top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Utálom a testemet, hogyan fogyjak szülés után? 8 + 8 tipp (2)

A cikk első részében egy kisgyermekes édesanyja posztját olvashattad arról, hogy bár 2,5 év telt el a szülése óta, azóta sem tudja leadni a súlyfelesleget, amit a terhesség alatt felszedett. Ettől rosszul érzi magát a bőrében, sőt utálja a testét. Csak reménykedik abban, hogy a hamarosan esedékes orvosi kivizsgálás pajzsmirigyproblémát tár fel, mert máskülönben nem érez magában elég motivációt és akaratot a változtatásra.

Az első részben már adtunk 8 tippet arra, mivel tudsz megszabadulni a terhességi kilóktól, hogy örömmel töltsön el az, ami a tükörből visszatekint rád.

 

Többek között ezt írta a Redditen:

„Két és fél éve szültem. Volt egy időszak, amikor egész jól visszament a súlyom, de most kb. egyre csak hízom. A régi méretem hordom, de nem komfortos, nem úgy áll, a derekam eltűnt, hurkás a hasam, a combom vastagabb. ... Semmi időm magamra, kajával foglalkozni pláne. Nemsoká megyek nőihormon-vizsgálatra, ahol remélem, hogy kiderül, hogy pajzsmirigy-alulműködésem van (terhesség alatt volt, azóta nem csekkoltuk), és emiatt hízom. De ott mocorog bennem, hogy ha nem, akkor hogyan fogom összeszedni az akaraterőmet, hogy lefogyjak... Utálom magam a bőrömben, vágyom vissza a régi testem, de képtelen vagyok erősnek lenni és mondjuk nem benyomni egy csokit, valahányszor megkívánom, vagy nem meginni este azt a pohár sört/bort. A mozgásról ne is beszéljünk...”

A cikk első részében 16 tippet segítségként, 8-at a cikk első részében, 8-at a mostani cikkben olvashatsz.


9. Kerüld az erősen feldolgozott élelmiszereket! Ezek általában tele vannak cukorral, egészségtelen (telített) zsírokkal, kalóriákkal és sóval, ugyanakkor értékes összetevőik szinte egyáltalán nincsenek. Ilyenek: gyorséttermi ételek, készételek, csipszek, kekszek és sütemények, cukrozott gabonapelyhek stb.


10. Korlátozd az alkoholfogyasztást! Sokan nem is gondolnak rá, hogy a szeszes italok rengeteg kalóriát tartalmaznak, elég csak arra gondolni, hogy az alkoholos erjedés kiindulópontját a cukrok jelentik.


11. Növeld fizikai aktivitásodat! A mozgás kalóriát éget, ami segít kordában tartani a testsúlyt. A legjobb mozgásformák közé tartozik a gyaloglás, kocogás, futás, kerékpározás és úszás.


12. Iktass be a mozgásprogramba rezisztenciatréninget is! Az ellenállással szemben végzett testmozgás (pl. súlyzózás) amellett, hogy kalóriát éget és segíti a fogyást, hozzájárul az izomépítéshez is. A kutatások szerint a diéta és rezisztenciatérning kombinációja a testsúlycsökkentés leghatékonyabb módszere, ugyanakkor az általános egészségi állapotot is javítja.


13. Vizet igyál! A folyadékbevitel nagyon fontos, ami kalóriamentes legyen, leginkább víz. Tudtad például, hogy ha egy dobozos üdítőital helyett inkább azonos mennyiségű vizet iszol, akkor ezzel 240 kalóriával kevesebbet viszel be a szervezetedbe?


14. Aludj eleget! Igen tudom, hogy egy újszülött mellett ezt könnyebb tanácsolni, mint a tanácsot megfogadni. De az alváshiány negatívan befolyásolja a testsúlyt – és nem mellesleg úgy általában a testi és mentális jóllétet is.


15–16. Kérj segítséget és keress támogatást! Ez jelentheti azt is, hogy időt „csinálsz” magadnak azzal, hogy a család vagy barátok segítségét kéred a baba ellátásához vagy az egyéb háztartási teendőkhöz. De jelentheti azt is, hogy olyan támogató csoporthoz csatlakozol a való életben vagy a virtuális térben, akik hasonló problémákkal küzdenek és hasonló célokat tűztek maguk elé.


A terhességi többletkilók leadásához itt találod az első 8 tippet.


Forrás: Healthline

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page