top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tévútra visznek a termékenységi appok

Manapság már mindenre vannak weboldalak, mobiltelefonos alkalmazások, így arra is, melyik napok a legreményteljesebbek az együttlétre, ha valaki gyermeket szeretne. Egy ausztrál felmérésben azonban az otthoni termékenységi teszteket árusító weboldalak többségéről kiderült, hogy félrevezetik azokat a párokat, akik ezeket hívják segítségül a legtermékenyebb napok kiválasztásához.

A Sydney Egyetem és a University of Wollongong és a Monash University kutatói 27 olyan weboldalt vizsgáltak meg, amelyek közvetlenül a fogyasztóknak árulnak online termékenységi teszteket hét országból, köztük Ausztráliából.

 

Azt találták, hogy a weboldalak háromnegyede azt állította, hogy az általa ajánlott teszt segítségével információt lehet szerezni a nő termékenységéről vagy a fogamzás valószínűségéről. A többség azt ígérte, hogy a teszt jelzi a menopauza kezdetét vagy azonosítja a korai menopauza kockázatának kitett nőket.


Ezek az állítások azonban többségében nem igazak.


A fertilitási tesztek a vérben lévő úgynevezett anti-Müller-hormon (AMH) szintjét mérik. Nőknél az AMH-t a petefészkekben lévő tüszők termelik. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az AMH-szint otthoni tesztjei nem megbízható előrejelzői a jelenlegi vagy jövőbeli termékenységnek az általános populációban. Sőt, a kutatók megállapításai szerint a weboldalak többsége „gyenge minőségű” információt tartalmazott vagy olyan állításokat fogalmazott meg a fertilitási/ovulációs tesztekkel kapcsolatban, amelyeket nem támasztottak alá bizonyítékokkal. A weboldalak kevesebb mint a fele tájékoztatta a látogatókat az AMH-teszt korlátairól.


A tanulmány társszerzője, Rachel Thompson, a Sydney School of Health Sciences Faculty of Medicine and Health munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a weboldalak félrevezető állításai alapján a nők a tesztek hibás eredményei alapján életbevágó döntéseket hozhatnak a termékenységgel kapcsolatban, beleértve a családalapítás elhalasztását vagy olyan potenciálisan szükségtelen termékenységi kezelések igénybevételét, mint az IVF vagy a petesejtek lefagyasztása.

„Az AMH-teszt hasznosságára vonatkozó hamis és félrevezető állítások megnehezítik a nők számára, hogy képesek legyenek megalapozott döntéseket hozni.”

A tanulmány egyik szerzője és a Sydney School of Public Health projektfelelőse arra is rámutatott, hogy a weboldalak nem mindenhol – a megvizsgált 27 honlap közül mindössze 5 weboldalon – kínálják fel a teszteredmény birtokában az orvosi konzultáció lehetőségét.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page