top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Amíg szoptatok, semmilyen gyógyszert nem szedhetek?

Az alábbi témát azért tartottam fontosnak előszedni, mert egy baba-mama blog egyik kommentjében egy egetverő butasággal találkoztam. A komment írója szerint terhesség alatt azért tilos mindenféle gyógyszer szedése, mert az szépen átjut a placentán (eddig igaz), és már hogyne okozna súlyos károsodást a babánál, hiszen „gondoljunk csak be, hogy a gyógyszer adagja egy felnőtt testméreteihez van szabva, hát persze hogy hatalmas adag egy pár kilós baba számára”. Nem szó szerint idéztem, de a lényeg ez volt. És a komment írója valószínűleg a szoptatásról is ugyanezt gondolja.

Ami azért veszélyes tájékozatlanság, mert vagy a szoptatástól riasztja el az anyákat, holott az általuk szedett gyógyszer fajtája vagy adagja abszolút kompatibilis a szoptatással, vagy a szükséges gyógyszeres kezeléstől, holott a gyógyszer kisebb kockázatot jelet a babára, mint a gyógyszerszedés önkényes abbahagyása az anyára.

 

Az a „lényegtelen apróság” valószínűleg elkerülte a komment írójának a figyelmét, hogy az anya által szedett gyógyszernek csak töredéke jut át akár a magzatba, akár az anyatejbe. Ami nem azt jelenti, hogy a gyógyszerszedés terhesség és szoptatás alatt veszélytelen. De azt sem szabad, hogy jelentse, hogy a várandós és szoptató édesanyák azért hanyagolják az egyébként indokolt gyógyszerszedést, mert – sokszor indokolatlan – félelem él bennük a gyógyszerek veszélyeiről. Amit az ilyen félig informált kommentelők csak erősítenek bennük, ha ilyen baba-mama oldalakra merészkednek.


De az idézett hozzászólás arra is rávilágít, mekkora tájékozatlanság és bizonytalanság él ezzel kapcsolatban a fejekben.


Egy nemrégiben megjelent kutatás újabb bizonyítékkal szolgált arra, amit már régóta sejteni lehetett: a vényköteles gyógyszereket szedő anyák információhiánnyal küzdenek a tekintetben, hogy az általuk használt gyógyszerek átjutnak-e a placentán, illetve az anyatejbe.


Az szerintem mindenki kívülről fújja, hogy a szoptatás a kora gyermekkori táplálkozás és fejlődés egyik sarokköve. A vényköteles gyógyszerek szedése azonban csökkentheti a szoptatási arányt, mivel az ilyen gyógyszereket szedő szülők gyakran nem rendelkeznek elegendő információval a gyógyszerek csecsemőkre gyakorolt lehetséges hatásáról, illetve arról, hogy a gyógyszerek hogyan befolyásolják a szoptatást.


A gyógyszerek szoptatásra gyakorolt hatásainak jobb megértése érdekében egy kutatócsoport szisztematikusan elemezte az ezzel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit. Olyan tanulmányokat kerestek, melyek azt vizsgálták, hogy a gyógyszerek hogyan befolyásolták a tej összetételét, a tejtermelést és a szoptatott csecsemők egészségét. Sajnálatos tapasztalat volt, hogy csak nagyon kevés magas színvonalú tanulmányt találtak, és csak tíz adatbázis számolt be együttesen a szoptatásról, a gyógyszerek potenciális hatásairól és a csecsemők eredményeiről. És sajnos e tanulmányok egyike sem terjedt ki a fejlődési eredményekre, ami megnehezíti a lehetséges hosszú távú kockázatok, ártalmak és előnyök értékelését.


A kutatás összességében azt erősítette meg, hogy több adatra van szükség, és a szoptató anyáknak több információra és támogatásra szorulnak az akadályok leküzdéséhez, beleértve a vényköteles gyógyszerek használatával kapcsolatos szorongást.

Néhány következtetés mégis levonható.


Biztonság

A legtöbb gyógyszer a csecsemők többsége számára biztonságos, a csecsemőkre gyakorolt súlyos károsodás pedig ritka. A legtöbb esetben a szoptatás előnyei meghaladják a gyógyszerhasználattal járó ártalmak kockázatát. Mindazonáltal összetett kérdésről van szó, és elengedhetetlen, hogy gondosan mérlegeljük az előnyöket és a kockázatokat. Ez azonban mindig orvosi feladat!!!


Vannak olyan gyógyszerek, amelyek a babák és a szopási képességek extra ellenőrzését igénylik. Például azokat a csecsemőket, akiknek az anyukája olyan antibiotikumokat használ, mint az amoxicillin és az eritromicin (amelyekről ismert, hogy szoptatás alatt biztonságosan alkalmazhatók), ellenőrizni kell szájpenész és hasmenés esetén, mivel fontos az azonnali kezelés.


Egyes gyógyszereket esetében a baba szorosabb figyelemmel kísérése szükséges álmosság, táplálási nehézségek súlyvesztés, ingerlékenység irányában, ha édesanyjuk például epilepsziára, mentális betegségekre adott gyógyszereket, nyugtatót vagy opioidot szed.


A szakemberek fenntartásokkal élnek néhány olyan nyugtató hatású gyógyszer szedésével kapcsolatban, amelyek átjutnak az anyatejbe, és amelyeknél fennáll a veszély a csecsemő tudati szintjének csökkenésére. Ilyenek többek között a benzodiazepinek (pl. diazepam) és néhány roham elleni gyógyszer, például a fenobarbitál vagy a primidon. Ugyanakkor bizonyos gyógyszerek teljes kerülését javasolják szoptatás alatt, beleértve néhány antipszichotikumot, mint például az olanzapint és a klozapint, valamint az eszcitalopram és a fluoxetin antidepresszánsokat.


A szoptatást számos súlyos betegség kezelése, például onkológiai terápia közben meg kell beszélni az egészségügyi szakemberekkel. A humán vizsgálatokból kevés vagy semmilyen információ nem áll rendelkezésre, így nem mindig garantálható a biztonság.


Tanácsadás

És itt el is jutottunk a legfontosabbhoz: agyógyszereket szedő anyáknak nem szabad magukat hibáztatniuk azért, mert vonakodnak a szoptatástól. A szülés előtt ki kell kérni orvos tanácsát. A családoknak pedig nem szabad úgy érezniük, hogy dönteniük kell a szoptatás és a vényköteles gyógyszerek szedésének folytatása között. Az orvostól kapott megbízható információk segítenék a szülőket abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak az orvosi kezeléssel, a szoptatással és a babák állapotával kapcsolatban. Ezen túlmenően segítene továbbá minimalizálni a szülői szorongást és a potenciálisan káros hamis dilemmákat.


Mert a szükséges gyógyszerek elhagyása sokszor nagyobb kockázatot hordoz, mint az anyatejjel a baba szervezetébe bejutó töredék gyógyszeradagok okozta potenciális ártalmak.

A tanulság? Itt csak néhány szempontot villanthattunk fel, melyeket érdemes mérlegelni.


Tehát: Kérdezd. Meg. Orvosodat!!!


Forrás: PLoS ONE

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page