Anyás-Apás · 2023.03.02 09:50 · 5 perc

Szőlő, banán, narancs, sárgadinnye – így tágul a méhszájad a szülés alatt

Biztosan te is elgondolkodtál azon, hogy a szülés közben hogyan fér át a baba a testméreteihez képest meglehetősen szűk szülőcsatornán. (Erről itt is olvashatsz érdekességeket.) A megoldás: a méh, a méhszáj és a hüvely szöveteinek hihetetlen rugalmassága és tágulékonysága, melynek révén utat biztosítanak a világba éppen kifelé igyekvő babának.

Ha szemléletesen el tudod képzelni például, hogyan tágul a méhszáj a vajúdás alatt, ez megkönnyítheti számodra a folyamatot – és nem utolsósorban a szülési fájdalmak elviselését. Alább egy infografikát találsz, melyen jól ismert ételekkel szemléltettük, hogyan halad előre a tágulás.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A baba világra jövetelére való felkészülés során a méhnyak kitágul, ezzel együtt elvékonyodik és megnyúlik, hogy a baba feje átférjen a szülőcsatornán. A méhnyak úgynevezett „érése” napokkal vagy akár hetekkel a szülés előtt kezdődhet. Ezt a folyamatot a hüvelyi folyás fokozódása vagy a nyákdugó távozása is jelezheti. Hüvelyi szülésnél a méhszáj tágasságának a bűvös 10 centimétert kell elérnie ahhoz, hogy készen álljon a kitolási szakra.

Ha tudod, mire számíthatsz, az megnyugtató lehet a szülésre készülve. Különösen az első baba születésekor sokat segíthet a folyamat vizualizálása ahhoz, hogy azt érezd, hogy ura vagy a helyzetnek – és még akár a fájdalmat is enyhítheti.

A vajúdás közben végzett vizsgálatot végző orvos vagy szülésznő biztosan tájékoztat arról, hogyan halad, hol tart a tágulás, de a centimétereket nem mindig könnyű elképzelni valós méretek formájában. Ehhez nyújt segítséget az alábbi infografika.

A szülés szakaszai

A szülés három szakaszban zajlik. Íme, mire számíthatsz az egyes szakaszokban.

1. szakasz: A méhnyak tágulása és eltűnése

A vajúdás első szakaszában a méhnyak megnyílik és elvékonyodik, ami lehetővé teszi a hüvelyi szülést. A vajúdás első szakasza tovább osztható három alfázisra, amelyeket később részletezünk.

2. szakasz: Kitolás és szülés

Amikor a méhnyak teljesen kitágul, és a baba leereszkedik a szülőcsatornába, a szülés a második szakaszába ér. Nyomni kezdesz és világra hozod a babát.

3. szakasz: A méhlepény megszületése

A szülés után még néhány méhösszehúzódás jelentkezik, amelyek segítenek a méhlepény (placenta) távozásában, mely a baba világra jövetele után elveszítette feladatát. Ez a szakasz általában csak néhány percig, de beavatkozás nélkül akár egy óráig is eltarthat.

A méhnyak tágulása a szülés alatt

A méhnyaknak a szülés első szakaszában végbemenő tágulása és eltűnése három fázisban történik: korai fázis, aktív fázis és átmeneti fázis.

Korai fázis

Ebben a fázisban a méhnyak 3-4 centiméterre tágul. Az összehúzódások közötti idő 5 és 30 perc között mozog, és az összehúzódások egyenként körülbelül 30–45 másodpercig tartanak. Mivel a fájások általában enyhék, a legtöbb kismama ezt a szakaszt még otthon tölti. Ez a fázis az első babánál 6–10, többedik babánál 2–5 órán át tart.

1 cm-es tágulás: gabonakarika

2 cm-es tágulás: szőlőszem

3 cm-es tágulás: banánszelet

4 cm-es tágulás: apró keksz (kréker)

Aktív fázis

Az aktív fázisra jellemző, hogy az összehúzódások intenzívebbek és gyakoribbak, 3–5 percenként érkeznek. A szülési fájdalom kisugározhat a has, a hát és a combok felé. Ebben a fázisban a méhszáj tágassága 4 centiméterről 7 centiméterre növekszik. Aki még soha nem szült, annál az aktív fázis 3–6 óra, második és minden következő babánál 1–3 óra.

5 cm-es tágulás: citromszelet

6 cm-es tágulás: keksz

7 cm-es tágulás: narancsszelet

Átmeneti fázis

A legintenzívebb összehúzódások az átmeneti fázisban jelentkeznek és akár émelygés, kismedencei nyomásérzés, remegés és kimerültség is kísérheti. Ebben a fázisban méhszáj 10 centiméterre tágul és eltűnik, időtartama 10 perctől 2 óráig tarthat.

8 cm-es tágulás: félbevágott alma

9 cm-es tágulás: fánk

10 cm-es tágulás: sárgadinnye

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyás-Apás szüléssel kapcsolatos korábbi tartalmaiért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük