top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Vihar egy gyermekülés körül – eltilthatom a nagyszülőktől a kislányomat?

Nem vigyázhatnak a szüleim az unokájukra, mert nem tartják be az autósülés-szabályomat – mondta el egy nő a Mumsnet oldalon. Ugyanis kényes pontnak bizonyult a családon belül az a kérdés, hogy a gyermekülésnek menetiránnyal szemben vagy menetiránynak háttal kell-e néznie. Erről mindkét félnek megvoltak a határozott nézetei, olyannyira, hogy ez már-már családon belüli szakítás lehetőségével fenyeget.

Mi a megoldás? Ragaszkodni a legbiztonságosabbnak tekintett szabályokhoz vagy engedni a nagyszülők elképzeléseinek? Te hogyan oldanád meg?

 

Ki tudja a legjobban, mi a helyes, ha gyermeknevelésről van szó? A szülők vagy a nagyszülők? Ez a kényes kérdés felütötte a fejét a Mumsneten egy olyan anyuka posztja nyomán, akiknél odáig fajult a helyzet a családon belül, hogy szülők és nagyszülők örökre összevesznek azon, merre nézzen a gyermekülés.


A névtelenül tanácsot kérő anyuka a fórumon kérdezte meg a többi szülő véleményét arról, hogy szerintük a kisgyereknek menetiránnyal szemben vagy háttal kell-e utaznia az autóban. Ez a téma ugyanis a családon belül is vitás pontnak bizonyult, mivel az ő határozott nézetei a szülei hasonlóan határozott nézeteivel találkoznak. A vita annyira elmérgesedett, hogy a nő már azt fontolgatja, hogy teljesen kizárja a szüleit az életükből és eltiltja őket az unoka felügyeletétől.

„A helyzet túlreagálása lenne, ha azt mondanám a szüleimnek, hogy nem vihetik el a lányomat, ha a menetiránynak szemben teszik be az autóba – tette fel a kérdést a nő. – A lányom 3,5 éves, és születése óta menetiránynak háttal utazik. A hátrafelé néző autósülés 25 kg-ig használható, ő pedig még csak 14 kg, így azt tervezem, hogy ez belátható ideig így is van.”

Az ellentétes álláspontok végül összecsaptak a kérdésben.

„Elveszítettem a türelmemet, és egyenesen megmondtam nekik, hogy ha továbbra sem képesek alkalmazkodni a mi szabályainkhoz, akkor természetesen továbbra is láthatják őt, nem vihetik el sehová autóval.”

A nagymama megsértődött, az anyuka pedig most azon töpreng, vajon ellentmondást nem tűrő álláspontja volt-e a helyes:

„Anyu azt mondta, hogy nevetséges vagyok, és azóta nem áll szóba velem. Szerinte 'túlzásba viszem' a biztonság feletti aggódást, és egy kicsit lazítanom kellene. Szerintem nem viselkedem nevetségesen, de elbizonytalanodtam, hogy nem voltam-e túlságosan durva vele.”

Hogyan utazhat a gyerek szabályosan az autóban?

Sokan nem tudják, hova és hogyan ülhetnek a gyerekek az autóban. Számos tévhit kering a gyerekek autóban történő biztonságos és szabályszerű elhelyezése kapcsán, pedig a KRESZ egyértelműen fogalmaz: a gépkocsiban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. Ezen belül vannak kivételek és korlátozások is.


Ülhet előre is a gyerek?

Igen, de csakis megfelelő biztonsági rendszerben, azaz gyerekülésben vagy babahordozóban. Elöl is ülhet előre vagy hátrafelé nézve, ám menetiránynak szemben, hordozóban csakis kikapcsolt utasoldali légzsák mellett utazhat.


Gyermekbiztonsági rendszer? Az mi?

A gyermekbiztonsági rendszer a gyerekülések és babahordozók hivatalos gyűjtőneve. Lehet integrált, ami saját ülőhelyet és biztonsági övet jelent a gyermek számára, és lehet nem integrált, ami már az autó biztonsági övét használja. Fontos továbbá, hogy gyermekünk testméretének megfelelő gyermekülést használjunk. A besorolás kapcsán több szabvány is létezik, elfogadott gyerekülés, „gyermekbiztonsági rendszer” a besorolást is adó ECE-R 44 vagy ECE-R 129-es minősítés meglététől lesz egy gyerekülés, ez egyben azt is mutatja, hogy az ülés milyen testsúlyú gyermek számára megfelelő.


Mikor hagyható el a gyerekülés?

Az első ülés esetén 150 cm-es testmagasságtól, a hátsó ülésen azonban már 135 cm-es magasságtól elhagyható, amennyiben a gyermek az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazodóan – biztonságosan rögzíthető, vagyis a biztonsági öv a válla közepén fut, nem vágja a nyakát. Elhagyható ugyan a gyerekülés a taxi hátsó üléssorában is, ám ma már számos társaság ingyen kínál gyerekülést, ha azt rendeléskor előre jelezzük.


Forrás: Mumsnet

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page