top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Utálom a testemet, hogyan fogyjak szülés után? 8 + 8 tipp (1)

Frissítve: 2022. nov. 26.

A terhesség óhatatlanul testsúlygyarapodással jár, hiszen maga a baba, a megnagyobbodott méh, a magzatvíz, a méhlepény, a megduzzadt mellek is többletkilókat jelentenek, amihez valódi hízás is társul. Kinél több, kinél kevesebb, ki könnyebben, ki nehezebben – vagy egyáltalán nem – tudja leadni a többletkilókat. Abban is nagyon különbözőek vagyunk, miként éljük meg testünk szülés utáni változásait: van, aki a babavállalás elkerülhetetlen velejárójának tartja, de van olyan is, aki a szülés után egyáltalán nem érzi jól magát a bőrében, sőt akár meg is utálja a testét.

Ez utóbbiról panaszkodott egy édesanya egy közösségi oldalon. Nézzük, milyen tanácsot adhatunk neki. 16 tippünk van, most 8-at olvashatsz, újabb 8 tippel a következő cikkben jövünk.

 

Ezt írta a kisgyermekes édesanya a Redditen:

„Két és fél éve szültem. Volt egy időszak, amikor egész jól visszament a súlyom, de most kb. egyre csak hízom. A régi méretem hordom, de nem komfortos, nem úgy áll, a derekam eltűnt, hurkás a hasam, a combom vastagabb. Néhány hónapja kezdtem full új munkahelyen, fix munkaidőben. Munkaidő után örülök, ha a gyerekemmel tudok minőségi időt tölteni, az összes háztartási teendő mellett egyszerűen nem bírom beütemezni a testmozgást. Semmi időm magamra, kajával foglalkozni pláne. Nemsoká megyek nőihormon-vizsgálatra, ahol remélem, hogy kiderül, hogy pajzsmirigy-alulműködésem van (terhesség alatt volt, azóta nem csekkoltuk), és emiatt hízom. De ott mocorog bennem, hogy ha nem, akkor hogyan fogom összeszedni az akaraterőmet, hogy lefogyjak... Utálom magam a bőrömben, vágyom vissza a régi testem (és a rengeteg ruhát a szekrényben), de képtelen vagyok erősnek lenni és mondjuk nem benyomni egy csokit, valahányszor megkívánom, vagy nem meginni este azt a pohár sört/bort. A mozgásról ne is beszéljünk, de azt gondolom, nekem inkább az étkezés reformálása a fontosabb. Jár(t) valaki hasonló cipőben? Némi biztatás, sztori jól jönne...

Igen, megcsináltad! Megszületett a baba, te pedig a negyedik trimeszternek is nevezett gyermekágyas időszakba léptél. Igen ám, de hiába a szülés feletti sikerélmény és az anyaság mindent elsöprő érzése, nagyon nem tetszik az, amit a tükörben látsz. Maradt rajtad kevés (több) plusz kiló és a tested formája is átalakult. Egyszerűen nem érzed jól magad a bőrödben. Lehet, hogy már a terhesség előtt sem voltál teljesen jóban a saját testeddel, de most, a szülés után kifejezetten utálod.

Mit tehetsz ellene?

  1. Reális célokat tűzz magad elé! Lehet, hogy a közösségi oldalakon megosztott celebfotók hamis képet sugallnak, de jó, ha megérted és elfogadod, hogy a fogyás bizony időbe telik. Ahogy mondani szokták: a plusz kilók sem két hét alatt szaladtak fel, miért várod hát, hogy pár hét alatt ripsz-ropsz eltűnjenek?

  2. Ne éheztesd magad a fogyás érdekében! A sanyargató diéták célja, hogy minimális kalóriabevitellel gyors testsúlycsökkenést érjenek el a lehető legrövidebb idő alatt. Ne feledd el azonban, hogy a terhesség és a szülés erős testi igénybevételt jelent, amiből a felépülés nem egyik napról a másikra történik. Valószínűleg szoptatsz is, ami elegendő kalóriabevitelt kíván. Ráadásul az erősen megszorító diétákból sokszor hiányoznak az alapvető tápanyagok, vitaminok és nyomelemek is.

  3. Lehetőség szerint szoptasd a babát! Azon túl, hogy a szoptatás táplálékot és immunvédelmet jelent a babának, az anya immunrendszerét is támogatja, sőt a legújabb kutatások szerint elősegítheti a terhesség alatt felszedett többletsúly leadását is.

  4. Kontrolláld a kalóriabevitelt! Bár nem mindenki szeret méricskélni és kalóriákat számolni, a módszer csak az elején tűnik kicsit macerásabbnak, aztán már rögzül, mi mennyi kalóriát tartalmaz. Meg fogsz lepődni, hogy az itt-ott bekapott egy-két falat, fél maréknyi mogyoró vagy pár pohár cukros üdítőital milyen sok felesleges kalóriát jelent.

  5. Válassz rostban gazdag ételeket! A rostdús ételek gyorsan telítenek, viszonylag kis mennyiségben is jóllakottsáégérzést okoznak, így kevesebb étel elfogyasztása után is később érzel éhséget.

  6. Növeld a fehérjebevitelt! Fehérjék fogyasztásával „felturbózhatod” az anyagcserédet, csökkentheted a kalóriabevitelt, késleltetheted az éhségérzet jelentkezését. Fontos, hogy egészséges fehérjéket válassz, mint amilyenek például a sovány húsok, a halak, a tojás, a leveles zöldségek, a dió- és gabonafélék és a tejtermékek.

  7. Mindig legyen kéznél egészséges nassolni való! Előfordulhat, hogy napközben úgy érzed, muszáj valamit rágcsálnod a kínzó éhséged csillapítására. Készülj erre kalóriaszegény nasikkal, ami lehet humuszba (csicseriborsókrémbe) mártogatott nyers zöldség, magok és aszalt gyümölcs keveréke, görög joghurtba kevert zabpehely, pattogatott kukorica vagy vékony csíkokra vágott sovány sajt.

  8. Kerüld a finomított cukrokat és szénhidrátokat tartalmazó ételeket! Bár a cukros ételek és italok kellemes íze csábító lehet, ezek nagy mennyiségben tartalmaznak kalóriát, miközben értékes tápanyag szinte egyáltalán nincs bennük. Ráadásul a finomított szénhidrátok növelik a hízás, cukorbetegség, szívbetegségek és bizonyos ráktípusok kockázatát is.

A terhességi többletkilók leadásához hamarosan mutatjuk a következő 8 tippet.


Forrás: Healthline

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

bottom of page