top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Van értelme illatos olajokkal telerakni a szülőszobát?

A szülés és az illóolajok összefüggései jelenleg jobbára csak negatív kontextusban jönnek elő. Legtöbbször akkor kerülnek szóba, amikor az otthonszülés kapcsán valaki az anya önzőségének jelképeként emlegeti, a csempe színével együtt.


Pedig egy most közzétett elemzésből úgy tűnik, hogy a szülés közben alkalmazott aromaterápiának igenis vannak/lehetnek pozitív hatásai.

 


Ha valaki valaha is beleolvasott már otthonszülés kontra kórházi szülés témájában folytatott ádáz vitába a neten, akkor egészen biztosan előjött az illóolajok kérdése is. Általában olyan összefüggésben, hogy aki otthon szül, annak fontosabbak a félhomály, a lágy zene, az illóolajok és az, hogy ne a zöld csempés falat kelljen néznie. Pedig az illóolajokról, az aromaterápiáról pozitívan is beszélhetünk, ha a szülésről van szó.


A Women and Birth című lapban megjelent cikk szerzői mindenekelőtt emlékeztetnek arra, hogy a különböző gyógynövények illékony kivonatainak gyógyászati célra történő használata nagyon hosszú előzményekre tekint vissza, már évszázadokkal ezelőtt is alkalmazták tünetek enyhítésére, betegségek gyógyítására – kisebb-nagyobb sikerekkel. Manapság az illóolajok ismét reneszánszukat élik a mindennapi gyakorlatban például stresszoldásra, de kiegészítő kezelésként a hivatalos orvosláson belül is próbálkoznak alkalmazásával. A mostani vizsgálatban arra keresték a választ, hogy a szülés közbeni fájdalomcsillapításban lehet-e szerepe az aromaterápiának.


Az aromaterápia valószínűleg biztonságos és hatásos

A világon bárhol megjelenő tudományos közleményeket, azok kivonatait, fontosabb megállapításait speciális adatbázisok, regiszterek gyűjtik. Ezek közül a három legnagyobb és legismertebb adatbázisból (Pubmed, EMBASE, Cochrane) válogatták ki azokat a tudományos igénnyel megtervezett és lefolytatott vizsgálatokat, melyek arra keresték a választ, hogy az aromaterápia befolyásolja-e és ha igen, milyen mértékben a szülés időtartamát és a szülési fájdalom mértékét.


Összesen 17 ilyen vizsgálatot találtak, melyek adatait együttesen, összegezve ellenezték. Az adatok azt mutatják, hogy az aromaterápia hatásosan csökkenti a szülési fájdalmat mind a vajúdás (tágulás) idején, mind a kitolási szakban. Ezenkívül azt találták, hogy aromaterápia alkalmazása mellett valamivel rövidebb idő alatt tűnt el a méhszáj, és nyomhatott az anya. Ezen kívül az újszülött világra jövetelét követően hamarább levált a méhlepény is.

Ezek mind pozitív megfigyelések voltak, de ilyenkor mindig számításba kell venni azt is, hogy egy új/régi módszer alkalmazásakor nem növekszik-e a szövődmények kockázata, annak esélye, hogy akár a mama, akár a baba azért szenved valamilyen károsodást, mert a szülés menete valamilyen okból – ez esetben az aromaterápia alkalmazása miatt – eltért az addig jól bevált szokásos menetrendtől. Jó hír, hogy az aromaterápia ebből a szempontból is kiválóan teljesített: aromaterápia mellett sem fordult elő gyakrabban szülészeti szövődmény, például az orvosok nem kényszerültek nagyobb arányban vészhelyzet miatti császármetszésre.


A szülés szakaszai
A szülés négy szakaszra osztható:
1. tágulási szak: a rendszeres fájások megjelenésétől a méhszáj eltűnéséig
2. kitolási szak: a baba megszületéséig (a köldökzsinór átvágásáig)
3. lepényi szak: az újszülött megszületésétől a lepény leválásáig
4. a lepényi szak utáni két óra

A szerzők következtetése szerint az aromaterápia hatásosan alkalmazható a szülési fájdalmak enyhítésére és a vajúdás időtartamának csökkentésére, és alkalmazása nem jelent kockázatot az anyára vagy a babára nézve. Ugyanakkor azt is megemlíti, hogy az elemzésre bevont vizsgálatok módszertana és egyéb körülményei sok tekintetben nem voltak egységesek, ezért újabb elemzések szükségesek a most megfogalmazott következtetések további megerősítésére.


És hogy visszatérjünk a cikk bevezetőjére, további jó hír, hogy az illóolajok, az aromaterápia minden további nélkül alkalmazható akár kórházi körülmények között, ezzel egyesítve a komfortot és a biztonságot.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás szüléssel kapcsolatos korábbi cikkeiért ide kattints!


0 hozzászólás
bottom of page