top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Árt-e a mozgás menstruáció alatt?

Régen azt tartották, hogy a „nehéz” napokon a nő pihenjen, ne végezzen fizikailag megerőltető tevékenységet, sőt a legjobb, ha ki sem kel az ágyból. Manapság ez a szemlélet már változott, gondoljunk csak az intimbetétek reklámjaira, melyek éppen az aktív életérzést népszerűsítik a menstruáció alatt is – természetesen a saját márkájuk adta „szárazabb és biztonságosabb érzés” mellett.

De nézzük meg, miért jó, ha a menstruáció alatt sem adjuk fel fizikai aktivitásunkat, mit szabad és mit nem, mire figyeljünk.

 

„Emlékszem, amikor először megjött, fogalmam sem volt, hogy mi az. Reggel felkelek, és véres a hálóingem, anyám nem volt otthon, teljesen kétségbeesve rohantam át a szomszédunkba, mondom, jaj Fekete néni, drága, meg fogok halni, tessék nézni, elvérzek. Átjött hozzánk, megnyugtatott, mondta, hogy mosakodjak meg, és adott egy felkötőt, mert akkor felkötő volt, flanelből összehajtogatva, azon volt egy tű, azt fel lehetett tűzni a harisnyatartóra. Nem volt akkor még vatta, és ezt mindig ki kellett mosni és kifőzni, és mindenki megvarrta magának.”

De azóta nemcsak ez, hanem sok minden más is megváltozott. Régebben például a menstruációt betegségnek tekintették (erre utal a havibaj kifejezés is), ezért mindenfajta tevékenységtől, még a könnyebb munkáktól is tiltották a menstruáló nőket. Legszívesebben az ágyba parancsolták (volna) őket, hogy ki se keljen onnan a „nehéz” napokon.

Pedig az igazság az, hogy a menstruáció számos tünete (pl. hasfájás, puffadás, általános fáradtságérzés, fejfájás) testmozgás hatására többnyire enyhül vagy teljesen megszűnik. Ezen kívül a fizikai aktivitásnak egyéb kedvező hatásai is vannak, például javítja a hangulatot, csökkenti a menstruációs vérzés mennyiségét.


Tippek a menstruáció alatti testmozgáshoz

Az tehát világos, hogy a menstruáció alatt sem tilos vagy veszélyes testmozgást végezni, sőt akár hasznos is lehet. Néhány tipp, hogy emellett kellemes és biztonságos is legyen.


Válaszd a jógát vagy a tajcsit!

A menstruációs alatt inkább lazább, kisebb megterhelést jelentő mozgásformát válassz! Jó választás lehet például a jóga és a tajcsi, melyek enyhítik a feszültséget, javítják a keringést és a közérzetet. Egy 2016-os tanulmány szerint például rendszeres jógázással enyhíthetők nemcsak a premenstruációs szindróma (PMS) tünetei és a menstruációs fájdalmak, hanem a kellemetlen mellfeszülés és a haspuffadás is.


Gondoskodj a megfelelő folyadékbevitelről!

Elégtelen folyadékbevitel mellett nagyobb annak az esélye, hogy kellemetlen panaszok jelentkeznek, például puffadás vagy székrekedés. Ezért is fontos, hogy elegendő vizet igyál. Egy 2021-ben publikált vizsgálat szerint a napi 8 pohár folyadékot fogyasztók ritkábban számoltak be erős menstruációs fájdalmakról az első három napban, mint azok, akik csak akkor isznak, amikor szomjasnak érzik magukat.


Szükség esetén vegyél be recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót!

Előfordulhat, hogy testmozgás hatására átmenetileg erősödik a hátfájás vagy hasi görcs. Ha ezt tapasztalod, legközelebb bátran vegyél be az edzés előtt nem receptköteles fájdalomcsillapítót, például ibuprofent vagy paracetamolt. Ezen kívül jó hatású lehet az edzés befejeztével helyi hideg vagy meleg alkalmazása – tapasztald ki, hogy a kettő közül melyik válik be neked leginkább.


Gondoskodj fokozott védelemről!

Testmozgás hatására a vérzés átmenetileg erősödhet. Ez általában nem a vérzés erősödését jelzi, hanem mozgás közben könnyebben és gyorsabban kiürül a hüvelyben felhalmozódott menstruációs vér. Fontos, hogy a testmozgásra nagyobb nedvszívó képességű betétekkel és tamponokkal készülj. Van, aki ilyenkor sötétebb alsóneműt választ, illetve hasznos lehet egy tartalék fehérnemű bekészítése is a sport táskába az edzőterembe indulás előtt.


A testmozgás előnyei a menstruáció alatt

Nézzük, milyen kedvező hatásai lehetnek, ha menstruáció alatt sem hanyagolod el a mozgást.


Javítja a hangulatot

Az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Társaság állásfoglalása szerint a fizikai aktivitás segíthet legyőzni a depressziós gondolatokat, ezzel hangulatot, amikor a menstruáció alatt szomorúnak, ingerlékenynek vagy ok nélkül dühösnek érzed magad.


Csökkenti a fáradtságérzést

A menstruáció alatti kimerültség érzésben hormonális változások is szerepet játszhatnak. Bár elsőre éppen az ellenkezőjét gondolnánk, de a fizikai aktivitás inkább emeli az energiaszintet ahelyett, hogy csökkentené azt.


Enyhíti a menstruációs fájdalmat

Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy legalább 8 héten át, hetente legalább 3 napon legalább 30 percig végzett testmozgással enyhíthető a menstruációs fájdalom azokhoz képest, akik egyáltalán nem mozognak. Fontos, hogy a testmozgás ne legyen túlságosan megerőltető és ne tartson túlságosan hosszú ideig. Már azzal is nagyon sokat tehetsz, ha naponta kétszer 15 percig gyalogolsz. Ezen kívül a rendszeres testmozgásnak megvan az előnye is, hogy segít elérni és fenntartani normális te súlyodat, illetve szíved és tüdőd egészségét.


Ezekre figyelj, ha menstruáció alatt is aktív akarsz maradni!

Tulajdonképpen nincsenek olyan általános korlátozó szabályok, melyek szerint ezt vagy azt a mozgásformát tilos lenne a menstruáció alatt végezni. Mindenkinek magának kell felmérnie, milyen mozgást végezhet biztonságosan és meddig. Általánosságban azért azt mondható, hogy kerüld a nagy súlyok emelését, különösen megfelelő védőfelszerelések nélkül.

A legjobb, ha ilyenkor is hallgatsz a testedre!


Ne ess túlzásokba!

Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az extrém megerőltető edzések akár menstruációs zavarokhoz, a menstruáció kimaradásához is vezethetnek. Emögött hormonális, illetve a testösszetételben bekövetkezett változások állhatnak. Ha ilyet tapasztalsz, kérdezd meg orvosodat!

Ezt jegyezd meg!
A testmozgás menstruáció alatt sem tilos, sőt kedvező hatású lehet.
Az állóképességen kívül a hangulatod is javulhat, ha a menstruációd alatt is figyelsz a megfelelő fizikai aktivitás fenntartására.
A menstruáció alatti testmozgás során bizonyos szabályokat be kell tartani, így az biztonságosan végezhető.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page