-oldalán, hogy egy, az orvosi tudományokban nem jártas szülő hogyan is tudná eldönteni, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos tudományos vizsgálatok közül melyiknek hihet. Miért nem tudják az orvosok egyszerűen elárulni, hogy ők maguk beoltatják-e a saját gyereküket? – tette fel a kérdést. Az orvosok pedig válaszoltak neki. Sokan, nagyon sokan. És azt is elmondták, hogy miért. Okok, tények, indokok.


Tanultam és megtapasztaltam, de az oltáselleneseket sem tartom idiótának

Maria Koster doktornő például ezt írta: „Orvos vagyok. Az édesanyám kis híján meghalt diftériában. A nővérét a szamárköhögés vitte el. Gyerekkoromban megbetegedtem mumpszban, ennek következtében az egyik fülemre egyáltalán nem hallok. Igen, beoltatom a gyerekeimet. Mert ma már lehetőség van arra, hogy ezeket a szörnyűségeket megelőzzük.” Később azt nyilatkozta, hogy soha nem volt biztos abban, hogy ezeknek a tweeteknek van-e egyáltalán valami értelmük. De most úgy érezte, hogy valami kicsit tud vele tenni, hogy leírja a véleményét, hiszen ez egy nagyon fontos közegészségügyi kérdés. Azt mondja, mindig idegesítették azok az emberek, akik a tudományos kutatásokra csak mint „ez is egy vélemény” alapon tekintenek. Vagy éppen azt gondolják, hogy 20 perces guglizás után nagyobb szakértők valamely témában, mint azok, akik ezt 20 éven keresztül tanulták. Ugyanakkor hisz benne, hogy nem az a megoldás, hogy az oltáselleneseket egyszerűen hülyének vagy agymosott idiótának bélyegezzük. „Meggyőződésem, hogy orvosként nem tudom elérni az embereket, ha a tudomány magaslatáról tekintek le rájuk. Úgy lehet őket elérni, ha személyesen reagálunk a felvetéseikre. Az embereknek különböző okaik vannak az oltásellenességre. És ebben a véleményükben nem fogjuk megingatni őket pusztán azzal, hogy jogellenesnek minősítjük azt, amit csinálnak” – mondja.


Afrikában láttam gyerekeket meghalni

Vagy lássuk, mit írt Geert-Jan van Holten doktor: „Háziorvos vagyok, és korábban trópusi betegségek gyógyításával foglalkoztam. Igen, három saját és két „ajándék”gyerekem teljes körűen be van oltva. Ez egyértelmű. Afrikában láttam gyerekeket kanyaróban meghalni. Szégyelljétek magatokat oltásellenesek!”


Oltásellenesnek lenni egyfajta vallás

„Az oltásellenesség egyfajta vallás, szekta, hiszen a védőoltásokkal kapcsolatos viták nem a tudományról, hanem a vakhitről szólnak – mondja van Holten doktor. – A vakcinákról bebizonyosodott, hogy biztonságosak. Valójában a legjobb, legbiztonságosabb és leghatásosabb gyógyszerek. Ám az emberek nem hagyják meggyőzni magukat a tények által. Afrikában dolgozva rengeteg gyereket láttam meghalni olyan betegségekben, melyek védőoltásokkal ma már megelőzhetők lennének. Ott mindent megtettünk, hogy beinduljanak a védőoltási programok, hogy kevesebb gyerek haljon meg. Itt az táplálja a dühömet, hogy létrejött valami sikeres dolog, és amit egyszer már felépítettünk, az lerombolják a Facebookon hangoskodók.”

van Holten doktor annak ellenére döntött a Twitteren folyó kampányban való részvétel mellett, hogy szerinte teljesen hiábavaló dolog ezekről a dolgokról vitatkozni a közösségi médiában. „A tudomány hívei, akik tisztában vannak az oltásellenesség kockázataival, soha nem fogalmaznak élesen. Nem bocsátkoznak harcba azokkal az anyákkal, akik a leghangosabban kiabálnak a közösségi médiában. Például nekem is nehezemre esne ilyenekkel vitába keveredni. Háziorvosként nekem az a dolgom, hogy megmutassam: ez egyszerűen csak jó, oltasd be hát a gyerekedet!” – mondja.


A statisztikák indokolják az oltásellenesség elleni fellépést

A korábbi posztban már idéztem statisztikai adatokat, melyek szerint idén drámai mértékben megemelkedett Európában a kanyaróval megfertőződött gyermekek és felnőttek száma. Az Egészségügyi Világszervezet adatai azt mutatják, hogy csak az idei év első hónapjában 41 ezer személynél igazolták a kanyaróvírus jelenlétét, akik közül legalább 37-en meghaltak. Európában a kanyarós megbetegedések száma 2016-ban még 5000 körül volt, egy évvel később már 24 ezer. A kanyarós megbetegedések nagyobb része Kelet-Európában fordult elő, de intő jel, hogy 2018 első felében több mint ezer esetet diagnosztizáltak Franciaországban és Olaszországban is.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page