Vendégszerző · 2023.03.12 16:17 · 5 perc

Valójában mennyire családbarát a társadalom?

Egy most közzétett tanulmány arra kereste a választ, hogy a jelenlegi és jövőbeni szülők hogyan látják a családbarátság fogalmát, illetve mit tartanak fontosnak ezen a téren, hogy a társadalom a legtöbbet profitáljon belőle. A felmérés a családok igényeit vette górcső alá, és a válaszokból kiderül, hogy a szülők és a szülővé válni szándékozók családbarátként élik-e meg a társadalmat.

Mennyire esnek egybe a válaszok saját tapasztalataiddal és érzéseiddel?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A felmérés alapvetően azt jelezte, hogy a családalapítás – a jelenlegi válság, nehézségek és bizonytalanságok ellenére – magas szintű életelégedettséget biztosít, ami azonban csak addig tarthat, amíg a politika és a társadalom elkötelezett a családok helyzetének megismerésére és igényeik kielégítésére, ezzel elősegítve egy „családbarátabb” közeg kialakulását. A felmérés szerint a családok igényei három fő kérdés köré csoportosulnak: családbarát lakás, szociális biztonság, valamint a család és a munka összeegyeztethetősége.

Családbarát lakhatás

A megkérdezettek összességében úgy látják, hogy az egyik legnagyobb kihívás a megfizethető lakhatás megtalálása – családosként sokkal inkább, mint a gyermektelenek számára. Az ukrajnai háború és a rezsiköltségek ezzel összefüggő elszabadulása tovább súlyosbítja a helyzetet. A lakbér és a járulékos költségek egyre nagyobb terhet jelentenek, a lakhatás így társadalmi kérdéssé válik – áll a jelentésben.

A lakhatás hiánya ma már egyre több pár számára a fő indok, amiért nem vállalnak (több) gyermeket. A 18 és 29 év közötti szülők 42 százaléka, a 30 és 39 év közötti szülők 33 százaléka válaszolta azt, hogy azért nem akarják bővíteni a családot, mert a jelenleg rendelkezésükre álló lakótér nem elég nagy több ember számára. De a lakóhelyen rendelkezésre álló infrastruktúra és szolgáltatások is meghatározóak a (várandós) szülők jólléte szempontjából.

Szociális biztonság és pénzügyi támogatás

A családok alapvető – szociális és pénzügyi – biztonsága, valamint az időskori elszegényedés elleni védelem a családok számára a családbarát témával kapcsolatos viták egyik fő témája. Háromból két szülő azt állítja, hogy a családok számára elérhető szociális védőháló nem nyújt kellő védelmet a szegénység ellen. Néhány szülő úgy érzi, hogy az anyagi támogatás mértéke nem elegendő arra, hogy kielégítően kompenzálja a családdal kapcsolatos anyagi hátrányokat a gyermektelenekhez képest.

A család és a munka összeegyeztetése

Még mindig ez az egyik legnehezebb feladat a szülők számára. Bár a munkahelyek családbaráttá tétele terén történtek előrelépések (pl. távmunka, rugalmas munkaidő), ez azonban nem elegendő a jelenlegi és reménybeli családok számára.

A munkáltató még sok munkahelyen nem eléggé támogató és megértő a családosok problémái és igényei iránt, és a családbarátság még mindig nagyban függ a munkáltatótól. Ám vannak már jó példák, ahol a szülők elégettek a munkahelyük családbarát intézkedéseivel – ehhez sok helyen nagyban hozzájárult az elmúlt évek covidjárványa is.

A családosok részéről alapvető igény, hogy a családi kötelezettségeik ellenére legyen lehetőségük a szakmai fejlődésre és előrelépésre. A válaszadók egy része szerint ez máris adott, egy dolog azonban egyértelmű: a nők kevésbé optimisták e tekintetben. Ezért nem meglepő, hogy az anyák között kisebb azok aránya, akik szerint ez az esélyegyenlőség máris létezik, míg az apák közül minden második látja így.

Ha úgy érzed, hogy a fenti sorokból több ponton is magadra ismertél, akkor még egy kis kiegészítés a felmérés körülményeiről:

A felmérés Németországban készült a Szövetségi Családügyi Minisztérium megbízásából. Február 23-án jelent meg a „Mit jelent nálunk a családbarát szemlélet? A (potenciális) szülők felfogása és elvárásai” című tanulmány, melyet a Sinus Intézet készített arról, hogy a szülők és a szülővé válni szándékozók mennyire élik meg családbarát társadalomként Németországot.

Forrás: BMFSFJ

Fotó: Freepik

Ezek is érdekelhetnek:

Nem jó, ha több a gyerek a családban, mint a felnőtt?

A dolgozó anyák nem törődnek a családdal?

Ne mondd, hogy szüljek még egy gyereket! Nálatok is azt csinál a rokonság a gyerekeddel, amit akar?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük