top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tíz évvel idősebb, mint az ikertestvére

Egy ikerpár két tagja tíz éves különbséggel látta meg a napvilágot. Egyikük a napokban született, ikertestvére nemsokára ünnepli a tizedik születésnapját. Hát ez meg hogyan lehetséges? Manapság már semmi nem lehetetlen.

A most született babát még embriókorában lefagyasztották az orvosok.

 

Még csak pár évtizede fantasztikus regények sora indult ki abból az alapsztoriból, hogy valakit lefagyasztanak, aki aztán pár éves vagy akár évtizedes időutazás után éli tovább az életét egy olyan korban és társadalomban, ami merőben eltér attól, amiben a hibernálása előtt szocializálódott.


Úgy tűnik, hogy sok minden máshoz hasonlóan lassan valóra válik az, amit a regényírók legvadabb fantáziaként vetettek még nem is olyan régen papírra. A napokban például egy baba született Kínában, ami önmagában nem akkora szenzáció a hatalmas országban. A kisfiúnak azonban van egy ikertestvére is, aki hamarosan tízéves lesz.


A történet előzménye, hogy a most 41 éves anya még 2009-ben meddőségi problémákkal fordult orvoshoz, miután több mint öt éve hiába próbálkoztak a gyermekáldással. Bekerült a lombikprogramba, melynek eredményeként 2010-ben egészséges kisfiúnak adott életet, aki Lu Lunak neveztek el. Az akkori mesterséges megtermékenyítés során azonban azonos spermiumok és petesejtek felhasználásával az orvosok több embriót is létrehoztak, melyekből első körben csak egyet ültettek vissza az anya méhébe. A többit esetleges későbbi „felhasználás” céljaira lefagyasztottak. És most jött el az idő arra, hogy a házaspár ismét gyermeket vállaljon – immár az akkor lefagyasztott embriók egyikének beültetésével. Orvosi értelemben tehát a 10 éves Lu Lu és csaknem három és fél kilóval most született öccse ikertestvéreknek tekinthetők. A baba egyébként a Tong Tong nevet kapta, ami kínai nyelven azt jelenti, hogy ugyanaz, azonos. A névválasztás teljesen jogos, hiszen a két gyerek ha nem is olyanok, mint két tojás, de nagyon-nagyon hasonlítanak egymásra.


A szokatlan esetet egy kínai közösségi oldalon hozta nyilvánosságra az a kórház, ahogy a „későn” jött ikerbabát június 16-án császármetszéssel segítették a világra. Azt is megosztották a nyilvánossággal, hogy a beavatkozást megelőzően őszintén elmondták az anyának, hogy életkora miatt nem kecsegtet túl nagy eséllyel, hogy a beavatkozás sikerrel zárul majd, ám az események rácáfoltak az – egyébként jogos – borúlátásra.

Az anya elmondta, hogy bár tíz évvel ezelőtt nem számított elterjedtnek a lombikkezelés Kínában, úgy gondolta, hogy él az embriók lefagyasztásának lehetőségével, amolyan „utolsó esélyként”, ha később újabb gyermeket szeretnének.


Az embriófagyasztásról

A két kínai baba ugyanannak a mesterséges megtermékenyítési ciklusnak az eredményeként jött a világra. Egy mesterséges megtermékenyítési eljárás során nem csak egyetlen embriót hoznak létre, hanem többet. Első körben a legjobb „minőségűnek”, a leginkább életképesnek tűnőnek adnak esélyt a továbbnövekedésre azzal, hogy visszaültetik az anyaméhbe, ahol aztán a várandósság a maga útján halad tovább. Ha azonban sikerül több „ígéretes” embriót létrehozni, és a pár kifejezi a szándékát, hogy a későbbiekben még újabb gyermeket szeretne, akkor ezeket a további embriókat lefagyasztják későbbi várandósság céljára.


Általában 10 éven át őrzik meg ezeket az embriókat. A tárolás egyébként nem mentes a technikai és etikai aggályoktól sem. Ami a technikai problémákat illeti, gondoljunk csak bele, milyen helyrehozhatatlan károkat okozhat az, ha például a hűtőtartályok áramellátása terén üzemzavar vagy áramszünet következik be. Éppen ezért ezeket az embrióbankokat többszörös technikai védelemmel látják el egy esetleges leállás esetére, de még így is előfordult már, hogy lefagyasztott embriók tömegei váltak beültetésre alkalmatlanná egy üzemzavar következtében.


Ami pedig az etikai aggodalmakat illeti, leginkább az egyház támadja a módszert éppen amiatt, mert bizonyos idő elteltével a fel nem használt embriókat megsemmisítik. Ez pedig az egyházi felfogás szerint szimpla emberölés, hiszen az emberi élet kezdetét a fogantatástól tekintik.

Fotó: Hubei Maternal and Child Healthcare Hospital


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



0 hozzászólás
bottom of page