top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tetkós terhesek – biztonságos? Kell ez egyáltalán?

Régen voltak a börtöntetkók, aztán divatba jöttek a bonyolultabb, színesebb, már-már művészi tetoválások. Bár először talán úgy tűnt, hogy mint minden divat, úgy a bőrre rajzolt színes ábrák divatja is jön és megy. Ám nem így történt, a tetoválás népszerűsége évek óta töretlen.

Bár én nem vagyok a tetoválások nagy barátja, hogy finom legyek, de mivel nagyon sokan nem osztják a véleményemet, beszéljünk most egy speciális helyzetről: biztonságos-e a várandósság alatt tetováltatni?

 

„Várandósság” és „tetoválás” – e két kifejezés ritkán kerül szóba egyszerre. Ám ahogy egyre tovább velünk marad a tetoválás divatja, úgy egyre gyakrabban merül fel a kérdés: biztonságos-e tetoválást csináltatni éppen a várandósság alatt? Annál is inkább időszerű a kérdés, mert tetoválást sokan éppen valamilyen nevezetes esemény megörökítésére varratnak magukra, és hát mi lenne emlékezetesebb egy nő életében, mint a gyermekvárás?


A „lehet-e” kérdést egyébként talán helyesebb lenne úgy feltenni, hogy „kell-e”. Mert a válasz nem fekete és fehér.


A Family Education weboldal szülész-nőgyógyász szakorvosok véleményét kérte ki a várandósság alatti tetoválás kérdéséről. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a várandósság alatt sok minden nem ajánlott, ami kockázatot hordozhat a mama vagy a baba részére. Ez nem azt jelenti, hogy a szusievés vagy a (mértékletes) alkoholfogyasztás mindenképpen károsodást vagy betegséget okoz az anyánál vagy a magzatnál, de mivel egyik sem olyan, ami nélkül nem lehet meglenni kilenc hónapon keresztül, az orvosok inkább ezek mellőzését javasolják, hiszen a várandósság alatt egyébként is számos kockázat állhat fenn, minek ezek számát olyasmivel gyarapítani, ami kiküszöbölhető? Nos, ebbe a sorba tartozik a tetoválás is.


A címben feltett kérdésre a válasz: lehetni éppen lehet tetováltatni, általában nem jár káros következménnyel, de miért éppen a várandósság idejére kéne időzíteni az újabb tetkó felvarratását?


A Family Education oldal által feltett kérdésre így válaszolt az egyik megkérdezett szülész-nőgyógyász:

„Nagyon határozottan azt szoktam javasolni várandós pácienseimnek, hogy ne éppen a terhesség idején akarjanak tetoválást csináltatni. A legnagyobb veszély a fertőzés. Bár a tetoválószalonok – különösen a hivatásos működési engedéllyel rendelkezők – nagyon ügyelnek a tisztaságra és sterilitásra, mégis előfordulhatnak fertőzések. Ezek azért érdemelnek kiemelt figyelmet ilyenkor, mert a várandósság élettanilag is egy csökkent immunvédekezéssel jellemezhető állapot.”

A magzat ugyanis immunológiai szempontból „idegentest” az anya szervezete számára, ezért annak érdekében, hogy ne „támadja” meg, a várandósság idejére „takaréklángra” kapcsol. Ez a várandósság és a baba szempontjából jó, ugyanakkor az anya védtelenebbé válik a különböző fertőzésekkel szemben, okozzák azokat akár baktériumok, akár vírusok. Ezen kívül az anya bőre is érzékenyebbé válik a várandósság alatt, ezért a tetoválásnál használt festékekkel szemben gyakrabban léphetnek fel allergiás reakciók.


Fontos hangsúlyozni, hogy a tetoválás nem csak a várandósság alatt hordozza magában a fertőzések veszélyét, azonban ilyenkor – a fentiek miatt – az átlagosnál is nagyobb a fertőzésveszély.


Ráadásul a bőr rétegei közé juttatott festékek némelyike különféle káros vegyületeket, például nehézfémeket tartalmazhat, a festék alkotóelemei között előfordulhat többek között ólom, higany vagy arzén, melyek károsodást okozhatnak az anyaméhben fejlődő babánál, különösen a legintenzívebb fejlődési periódusnak számító első trimeszterben.


És ezzel még nincs vége a kockázatoknak, hiszen veszélyt hordozhatnak a tetováláshoz használt tűk is. Ezek – nem megfelelő sterilitás esetén – fertőzéseket terjeszthetnek, például a fertőző májgyulladás (hepatitisz) vírusát vagy az AIDS-et okozó humán immundeficiencia vírust (HIV).


Összességében azt mondhatjuk, hogy a tetoválás viszonylag nagy terhelés az immunrendszer részére, ami a szervezetben stresszállapotot hoz létre. Ez pedig semmiképpen nem kívánatos a várandósság alatt.


Mi van, ha ragaszkodom hozzá, hogy pont a várandósság alatt tetováltassam magam?

Ha semmiképpen nem tudlak lebeszélni róla, akkor csak azt tanácsolhatom, hogy nagyon alaposan és gondosan válaszd ki a legmegfelelőbb tetoválószalont, amiben a leginkább megbízol. Figyelj rá, hogy mennyire ügyelnek a tisztaságra és maximálisan betartják-e a sterilitás szabályait. Kérdezz rá, hogy a tetováló művész milyen festékekkel dolgozik, például tartalmaznak-e azok nehézfémeket vagy más káros anyagokat. Tájékozódj a neten, olvasd el korábbi ügyfelek véleményeit.


A szalonba érkezve figyelj arra, hogy használnak-e fertőtlenítőszereket, viselnek-e kesztyűt munka közben, fertőtlenítik-e az eszközöket, egyszer használatos eszközökkel dolgoznak-e. Fontos az is, hogy a tetováló művész vadonatúj festéktégelyt nyit-e ki a munka megkezdése előtt vagy már kibontott tégelyből használja a festéket. Utóbbi esetben menekülj!


Az Amerikai Terhességi Társaság (American Pregnancy Association) állásfoglalása szerin a várandósság alatt a hátra, a gerinc közelébe varrt tetoválások a leginkább veszélyesek (elsősorban az epidurális érzéstelenítés lehetősége miatt), bár azt is megjegyzik, hogy ezzel kapcsolatban eddig csak kevés kutatás történt. Ha a tetoválás kapcsán nem lép fel gyulladás, általában nem ütközik akadályba a szülés során az epidurális kanül bevezetése.


De a legbiztosabb, ha a szülés utánig vársz a legújabb tetkó felvarratásával.

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page