top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem akarom, hogy újabb gyermek halála nyomja a lelkemet

Christine Miller 12 évvel ezelőtt, korában autóbalesetben vesztette el fiát, aki mindössze 3 éves volt. És mivel úgy véli, hogy a fia még mindig élne, ha a baleset idején nem ülésmagasítón, hanem ötpontos biztonsági övvel ellátott autósülésben lett volna megfelelően rögzítve, kisfia halálának évfordulóján megosztott egy bejegyzést az autósülés biztonságáról a Facebookon.

Azóta mindig szól, ha nem megfelelőn rögzített kisgyereket lát egy autóban, még ha ezen a szülők meg is sértődnek. Azt mondja, nem szeretné, ha újabb gyermek halála száradna a lelkén.

 
„Ma 12 éve láttam utoljára azt a gyönyörű mosolyt, pusziltam meg édes pofiját és éreztem, ahogy a kis karjai a nyakam köré fonódnak – írta. – Fogalmam sem volt róla, hogy az a reggel lesz az utolsó alkalom, amikor hallottam imádni való nevetését és édes hangját, ahogy anyunak szólít, és láttam, ahogy a szemei felragyognak az élettől és a csodától.”

Az anya szerint az a legnehezebb, amikor tudjuk, milyen könnyen megelőzhető lett volna a tragédia.

„Ez az a tőr, ami azóta is a szívemben forog – folytatja a bejegyzést. – Ha tudtam volna a kisgyermekeknek szánt ülésmagasítók veszélyeiről, ha valaki figyelmeztetett volna, akkor 5 pontos biztonsági övvel ellátott autósülésbe ültettem volna... és ez az egyszerűnek tűnő különbség mindent megváltoztatott volna. Megmentette volna az életét. Megmentett volna engem attól, hogy a poklok poklát járjam azóta is. Az elmúlt 12 év emlékekkel teli lett volna az én gyönyörű fiammal, ehelyett 12 évnyi gyász és fájdalom jutott nekem.”

Az anya most minden fájdalmát arra fordítja, hogy életcéljává tegye, hogy ez a tragédia mással ne történhessen meg.

„A közlekedési balesetek a vezető gyermekkori halálesetek közé tartoznak. A statisztikák szerint a gyermekülések 80-90 százalékát helytelenül szerelik be vagy használják!”

– hangsúlyozza. Ehhez még azt az adatot is hozzátehetjük, hogy a közlekedési balesetben elhunyt gyermekek közül minden ötödik apróság nem autósülésben utazott, vagy az autósülést nem megfelelően rögzítették és/vagy használták.

„Olvasd el a történetünket még egyszer és hagyd, hogy hasson az elmédre. Nem védjük meg gyermekeinket az életüket fenyegető legnagyobb veszélytől! Ez őrültség. Gondoljatok bele az összes felvilágosító kampányba, amit nap mint nap láttok... ezek közül egyik betegség sem jelent akkora halálozási kockázatot, mint az autóbalesetek. Megpróbáljuk megvédeni a gyerekeinket mindentől, a rovarirtó szerektől, a GMO-któl, az éles bútorsarkoktól és ráktól, aztán becsatoljuk őket a nem biztonságos autósülésekbe. Ezen változtatni kell."

Eztán folytatja:

„Elvesztettem már barátokat és családtagokat, mert megsértődtek azon, hogy rámutattam arra, hogy helytelenül használják az autósülést. De nem vagyok hajlandó megkockáztatni, hogy amiatt nyomja egy újabb gyermek halála a lelkemet, mert cinkosan hallgatok. Ezért kérlek, hogy te se nézd csendben és tétlenül, ha veszélyesen utazó gyermeket látsz. Életet menthetsz vele.”

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page