top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Tetovált tizenévesek – a szülők joggal aggódnak?

Egy friss felmérés szerint minden negyedik szülő került már szembe azzal a problémával, hogy középiskolás korú gyereke tetoválást akar magára varratni. A megkérdezett szülők fele aggódik amiatt, hogy a gyerek később megbánja e döntését, esetleg valamilyen hátrányba kerül miatta a későbbi élete során.


A szülők legnagyobb aggodalma, hogy nem kap a gyerek munkát amiatt, hogy a munkahelyeken előítélettel viseltetnek a tetkós jelentkezőkkel szemben.


 


Egy amerikai országos felmérés szerint a megkérdezett szülők 78 százalékának igen határozott válasza van arra, ha a gyerek azzal jönne hozzá, hogy tetoválást akar csináltatni magára. És ez a válasz egy határozott és kategorikus NEM. Ezzel szemben minden tizedik szülő gondolja azt, hogy a tetoválás teljesen jó ajándék, ha valamivel honorálni szeretné a gyerek teljesítményét – feltéve, hogy valami igazán különleges alkalomról van szó, vagy szigorú kikötésként szerepel, hogy olyan helyre kerüljön a tetkó, ahol senki nem látja.

A Mott Gyermekkórház felmérése szerint sok szülő beszélt már a tetoválásról a gyerekével, és az esetek egynegyedében úgy került elő téma, hogy a gyerek jelezte, hogy tetoválást szeretne csináltatni magának. A szülők többsége azonban nem felhőtlenül boldog, ha a tetkó kérdése szóba kerül a családban: az egészségi következményeken túl leginkább amiatt aggódnak, hogy a tetoválás befolyásolja majd gyermekük későbbi szakmai karrierjét, illetve hogy bizonyos társadalmi körökben nem elfogadott az ilyenfajta testdíszítés.


Egészség, társadalom, karrier

Az egészségi következmények között legtöbben a fertőzéseket, a hegesedést és a különböző fertőzéseket említették, utóbbiak közül leginkább a fertőző májgyulladást és a HIV-fertőzést amiatt, hogy a tetoválószalonokban nem fertőtlenítik megfelelően a tűket és egyéb eszközöket.

A szülők felében él erős aggodalom amiatt, hogy egy állásinterjún hátrányt jelent a tetoválás, hiszen sokan előítéletesek, vagy sztereotípiák élnek bennük. Sok szülő attól is tart, hogy a többi szülő mit szól majd ahhoz, hogy a gyereke tetovált osztálytársakkal jár iskolába.

De a leggyakoribb szülői félelem (ezt a szülők 68 százaléka említette), hogy a gyerek később megbánja meggondolatlan döntését, és a tetoválást nem lehet nyomtalanul eltüntetni.

A felmérés készítői úgy látják, hogy a tetoválás töretlen – sőt egyre terjedő – divatjának ismeretében egyre több szülő érzi úgy, hogy erről a témáról is beszélnie kell a családban, ezzel egyszersmind abba az irányba próbálva terelgetni a gyereket, ami a szülő értékítéletének és álláspontjának leginkább megfelel. „Sok szülő egyetért abban, hogy a tetkó – a hajfestéshez és az öltözködéshez hasonlóan − az önkifejezés egyfajta módja, ugyanakkor aggódik amiatt, hogy a gyerek nem képes felméri azokat a potenciális veszélyeket, melyeket a tetoválás jelent az egészségére, a jövőjére vagy a karrierjére. Ezen kívül az is felmerül bennük, hogy ahogy a gyerek nő, és gondolkodása érettebbé válik, megbánja a végleges tetoválást” – kommentálják az eredményeket a felmérés készítői.


A tetoválás egyre népszerűbb a gyerekek körében is

Az Amerikai Gyermekgyógyász Társaság 2017-es felmérése szerint a tetoválás és a testékszerek viselése egyre trendibbnek számít a fiatalok körében. Egy korábbi amerikai felmérés szerint a 18 és 29 év közötti fiatalok több mint egyharmada (38 százalék) varratott már magára legalább egy tetoválást.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page