top of page
 • Szerző képeAnyás-Apás

Vízivási és pancsolási kisokos gyerekeknek, kánikula idejére

Nyár, meleg, víz: a gyerekek ezeket hallva azonnal indulnának a strandra. A felnőtteknek viszont nemcsak a külső felfrissülésről, de a belső hidratálásról is gondoskodniuk kell, hiszen a kicsik maguktól jellemzően nem isznak eleget.

A gyerekek testi és lelki egészségét szem előtt tartó K&H gyógyvarázs ahhoz ad most tippeket, hogyan vegyük rá játékosan a gyerekeket az elegendő folyadékbevitelre, és mikre figyeljünk a vízparton.

 

A nagy hőségben a víz a legjobb barátunk – belülről hidratál, kívülről felfrissít. Gyermekek esetén azonban különösen oda kell figyelnünk, mennyit isznak belőle, és milyen helyen fürdenek. Nyáron ugyanis a leggyakoribb gyerekbetegségek közé a kiszáradás és a különböző fertőzéses megbetegedések sorolhatók. A K&H gyógyvarázs, a gyermekek egészségének elkötelezett támogatójaként összegyűjtötte, mire figyeljünk a vízzel kapcsolatban.


Ha a gyerek nem akar inni

Nyáron kiváltképp fontos, hogy pótoljuk az izzadás során elvesztett folyadékot. Mivel a kicsik szomjúságérzete általában nem jelentkezik időben, ha magától jelzi, hogy szomjas, az általában már a kiszáradás első jele. A megfelelő hidratáltságra tehát a szülőnek kell figyelni.

Játékos trükkök bevetésével azonban elérhetjük, hogy a kicsi örömmel igyon.

 • Hagyjuk, hogy gyermekünk maga válassza ki azt a poharat, kulacsot, amiből a legszívesebben inna, hiszen így nagyobb kedvvel veszi majd kézbe. Egy sima poharat vagy kulacsot pedig akár saját maga is megfesthet üvegfestékkel.

 • Tegyünk egy teli másfél literes palackot az asztalra, amiből a gyermek és mi is könnyen követhetjük, mennyi van még hátra a napi célmennyiségből.

 • Bár a víz a legjobb folyadékpótló, néha csempészhetünk némi ízt is a pohárba – legjobb, ha cukormentes, gyümölcsökből készült limonádét kapnak a kicsik, de citromlé, házi szörp, gyümölcslé vagy turmix is kerülhet a pohárba.

 • Szörpből és gyümölcsléből akár jégkockát is készíthetünk, ami vízben felolvadva szintén izgalmas lehet a kicsiknek.

 • A magas folyadéktartalmú ételek is segítségünkre lehetnek: készítsünk leveseket, főzelékeket, együnk joghurtot, kefírt. Iktassunk be lédús gyümölcsöket és zöldségeket is az étkezésekbe, mint például dinnyét, őszibarackot, meggyet, uborkát.


Pancsolási kisokos

A gyerekeknek a vízről leginkább a fürdés jut eszébe, hiszen a nyári melegben egész nap lubickolnának. Nem mindegy ugyanakkor, hogy hol és mint pancsol a gyerek, ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni:

 • válasszunk olyan strandot vagy élővizes fürdőhelyet, ahol a vízminőség kiváló, az öltözők, mosdók, zuhanyzók igényesek;

 • zuhanyozzunk strandolás előtt és után is: előtte azért, hogy ne vigyünk koszt a vízbe, utána tusfürdővel pedig, hogy lemossuk magunkról és a gyerekekről a fertőtlenítőszereket és az esetleges kórokozókat;

 • legyen szó medencéről vagy élővízről, a víz lenyelése mindkét esetben gondot okozhat, ezért igyekezzünk már a legkisebbeket megtanítani arra, hogy csukott szájjal pancsoljanak – legjobb, ha fürdés előtt meg is itatjuk őket, nehogy kedvük támadjon egyet kortyolni;

 • ha kijöttünk a vízből, húzzon az egész család papucsot, és azzal járjunk a medence partján, illetve a vizesblokkokban is, így elkerülhetjük a fertőzéseket, kiépített, csempézett medencéknél pedig a véletlen baleseteket;

 • a parton cseréljük le minél hamarabb a nedves fürdőruhát szárazra, így a különösen lányokat veszélyeztető gombás megbetegedéseket is megelőzhetjük;

 • ha a gyermeken nyílt seb van, az a strandon könnyen elfertőződhet; ha mindenképp pancsolna a kicsi, kenjük be a sebkezelővel, és ragasszuk le vízálló ragtapasszal


Szöveg és fotó: K&H gyógyvarázs


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ez is érdekelhet:


Comentários


bottom of page