top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Vegyél Volvót, ha nem akarod autóban felejteni a gyereket vagy a kutyát!

Többször is volt már szó arról, miért veszélyes a bezárt autóban hagyni a gyereket – vagy éppen a kutyát. Bár talán úgy tűnhet, hogy a hideg idő beköszöntével a téma a jövő nyárig veszített aktualitásából, hiszen szinte mindig az autó belső terének gyors felmelegedése a legnagyobb kockázat ilyenkor, a téma tulajdonképpen örökzöld. Ráadásul a kihűlés legalább annyira veszélyes lehet az autóba zárt élőlényre, mint a hőség.

A Volvo autógyár mérnökei úgy gondolták, nem nézik tovább tétlenül ezt a problémát. A cég nemrégiben bejelentette, hogy városi terepjáróikba eztán egy olyan funkciót is beépítenek, ami csökkenti annak esélyét, hogy gyerek vagy háziállat maradjon az autóban felügyelet nélkül.

 

Ezt egy belső radarral oldották meg, amelyet úgy terveztek, hogy elég pontos és érzékeny legyen ahhoz, hogy a legapróbb, akár milliméternél kisebb mozgásokat – mint amilyen például egy alsó kisgyerek alig észrevehető neszezése. Ráadásul az érzékelő nemcsak az utasteret „látja”, hanem a csomagtartót is.


Az új radarrendszer a nemrégiben piacra került Volvo EX90 teljesen elektromos SUV-ban is megtalálható lesz azzal a céllal, hogy ne következzen be több olyan szörnyű tragédia, ami máris túl sok család életét örökre megváltoztatta. Szívszorító módon a forró autó okozta gyermekhalálok többsége azért következik be, mert az autót vezető felnőtt elfelejtetkezett arról, hogy gyermeke éppen az autóban van.


Lotta Jakobsson, a Volvo sérülésmegelőzéssel foglalkozó vezető műszaki szakértője szerint:

„Senki sem akarattal dönt úgy, hogy figyelmetlen vagy kimerült lesz, de tudjuk, hogy ez bárkivel megtörténhet. Mindannyian emberek vagyunk, mi pedig a legfejlettebb technológiát kínáljuk annak érdekében, hogy ebből ne történjen tragédia.”

Hogyan működik?

A tetőkonzolba, a tetőre szerelt olvasólámpákba és az autó csomagtartójába beépített érzékelőkkel az új rendszer az első, amely milliméternél kisebb mozgást is képes érzékelni az autó teljes belső terében. Átgondolva, mi a legmegfelelőbb időpont az autót vezető személy figyelmeztetésére, hogy gyereket vagy más élőlényt hagyott az autóban, a riasztó akkor szólal meg, amikor megpróbálja bezárni a jármű ajtaját. A belső radarrendszer minden autózárási kísérletnél aktiválódik, és ellenőrzi, hogy az autóban nincsenek-e emberek vagy háziállatok, mielőtt engedélyezné az autó bezárását. Ha a rendszer élőlény jelenlétét észlela a kocsiban, az az autót nem engedi bezárni, és a középkonzol képernyőjén megjelenik egy emlékeztető, mely az utastér ellenőrzésére szólít fel. Ezen kívül az autó klímaberendezése bekapcsolva maradhat, ha az utastérben embereket vagy állatokat észlel, a komfortérzet javítása érdekében. Ez segíthet a kihűlés vagy hőguta kockázatának csökkentésében is.


Tetszik? Vennél ilyen autót?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page